Okrakrant oktober 2017

OKTOBER 2017

 

Gelukkig is iemand

die zich bij zonsondergang

over de opkomende sterren verheugt.

Gelukkig is iemand

die met de meeuwen

zijn  gedachten over de zee zendt.

Gelukkig is iemand

die dankbaar is

omdat hij mag leven. 

 

(Onbekend)

 

UITNODIGING KOFFIETAFEL OKTOBER 2017

We nodigen iedereen uit op de koffietafel van donderdag 5 oktober 2017.

Vorige maand ontvingen we spreekster Greet Ickx. Zij sprak bij ons nog over de oude voedingsdriehoek, ondertussen hebben ze die driehoek omgekeerd en staat hij op zijn punt. De wereld zit dwaas ineen. In elk geval deed die mevrouw dat zeer goed. Zij sprak boeiend en niet te technisch, niet te moeilijk: iedereen kon best volgen. En wat besluiten we? Bewegen is zeker zo belangrijk als diëten, we eten met zijn allen een beetje te veel rood vlees (enfin ik toch), ik eet te weinig vis, ik doe het heel goed inzake de consumptie van fruit en groenten. En onthouden we toch dat een zelf bereide maaltijd stukken gezonder is dan de consumptie van conserven en zo wegens een overvloed van zouten en suikers in vele aankopen. Ik heb aan CM laten weten dat wij uiterst gecharmeerd waren door de voordracht van mevr. Ickx.

In oktober is er onze traditionele ledentombola. Ook dit jaar kan voor een aankoop van 5 euro bv. een prachtige prijs winnen, in elk geval win je je inzet zeker terug. Onze dames hebben de nodige voorbereidingen ondertussen al getroffen, de prijzen zo gecombineerd dat iedereen een mooie prijs kan winnen. Op 4 oktober om 19u spraken zij af om verder af te werken. Kunnen we dan niet best die avond ook reeds de tafels zetten beste helpers?  Enfin welkom op 4 oktober.

Weet ge wat ons wel een beetje ongezellig maakt? Wel we hebben zonet de ledenadministratie bijgewerkt en daaruit blijkt dat er al drie maanden geen nieuwe leden genoteerd werden. Dat roept op tot actie, doe allemaal eens iets mensen, spreek nieuwe mensen aan. Een steuntje: nieuwe leden vanaf nu hoeven de twee volgende maanden geen lidgeld te betalen, als zij vanaf november bv. wel lidgeld betalen is dit in een keer ook reeds de aansluiting voor 2018. Dat is toch een schoon geste niet? En dan krijgen ze van ons een fles wijn cadeau en zij worden uitgenodigd op ons eindejaarsfeest. Voilà. En op hoop van zege.

Ons Mia heeft reeds cadeaukes in bestelling voor het eindejaarsfeest. Wim, onze huisbeenhouwer, heeft reeds zijn volledige medewerking beloofd voor dit feest. Het wordt weer de moeite. Moeten we niet best Miel Natens vastleggen, of heeft er iemand een ander voorstel? In elk geval moeten we na volgende week beslissen. Nog plezant om weten is dat Okra-Oost Brabant een kalender 2018 zal uitgeven, maar toppunt is dat zij aan Hoegaarden gevraagd hebben om paar foto’s van onze website te mogen afhalen? Goed hé. Blijkt bv dat onze werking in WZC Hugardis een schitterend voorbeeld is van een zeer toffe werking. Proficiat aan onze mensen!!!!

 

HET GROTE OKRA SCHIP !

Mistige dagen, vroeg donker, verwarming aan en een warm deken op ’t bed! We voelen zeer goed dat de herfst al zijn intrede deed. Bij Okra Hoegaarden merk je niet dat we weeral in de maand oktober zijn. De koffietafels zijn steeds gezellig en warm en, al is ons parochiecentrum oud en tot op de draad versleten, de vele vrijwilligers maken er iedere keer wel iets speciaals van. Wat er komende koffietafel op het programma staat?  de jaarlijkse tombola . Hopelijk verkopen voorzitter Luc en ondergetekende meer lotjes dan vorig jaar dat zou chique zijn! Breng dus een centje meer mee en koop een paar lotjes, er zijn mooie prijzen te winnen. Er zal dit jaar nog 1 keer rabarberconfituur te koop zijn. Mijn beste dank aan Raf en Diana Poelvoorde voor het leveren van een dik pak verse rabarber.

De dames van Café Tricot doen het goed in het WZC Hugardis. Ook sympathisanten vinden de weg naar het cafetaria om samen met ons te breien en koffie te drinken.  De kerstmarkten komen er zo stilletjes aan, en wij van Tricot willen dan veel spulletjes kunnen verkopen ten voordele van een goed doel. Wij komen iedere 2e en 4e woensdag van de maand samen. In oktober is dat op de 11e en 25ste. Kijk regelmatig in het parochieblad en op onze website naar de foto’s van onze gezellige bijeenkomsten. Wij zoeken nog mannen en vrouwen om te kaarten. Tot ziens in het WZC !

 

WREDE MOP VAN OKRA

 Een schoon madammeke komt de H. Hartkliniek in Tienen binnen, heel voorzichtig stappend. In de gang naar de inschrijvingen komt ze een man tegen helemaal in het wit gekleed. “Oei mijnheer, ” zegt dat vrouwke, ” wilt gij a.u.b. eens naar mijne zweer zien?” De man laat het vrouwke in een kleine kamer binnen. “En hebt gij een dikke zweer?” vraagt de man. “Ja mijnheer, juist op mijn kont, en het doet mij toch erg veel pijn, kijkt gij er eens naar?” Het vrouwke heft haar rok op, en echt waar op haar achterwerk staat een kanjer van een zweer. “Ja vrouwke, dat is nogal ne kastaar, ik roep direct mijn collega’s .”  “Ivan, Gilbert, Guy en Wasily komt hier eens kijken mannen wat een grote zweer.” roept hij. Terstond komen de mannen het kamertje binnen. ” Miljaar, wat een kanjer  en zo juist in het midden van de sukkel haar kont.” Het vrouwke is er helemaal van verbabbereerd en vraagt: ” En heren….. wat moet er nu gebeuren?”

“’t Zal best zijn dat ge er zo rap mogelijk mee naar een dokter gaat, want wij moeten verder gaan verven.”

 

PC-NIEUWS

Okra gaf aan PC deze maand 60 € opbrengst van het kaarten en ietsje meer dan 1000 € opbrengst van de haringen op de bbq. Allemaal wreed bedankt om te komen trouwens. Ons PC zat op bepaalde moment afgeladen vol, mits wat meer opdieners hadden we zeker nog iets meer kunnen verdienen aan de drank. Normaal moest hier een uitnodiging staan voor de restaurantdagen PC op 15 oktober, maar bij gebrek aan hulp door anderen dan Okra-mensen durf ik voorlopig niet. Alleen doen we het niet meer, anderen moeten helpen. Meer en recentere info op koffietafel.

 

OKRA ROUWT

Op 5 september overleed heel stilletjes Irma Fillé. Irma was veel jaren trouw lid van de Katholieke Gepensioneerden-bond en van Okra. Zij ontbrak zelden op een koffietafel, ze genoot zo graag van het gezelschap, het lekkere eten en de warme OKRA-sfeer. 

In Hoegaarden was Irma in de jaren 60 en 70 een heel bekend persoon bij de Hoegaardse jeugd. Trouw  en heel plichtsbewust vervoerde deze straffe madame dagelijks met haar Volkswagen minibus veel kinderen naar school in Mariadal.

Rust zacht tante Irma, tot later.   (Nicole)

 

 

 

 

 

Zonet ontving wij het bericht dat Jacqeuline Tritsmans zou overleden zijn. De voorbije 2 jaren woonde zij in he WZC, voorheen was zij lid Okra.

Zoals een boot heel langzaam

achter de horizon verdwijnt,

zo hebben wij de laatste jaren

stap voor stap

afscheid van je moeten nemen.

Wat blijft zijn de mooie

herinneringen.

 

OKRA VERSLAG VAN UITSTAP NAAR MAASTRICHT

Op maandag 25 september stapten 23 enthousiaste Hoegaardiers, met een kleine vertraging op het voorziene schema, op de bus voor een uitstap naar onze noorderburen. De sfeer zat er al meteen goed in. Na een vlotte rit en een dampende koffie bij aankomst heeft onze gids op een ludieke manier ons meerdere bezienswaardigheden van de stad laten zien. ’t Was echt de moeite. ’s Middags werden we verwend met een heerlijk 3-gangenmenu.

Onder een stralende zon hebben we door de gezellige winkelstraten gekuierd en onze dorst gelest op een terrasje aan het water. Daarna was het tijd voor een boottocht op de Maas. We voelden ons de koning te rijk. De dag werd afgesloten met een lekkere broodjesmaaltijd. Voldaan en goedgezind keerden we terug naar ons eigen landje.

Bedankt Okra, regio Oost-Brabant: het was een geweldige meevaller.

 

 

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Jarigen !  Okra wenst jullie een heel fijne verjaardag, een goede gezondheid en een dik pak liefde . Proficiat !

Odette Degeest kwam nog niet naar een vergadering, maar toch proficiat op 2 oktober. Lyda Steenwinckel komt altijd naar de vergaderingen en verjaart op 3 oktober.

Plots wordt het 16 oktober en dan is Lea Stiers jarig.

Eliane Smets daarentegen verjaart 1 dag later op 17 oktober.

Magareta Fillet en Paula Schreurs verjaren dan weer samen op 22 oktober.

Monique Elsen en Simonne Michiels vieren ook samen op 24 oktober.

Jeanne Vanhulst, ik mag Jeanneke zeggen, verjaart op 25 oktober.

Raf Poelvoorde is jarig op 26 oktober en Godelieve Hardiqeust op 29 oktober. Josette Vanstappen tenslotte is jarig op 30 oktober.

En ik wens er jullie nog een dik pak fritten bovenop…

 

BE OKRA KLAPPE WE NOG A BEKKE OOGATS!

 

Oreimës              vervelende lange uitleg

Ottentot             dom, vaak ook onbeschoft mens

Oukelis                zoethout

Oure                    zak , een “uirëke” een zakje

Ourendul zën     hoofdpijn krijgen van het lawaai

Ouver                  oven

Ouverbieëst       kakkerlak

Paa                      pauw

Paddelot             naakt,  bloot

Pagadder            klein kind

Paljë                    overloop

Pallemaai            takje buxus

 

OKRA HUMOR

Een bejaarde dame gaat biechten: ‘ Eerwaarde, ik ben in mijn jeugd mij eens te buiten gegaan aan een jongeman.’

Pastoor: ‘En heb je dat toen niet gebiecht?’

Dame: ‘Toch wel, maar ik zeg het toch nog eens graag.’

 

OKRA KAARTSPEL

Ja? We zijn herbegonnen. En met twee nieuwe gezichten: Pierre en Roger.

We speelden aan drie tafels en Monique Elsen was tapvrouw. Wel raar een PC zonder een streepje muziek op de achtergrond, maar onze dieven hadden onze installatie nog net terug gebracht. Okra schenkt de opbrengst van de tap aan PC. Met die 60 euro zullen we grove verbouwingen betalen, maar wij als Okra toen toch iets. Waar blijven de overige initiatieven?

Enfin Jos Gevers won aan 1 tafel en zijn vrouwtje Josée verloor aan een andere. Nicole J. won aan tafel drie. Nieuwkomer Pierre uit Meldert en Hugo schreven al een uitslag in om te schrappen … goede moed mannen.

Afspraak op de derde donderdag van oktober: 19 oktober.

 

WEET GEWAT PLEZANT IS BIJ ONZE OKRA?

 Awel! Er zijn eindelijk steeds meer mensen die een beetje willen meewerken aan ons Okrakrantje. Zachtjes aan moet ik zelf minder tekst verzamelen, krijg ik kopie van jullie. Dikke merci. Deze maand bv kreeg ik felle mopjes van Nicole R, van Wasily en traditiegetrouw van Willy. Ik kreeg al paar keer foto’s van Helene. Vandaag heeft Marc het fototoestel van Mia meegekregen om paar sfeerbeelden en een verslagje te maken van de uitstap naar Maastricht. Zie elders in dit krantje of hij deze avond als de bus geland is zijn bijdrage nog komt leveren. Komt weer in orde mannen!


HET OKRA KALENDEROVERZICHT

OKTOBER

02/10 om 14u Voordracht Okra Academie, “Religieus geweld bij joden, christenen en moslims” door Marc Heirman, Aula Geertrui Cordeys, CC Begijnhof, Diest

05/10 om 14u Koffietafel met tombola, Parochiecentrum

09/10 om 9u  jaarplanning gewest Tienen, CM-lokalen Gilainstraat Tienen

09/10 om 14u  film in de Kruisboog, Tienen: La la Land

11/10 om 14u Breicafé Villa Hugardis

12/10 om 13u30 Fietsen, vertrek Parochiecentrum

17/10 om 14u Voordracht Okra Academie, “1918-2018, de eeuw van verwondering” door Marcella Piessens, Zaal Vinea, Poortveldenplein,  Aarschot

17/10 om 14u Voordracht Okra Academie, “Verkeersveiligheid” door Marco De Busschere, Politie Leuven in zaal De Vaart, CM, Platte Lostraat 541, Kessel-Lo

19/10 om 20u Kaarten, Parochiecentrum

25/10 om 14u Breicafé Villa Hugardis

26/10 om 13u30 Fietsen, vertrek Parochiecentrum: laatste tocht 2017!!

NOVEMBER

02/11 om 14u Koffietafel met bezinning Allerheiligen, Parochiecentrum

08/11 om 14u Breicafé Villa Hugardis

10/11 om 14u bowling in Arco, Tienen

12/11 om 7u30 tot 11u30 Ontbijtbuffet Parochiecentrum, meer info volgt

13/11 om 14u Voordracht Okra Academie, “Nieuw Zeeland”, dhr en mevr Demarsin-Opsommer,  Aula Geertrui Cordeys, CC Begijnhof, Diest

13/11 om 9u Gewestvorming  voor alle vrijwilligers, CM Tienen

13/11 om 14u   film in Kuisboog Tienen: Neruda. Een misdaadfilm….

14/11 om 14u Voordracht Okra Academie, “Ierland” , dhr en mevr Demarsin-Opsommer,  Zaal Vinea, Poortveldenplein,  Aarschot

16/11 om 20u Kaarten, Parochiecentrum

21/11 om 14u Breicafé Villa Hugardis

28/11 om 14u Voordracht Okra Academie, “Stemmen voor een onbewoond eiland” door Jos Stroobants Zaal De Vaart, CM, Kessel-Lo

Noteer volgende  data al in je agenda:

7/12 11u30 tot 18u Eindejaarsfeest, Parochiecentrum

16/1/2018  14u30 Nieuwjaarsconcert in CC Den Egger, Scherpenheuvel

27/2/2018  14u Shownamiddag in Aarschot met “20 jaar Muzikantenstad”

 

OKRA NIEUWJAARSCONCERT 2018

Een woordje meer uitleg bij de kalender hierboven, want het lijkt een beetje ridicuul nu al reclame te maken voor het nieuwjaarsconcert bv. Maar wie nu al reserveert laten ze uit Kessel-Lo weten krijgt de ereplaatsen. En wij weten allemaal dat die zaal in Scherpenheuvel telkens uitverkocht is voor deze prima concerten met nog receptie bovenop. Daarom zal Mia tijdens de volgende koffietafel al rond komen om inschrijvingen te noteren en dan reserveren wij voor u mooie plaatsen. Wie later pas beslist om mee te gaan riskeert een mindere goede plaats toegewezen te krijgen. Logisch niet?

Het Okra-nieuwjaarsconcert: mijn enig concert per jaar met klassieke muziek, want dat is altijd perfect. Dat zou geen aanrader mogen zijn, maar een culturele verplichting!!

 

RAP EEN OKRA-MOP

 • Je moet het leven niet te serieus nemen ,want je komt er toch niet levend vanaf.
 • Geluk is het hebben van een grote, hechte, liefhebbende familie ineen andere stad.
 • Ik kan alles weerstaan ,behalve verleiding.
 • Snij die pizza maar in vieren, want zes stukken krijg ik echt niet naar binnen.

 

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR OKTOBER

 • In oktober veel regen, voor ’t kerkhof altijd zegen.
 • Goede brave Sint Denijs, geef ons vuur en weinig ijs.
 • Oktober moet zijn twaalf schone dagen hebben.
 • Met Sint Severijn kan het al bijna winter zijn.
 • De akkers kaal geschoren, de winter is geboren.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

 • De stilte is niet leeg maar vol antwoorden.
 • Alleen ogen die geweend hebben, kunnen helder zien.
 • De zon wil ook wel door kleine raampjes schijnen.
 • Een kleine attentie is groot.
 • Een schouderklopje heeft nog nooit iemand verwond.

 

ONTBIJTBUFFET

 

OKRA Hoegaarden  trefpunt St Gorgonius

organiseert voor de tiende keer

ONTBIJTBUFFET

ZONDAG 12 NOVEMBER 2017
van 7u30 tot 11u
Parochiecentrum Hoegaarden

Laat je nog eens verwennen met een lekker en uitgebreid ontbijtbuffet op zondagmorgen. 

Een glaasje bubbels of fruitsap, een uitgebreide keuze aan broodjes, rozijnenbrood, beleg, spek, eieren, ambachtelijke confituren, verse fruitsla, koffiekoeken, e.a.

Kaarten kan je bestellen bij het bestuur en de leden: volwassenen 12 euro, kinderen 7 euro.
Wij leveren ook aan huis, maar uitsluitend mits vooraf inschrijving. Maak heel goede afspraken met de verkoper van uw deelnamekaart.