Okrakrant november 2018

November   –   Slachtmaand

 

Iemand missen hoort erbij

het doet alleen zo’n pijn .

Dat alles met die iemand

zo anders en zo mooi zou zijn.

Iemand missen hoort erbij

het hoort bij ieders leven.

Je denkt terug aan hoe het was

en huilt of lacht dan even .

(E. Tabas )

UITNODIGING KOFFIETAFEL NOVEMBER 2018

U wordt met z’n allen verwacht op onze laatste gewone vergadering van het jaar in het WZC Hugardis, deze keer op donderdag 8 oktober om 14u. Normaliter is onze vergaderdag de eerste donderdag van de maand, maar op 1 november, Allerheiligen, koffietafel houden lijkt toch wat overdreven. Daarom verplaatsen we noodgedwongen naar de tweede donderdag.

Het is vrij lang geleden, maar we hebben nog eens een voordracht in samenwerking met CM. De voordracht heeft als titel: ‘Partners in thuiszorg’. Wat is er allemaal te vinden in onze maatschappij om het leven thuis draagbaar te maken als onze fysiek het een beetje laat afweten. Er bestaat een heel ruime waaier aan hulpmogelijkheden om een verhuis naar het WZC mogelijk nog wat uit te stellen. De voordracht zal toch minstens één uur duren, maar eigenlijk kan eenieder van ons hier iets opsteken. Deze leek ons een zeer belangrijke voordrachtmogelijkheid.

Vorige maand bracht onze jaarlijkse tombola 605 € op. We moesten alleen de bloemetjes kopen, dus hebben we een fijne winst, met dank aan verscheidene leden die mooie geschenken gaven, met dank aan onze sponsors die op de flyer van ons ontbijtbuffet vermeld staan. De koffietafel zelf kostte ons iets meer dan 200 €, na verrekening van de inkomgelden en de opbrengsten van de tap. Dus dank zij deze tombola kunnen we weer eens bijna 3 maanden overleven.

Misschien kan u deze maand reeds uw bijdrage voor het eindejaarsfeest betalen aan uw wijkverantwoordelijk of aan de kas bij Andre. Dit feest kost u 30 € voor receptie met hapjes, voorgerechtje, soep, hoofdgerecht, dessert, wijnen en bieren en andere dranken, een sinterklaascadeauke, live muziek tijdens het diner en meezingmogelijkheid na het eten. Nou moeder … moet er nog zand zijn????

Het bestuur heeft bevestigd dat minstens tot medio 2019 de deelnamekost aan de maandelijkse vergadering beperkt blijft tot 2 € voor wie op voorhand betaalt. Bestuursman Marc had een zeer zinnig voorstel. “Ik ga aan mijn leden voorstellen om in januari ineens voor vijf of zes maanden te betalen. Op voorwaarde dat gij hun bijdrage overboekt naar een volgende maand indien er tijdig afgezegd wordt.” En dat is beloofd.

Het eindejaarsfeest heeft plaats in zaal Ermelindis in Meldert. Wie daar niet op eigen houtje raakt moet dat absoluut tijdens onze vergadering kenbaar maken. Dan moeten we immers een pendeldienst Hoegaarden-Meldert en terug instellen. Misschien even belangrijk is dat diegenen die wel over eigen wagen beschikken en personen willen meenemen tot Meldert hun naam opgeven. Of wie wil er eens extra naar Meldert ‘den avette’ rijden om leden te vervoeren? Anders rijden een paar mensen mogelijk diverse keren en dat is toch niet nodig hopelijk??? We hebben elkaar hard nodig. En bedankt.

Het eindejaarsfeest is in principe een ledenfeest. Dus hebben we ook graag dat de recent nieuwe mensen nu het lidgeld voor 2019 reeds betalen. Het lidgeld voor 2019 bedraagt 25 €, 17 € voor het gezinslid: dit is een tweede naam op hetzelfde adres. U kan betalen aan Andre of storten op BE94 0682 4779 4914. Merci. Bewoners WZC betalen slechts 10 €.  Bestaande leden wachten best met het lidgeld tot januari-februari……  Wij mochten recent de lidgelden ontvangen van Jos Nicolaes en Godelieve Sterkendries. Ik vraag uw lidkaarten aan vrienden.

Wij mogen de leden blijkbaar straks ook nog een bonnenboekje overhandigen. Die zouden ondertussen ergens in de post moeten steken. Ik heb van de mensen van Glabbeek gehoord dat deze bonnen zinvol zijn en dat wie ze zal gebruiken het lidgeld eenvoudig kan terug verdienen. Waarschijnlijk meer nieuws op de vergadering.

Opgepast: wie het eindejaarsfeest einde november niet betaald heeft schiet er mogelijk over. Inschrijven is betalen. Wie voor einde november af moet bellen krijgt de centjes terug!!

Nog een laatste Okraledennieuwsje. Jullie ontvangen samen met deze de allerlaatste Sprokkels. Na deze zal her gewestnieuws op regelmatige basis opgenomen worden in het Magazine. In deze Sprokkels leest u meer nieuws over het nieuwjaarsconcert, de shownamiddagen, de Okrabedevaart, de filmvoorstellingen, enz..

We zullen mogelijk nieuwe mensen ontmoeten tijdens onze maandelijkse bowlingnamiddag. We hebben zo hard gestoeft dat bowlen plezant is dat er waarschijnlijk wel enkele extra mensen zullen komen opdagen. Nu zijn wij daar en Okra Oplinter en St. Germanus en Okra Waanrode. We verwachten  nu misschien nog extra enkele mensen uit Glabbeek, H Hart, Boutersem.  Goed hé ….   Ik zal misschien best een paar banen gaan bestellen zeker? 

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR NOVEMBER

  • Allerzielen, zilverwit, ’t groen vroeg in de bomen zit.
  • In november mest rijden, kan het veld van muizen bevrijden.
  • November doet de bladeren van de bomen, en jaagt ze ook wel eens in stromen.
  • Als het vriest op Sint-Albert gedurende het lof, haal uw groenten uit de hof.
  • Is november grijs en nat , dan gaan de stropers graag op pad.

OKRA ROUWT

Herinnering aan Jef Scheepmans

Jef,

Stil ben je heengegaan,

je hebt voor je familie altijd klaargestaan.

Geborgenheid en vriendschap

heb je royaal gegeven,

zo was je hele leven .

Je was een vriend voor vele OKRA-leden.

Jef joeng, we gaan je missen , tot later.

Slaap zacht .

 

OKRA DANSFEEST

Okra Oost-Brabant bestaat 60 jaar. Ze willen dat vieren met een dansfeest met muziek uit de jaren ’50 en ’60. Dit feest gaat door in de Stadsfeestzaal Aarschot op dinsdag 6 november 2018 tussen 14 en 18u.

De bus vertrekt om 12u45 aan het Gemeenteplein.

De zaal zit vol, er kan niemand meer bij. De mensen van Hoegaarden en Meldert zouden kort bij elkaar zitten, zeker per trefpunt aan 1 tafel.

Wie bezorgt ons een verslagje en misschien een paar foto’s?

OKRA KAARTEN

Het tweede kaartspel van ons nieuwe seizoen vond plaats bij Brem, dat is daar aangenaam zitten. Bij de kleurenwiezers kwam Guy voor het eerst en hij haalde direct 34 bonuspunten. Bij de gewone wiezers lagen de punten andermaal zeer breed uit elkaar. Onze Staf uit Eliksem haalde liefst 138 punten. Hoeft het gezegd dat de anderen verloren?

Andre en Ivan speelden niet mee, zij ontvingen onze sponsor Michel Vanderveken in audiëntie aan een andere tafel. Het resultaat van hun besprekingen is dat Ivan bij bakkerij het Brood 30 keer mag gaan spek bakken tijdens ons ontbijtbuffet. Veel onder de mensen komen is voor alles goed vrienden. Merci Michel.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS ZEER GOED NA

  • Zomaar gratis helpen is onbetaalbaar.
  • Geld maakt niet gelukkig; toch krijgt het steeds een nieuwe kans.
  • Er is genoeg voor ieders behoefte maar niet genoeg voor ieders hebzucht.
  • Stokpaardjes zijn duurder dan Arabische hengsten.
  • Geef mensen geld en ze maken ruzie; geef hen een droom en ze werken samen.

OKRA REGIO-QUIZ

Op 15 november om 14u stipt in zaal Rosenberg in Oud Heverlee. Is de regio-quiz. Er zijn 9 mensen ingeschreven. Mia heeft 2 ploegen ingeschreven. Dat betekent dat ikzelf wel aansluit bij ergens een ploegje met maar 3 deelnemers. Dat komt wel in orde. Tenzij er natuurlijk nog iemand afvalt hetgeen we niet hopen of tenzij er nog een paar mensen willen meegaan. Dan bellen we naar de hoofdzetel om te vragen of er nog een extra tafeltje zou kunnen bijgezet worden, hetgeen ook al niet vanzelfsprekend is.

Afspraken maken tijdens de koffietafel i.v.m. vervoer. Wordt tof

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

Hallo allemaal , mooie herfst hé! Nog veel droge en zonnige dagen gehad in oktober, het kan precies niet meer stoppen dat mooie weertje. Van mij mag het nog lang aangenaam herfstweer zijn, ’t is goed voor mijn zo broze botten! Maar een echte knusse herfstdag is ook wel fijn. Een pan met gebakken appelkroontjes, zwarte penskes , mmmmm zo lekker  en zo ouderwets! Zalig kan ook dat zijn.

De maskes van Café Tricot zijn hard aan het werk , maken veel leuke spulletjes om tijdens de kerstmarkt in het WZC Hugardis te verkopen t.v.v. B.O.M. en voor de materniteit van Pater Constant in Pindi – Congo.  De maskes hebben de  betekenis van het woord solidariteit heel goed begrepen, daar ben ik ze zeer dankbaar voor. Bij deze zijn jullie allemaal hartelijk  uitgenodigd op de kerstmarkt 9 december in Villa Hugardis . We willen een dikke cent aan B.O.M.  chenken, daarom ook mijn oproep: koop nog een potje zonnige zoetigheid van Okra, een beetje kerstversiering, warme sjaal, muts of een bloesje voor klein – of achterkleinkind.  Doen !

Merci bij voorbaat !

OKRA ONTBIJTBUFFET

Er is uiteraard nog de mogelijkheid om deelnamekaarten te kopen aan ons ontbijtbuffet. Er zijn al wel ongeveer 200 ontbijten besteld, waarvan dus 35 aan huis zullen geleverd worden, 30 bij Michel zullen gebakken worden. Wij rekenen op 100 mensen die zullen opdagen zonder kaartje op voorhand. Komt dus weer goed.

Er wordt zaterdag namiddag gewerkt in Mariadal vanaf 14 u. Op zondag starten we om 6u, de eerste ontbijten moeten immers reeds om 7u30 uitgevoerd worden. En op zaterdag is er quiz van de ouderraad in Mariadal. We moeten onze zaal nog een beetje aanpassen alvorens we de mensen kunne binnen laten.

Ideetje: tijdens het ontbijtbuffet kan je ook inschrijven voor het eindejaarsfeest.

BELANGRIJKE DATA

Op dinsdag 20 november verdelen we het volgend boekje om 19u  bij Brem. Op 26 november moeten de inschrijvingen binnen zijn, vergadert tevens de kookploeg. Wie moet afbellen voor 30 november krijgt centen terug. Wie op 26 november niet betaalde kan niet deelnemen.

OKRA HOEGAARDEN VERGADERT

We vergaderden al in Leuven om het werkjaar 2019 voor te bereiden met de regio. Daarna vergaderden we in Tienen om te kijken wat de Tiense trefpunten samen kunne organiseren. En daarna nodigde Okra Hoegaarden alle bestuursleden en vrijwilligers uit om te kijken af we de werking van ons trefpunt ook nog kunnen verbeteren. Er daagden wel 25 mensen op in het WZC. En weet je wat het eerste besluit was? Alles wat we tot heden doen moet blijven bestaan, geen enkel activiteit mag afgevoerd worden. Want ook al daagt er voor sommige activiteiten geen massa volk op, wie wel komt vindt het best leuk. Aan 2 of 3 drie tafels kan je ook kaarten bv, dat moeten er geen acht tafels zijn om plezant te zijn. Met 6 mensen gaan fietsen kan zelfs veel leuker zijn dan in een groep van 20.

Mar er kunnen dan toch zaken beter? Jawel hoor, veel zelfs.  Soms details: we zouden bv best iets sneller kunnen starten met koffie inschenken. Nu wil iedereen helpen met taart of het avondeten opdienen en sommige mensen hebben hun taart al op alvorens er koffie geschonken wordt. Dat is inderdaad een goei aandachtpuntje. Bingo mag eens ne keer meer.

Maar wat vond men vooral? Er zou een wandeling of twee mogen meer zijn op jaarbasis. Eliksem en Meldert ieder jaar is keitof, maar toch ook eens nog een extra wandeling in Hoegaarden zelf. En waarom niet tijdens de koffietafel zelf een wandelingske doen van bv maximum een half uurtje waarbij de minder mobiele mensen een arm zouden kunnen inhaken bij de meer mobielen. Dan kunnen sommigen die van de ganse week veel te weinig bewegen ook eens de benen strekken. Heel goed idee. En er zijn mensen die de kar willen trekken: Staf, Moniek, Willy, Jenny, Lea, o.a..

En kleinere uitstappen zouden er ook meer mogen zijn. Er werd verwezen naar onze rondleiding bij Van Hellemont in Meensel. Dat was inderdaad heel tof. Beloofd: doen we volgend jaar. Er werd al geopperd om eens aan namiddag naar Oorbeek te gaan om ijsje te eten, eens naar Helecine naar het provinciaal domein, eens een bezoek aan brouwerij De Kroon in Neerijse. Het Gouden Kruispunt eens meepikken? Lea wil eens een uitstap naar Blankenberge op een maandag helpen organiseren, dan is het daar markt. Danie zal rondvragen wie er mee naar de film in Tienen wil. Onze kok Michel wordt wijkverantwoordelijk, heel goed!!

We sloten af met het middagmaal in het WZC, 6 € maar jong, en goed ook. 2019 zal voor Okra Hoegaarden weeral goed worden. Merci iederee

OKRA SPORT

Gedaan met de fietstochten, in november wordt het te koud. Het was een plezant fietsseizoen twee keren per maand deden wij zo’n 30 tot 40 km op een namiddag, telkens afgesloten met een terrasje. Het was geen grove groep, maar een goeie groep. Het was leuk en aangenaam. Volgend jaar opnieuw.

Men zou willen starten met een groepje rustiger fietsers die aan een tempo van minder dan 15 per uur zo’n maximum van 15 km willen fietsen. Wie interesse heeft neme nu al contact met Mia. Een goed idee… . Dit is nog een resultaat van onze vergadering, zie hiervoor.

Nu gaan we terug 5 keer bowlen. Zie Sprokkels: eerste keer op dinsdag 13 november om 14u aan zaal Arco, Leuvenstraat Tienen.

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Hiepiep  H O E R A  ! voor de jarigen van de maand november .

OKRA wenst hen een gelukkige verjaardag en nog een dik pak gezonde jaren !

Rosalie Emanuel verjaart de eerste, ze wordt 101. Amai.

Arnold Geerkens verjaart de derde.

Luc Vandermolen, een aanwinst voor Okra in 2018, is jarig op 4 november.

Guido Poffé viert op 15 november.

Simone Christiaens is jarig op 21 november.

Mia Vandebroeck verjaart 1 weekje later dan haar Guido op 22 november.

Nelly Vanhulst zet de Boulevard overhoop op 24 november.

Maurice Hermans is jarig op 25 november. Hij wordt 90 jaren jong, proficiat.

En ons aller Marc Finoulst drinkt ne bruine op 27 november.

Een korte lijst in november, maar kijk toch eens wat een belangrijke mensen allemaal. Tof.

OKRA EN DE SENIORENRAAD

Op 24 november zou de seniorenraad een dag van de senioren organiseren, maar plots blijkt dat men op 24 november alle Hoegaardse verenigingen uitnodigde om zichzelf te komen voorstellen in het Paenhuys. Okra zal er aanwezig zijn. Ik geef op de koffeitafel het woord eventjes aan Mia voor verdere info. Kan weer een aangename namiddag en avond worden. ’s Avonds zou de Totale Waanzin optreden.

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

05/11 14u Voordracht “Tsaar Poetin, Rusland en zijn leiders” door Bert De Craene, Aula Geertrui Cordeys, CC Begijnhof Diest

06/11 14u Dansfeest 60 jaar Okra, Stadsfeestzaal Aarschot

08/11 14u Koffietafel met voordracht CM “Partners in thuiszorg”, WZC Villa Hugardis

11/11 7u30 tot 11u00 Ontbijtbuffet, Mariadal kaarten te verkrijgen bij de bestuursleden, ook levering aan huis, vooraf inschrijven!

12/11 14u Film “Call me by your name”, CC Kruisboog Tienen

13/11 14u Bowlen, Acro Tienen

14/11 14u Breicafé WZC Villa Hugardis

15/11 14u Regioquiz

16/11 20u Kaarten, café Brem

20/11 14u Voordracht “Erfrecht” door Paul Nijs, zaal Vinea, Poortveldenplein, Aarschot

24/11 Dag van de actieve 55 plussers, Paenhuys , organisatie gemeente Hoegaarden

27/11 14u Voordracht “Feestelijke muziek” door Jules De Beule, CM, Platte Lostraat 541, Leuven

28/11 14u Breicafé WZC Villa Hugardis6/12  11u30 Eindejaarsfeest in zaal Odette, Meldert

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

 

OKRA HUMOR

Als gevolg van een hartstilstand ondergaat een man een open hartoperatie. Na de ingreep ontwaakt de man uit zijn verdoving en ziet zich verzorgd door nonnetjes in een katholiek hospitaal. Terug bij zijn zinnen vraagt een verpleegster non hoe hij zijn rekening gaat betalen. Ze vraagt hem of hij een ziekteverzekering heeft.
Hij antwoordt met nog kleine zwakke stem:“Geen ziekteverzekering”.
“Hebt gij geld op de bank” ?

Hij antwoordt: “Geen geld op de bank”.

Zij vervolgt: “Hebt ge familie die je kan helpen”?
Hij: “ik heb maar één zus, oude jonge dochter, non in een klooster”.
De zuster wordt kwaad en zegt: “Nonnen zijn geen oude jonge dochters en zijn gehuwd met God”!!
En de man antwoordt: “Stuur de rekening dan naar mijn schoonbroer !“

OKRA EN DE WET OP DE PRIVACY

Na deze keer vermelden we dit nog ergens in heel kleine lettertjes ergens verdoken op de laatste pagina van ons boekje. Wie niet graag heeft dat zijn/haar naam en/of foto vermeld staat in dit ledenboekje of op de website moeten dit melden. Dan doen wij ons best opdat uw privacy hierdoor niet meer geschonden wordt. Merci.  Tot vandaag heeft niemand gereageerd. .Ze hebben mij gezegd dat als we dit boekje opsturen met de e-mail-adressen in BCC niemand die adressen kan opzoeken. Dat zou dan ook weer passen in het kader van deze wet. Zullen we weer maar doen zeker.