Okrakrant november 2017

UITNODIGING KOFFIETAFEL NOVEMBER 2017

U wordt met z’n allen uitgenodigd op de speciale koffietafel van donderdag 2 november. Het is een speciale koffietafel, want voor het eerst in onze geschiedenis vieren we een honderdjarige. En niet de eerste de beste honderdjarige, een bijzonder krasse eeuwelinge: Rosalie Emmanuel. Deze kranige mevrouw is elke maand aanwezig op onze maandvergadering, op de ontmoetingsdagen in het WZC. Jongens, zo wil ik ook 100 worden. En dat moeten we vieren beste vrienden. Het PC zal versierd zijn met foto’s van Rosalie, we zorgen voor een fijnere versnapering dan onze traditionele taart, er zal friet zijn als avondeten. Rosalie en familie worden in de watten gelegd. De familie zou ook voor een verrassing zorgen. Moniek staat al drie weken met zweet op haar voorhoofd, want zij beloofde te speechen. We moeten de gazet uitnodigen. Kom dus a.u.b. allemaal ruim op tijd naar het PC, probeer om 13u30 aanwezig te zijn i.p.v. van 14u als gewoonlijk, en sommigen nog een beetje later zelfs. We moeten klaar staan voor een luid applaus als de feestelinge binnen komt. Dat is ze ons toch allen waard zeker!!!

En daarnaast wil ik hier nogmaals aandringen om zoveel mogelijk de 2 € deelname op voorhand te betalen, die wachtrij aan de kassa is vervelend. Ik weet dat het moeilijk is en ik ben zelf de slechtste wijkverantwoordelijke van allemaal, want ik bel heel dikwijls bij mijn mensen zelfs niet aan. Maar a.u.b., probeer dat. En heel zeker vragen we dat diegene die de wijkmeester niet ontmoet per email of per telefoon tijdig, dit is ten laatste op zondagavond, zou verwittigen van eventuele komst of afwezigheid. Het is heel ongezellig als er lege plaatsen in onze zaal gezet zijn, het kost centen aan de kas als wij eten kopen voor mensen die niet komen opdagen en zelfs de moeite niet deden om af te bellen. Ik zou durven zover gaan om die mensen te schrappen als lid, maar in het bestuur zitten ook mensen die aanmanen tot geduld en rust. Toch een inspanning a.u.b.?

Over leden gesproken: het was tot twee jaar geleden onze natte droom om te groeien tot misschien zelfs 200 leden, waarvan er op elke koffietafel zo’n 125 zouden moeten aanwezig zijn. Het voorbije jaar waren we telkens met 100 à 110 aanwezigen en we tellen bijna 160 leden. De tijd is terug rijp om een beetje te groeien. Wat zou het toch tof zijn om in het cafégedeelte een extra tafel te kunnen bij zetten voor zo’n 10 mensen. Dan zit het vol, maar dat zou toch tof zijn? Als we allemaal een inspanning doen om nieuw lid te zoeken??? Moet kunnen. En merci.


OKRA KAARTEN

We waren terug met 3 tafels, plezant, aan één tafel speelden we met vijven: de gever blijft af.  Het kaartspel zal op de derde donderdag van de maand blijven om 20u in PC. We overwogen immers om uit te wijken naar een dinsdag, -de dag dat ons nieuw PC-bestuur het PC wil open houden-, maar vier van onze mensen hadden liever van niet wegens kaartspel elders op dinsdag of regelmatig avonddienst op dinsdag. Dus blijven wij kaarten op de derde donderdag van de maand en is ons PC nu ook drie avonden per maand geopend als café. Ook goed natuurlijk, dat zijn dan drie dagen met een beetje extra inkomen voor PC.

Het kaartspel zelf: heel bizar. Heel veel is te herdoen, wie vorige keer verloor won nu en omgekeerd. Bij de gewone wiezers verloor Pierre verleden keer wel 113 punten, hij won er deze keer 70. Staf won vorige keer 42 punten, verloor er nu 85. Bij de kleurenwiezers ongeveer eenzelfde beeld: Liliane +16 en -32, José -33 en +30. Alleen Danny en Nicole speelden twee keer positief. Proficiat en tot in december. Ik vind het tof.


OKRA SJOELBAKT

Elke maand tijdens de koffietafel spelen er mensen sjoelbak. Of bakken ze sjoelen, dat klinkt toch niet? Vorige maand waren dat Jo, Bertha, Rachel, Simonne, Jeanne, Yvonne, Diane, Jenny en Julia. Bovenstaand rijtje is ook de uitslag. En volgens secretaris Willy is het ongeveer elke maand zo dat onze Jo wint. En weet ge wat nog belangrijker is? De mensen staan eens recht van hun tafel, spreken eens met wat andere mensen, bewegen! Okra Hoegaarden brengt het nieuwe jaarthema rond gezondheid, lekker actief, maandelijks tot leven. Goe bezig mannen. Als we de uitslagen van de andere kaarttafels en/of gezelschapspellen doorkrijgen willen we die zeker hier ook eens vermelden. Dit is ten slotte een ledenblad!


OKRA FIETST

Het was een schoon seizoen, we waren meestal met een tof groepje, jongen en meiskes door elkaar. De meeste meiskes fietsten wel elektrisch, telkens reden we tussen de 30 en 40 km, met ook altijd een halte aan een tof cafeeke: aan de kerk in Bierbeek, in Neerheylissem of in Jodoigne Souvereine. Laatste keer fietsen, nu donderdag, maar dan hebt ge ons boekje nog niet. Heel graag tot voorjaar 2018. Mooi zou zijn moest er iemand een fietstocht van slecht 10 km willen begeleiden.


OKRA BOWLT

Gedaan met het fietsseizoen, we hervatten het bowlen. Op dinsdag 14 november is er afspraak aan zaal Arco op de Leuvensesteenweg. Dus afspraken maken i.v.m. gezamenlijk vervoer op koffietafel of tijdens ontbijtbuffet. Het zou hier toch ook moeten lukken om uit te breiden en op twee banen te spelen. Iedereen welkom dus.

Ik kan dat niet!?  Komaan, veel slechter dan ikzelf kunt ge niet zijn. En ik vind het heel plezant.  Meekomen dus begot.


VERSLAG OKRA FIETSZOEKTOCHT 9 SEPTEMBER 2017

Wie vertrekt er nu in zo’n hondenweer??? Ik (Georges) heb het aangedurfd, tussen twee buien door vertrokken vanuit Kumtich (stuk van de grote toer). Dacht de omloop te kennen maar was aangenaam verrast want ik ontdekte nog onbekende paadjes, kapellekes, enz. in het mooie heuvelachtige Hageland.  Gelukkig ook een schuilplaats voor een nieuwe regenbui. Dankzij een correcte afpijling ben ik over Hoksem en Oorbeek terug in Kumtich toegekomen en had toch 20,9 km op de teller staan.

Mooie organisatie en veel inzet, tot volgend jaar voor de elfde maal!


RAP EEN OKRA-MOP

Een Arabische sjeik meldde zich bij het hospitaal voor een hartoperatie. Maar voor men aan de operatie begon, wilden de doktoren zijn bloedgroep op voorraad hebben voor het geval als dat…. Omdat de man een zeldzame bloedgroep had, kon men er lokaal niet aan komen. Dus werd er gebeld naar vele landen. Uiteindelijk werd een Nederlander gevonden met de juiste bloedgroep. Na de operatie en de toediening van het donorbloed zond de Arabier uit dankbaarheid aan de Nederlander een nieuwe BMW. Een paar dagen later moest de Arabier een aanvullende operatie ondergaan. De dokter telefoneerde met de Nederlander die meer dan bereid was om opnieuw zijn bloed te doneren. Na de tweede operatie zond de Arabier een bedankkaart en een zak snoep aan de Nederlander. De Nederlander was geschokt, hij had toch wel op wat meer had gerekend. Hij belde de Arabier en zei hem: “Ik had gedacht dat u opnieuw zo gul zou zijn en me nog een BMW zou schenken, maar u gaf me enkel een bedankkaartje en een zak snoep.”

De Arabier zei hierop: “Ja, ik ben een beetje veranderd, er stroomt nu Nederlands  boed door mijn aderen”.


MET OKRA NAAR DE FILM IN 2017-2018

Er blijken toch wel diverse Hoegaardiers naar de filmvoorstelling in de Kruisboog te zijn geweest op 9 oktober. En de zaal zou mooi gevuld zijn geweest. Alleen vonden de mensen die wij spraken de film ‘La La Land’ niet zo bijzonder, ondanks heel wat Oscar-nominaties. Niet getreurd: maandag 13 november om 14u stipt speelt men weer een bekende film, namelijk Neruda, een misdaadfilm. Veel plezier gewenst.


OKRA EN HET PC

Schrijver dezes heeft ontslag bekomen als voorzitter van PC, Andre blijft penningmeester. Enkele ‘jongeren’ willen het heft in handen nemen. Zij houden om de 14 dagen het PC-café open op een dinsdagavond van 19 tot 23 uur. Op dinsdagavond zijn Brem en Toets dicht, mooie dag dus voor een gezellige babbel en nieuws over PC en Chiro. In november zijn ze open op 7 en 21, in december de 5de en de 19de. Okra houdt open elke derde donderdag van de maand, er wordt dan ook gekaart. Ook kaarten op dinsdag??


BIJ OKRA DENKEN WE SOMS ZEER GOED NA

  • De stilte is niet leeg maar vol antwoorden.
  • Gun jezelf een dagje lummelen.
  • De vrouw van de één maakt soms de ander gelukkig.
  • Vrijheid : wegdoen wat overbodig is.
  • Kunnen ontstaat als niet kunnen mag.

OKRA ONTBIJTBUFFET

Ons ledenboekje zit tjoekvol. Er is nog geen plaats meer om onze flyer van het ontbijtbuffet af te drukken. We zullen er dan maar ene bij insteken. Maar vergeet a.u.b. zondag 12 november niet, we ontvangen u graag vanaf 7u30 in PC. Dit is een activiteit waar we best fier op zijn, we leveren schoon kwaliteit voor de gevraagde 12 €. Het ontbijtbuffet is het troetelkindje bij uitstek van onze kassier Andre, hij is ook kampioen kaartenverkoper. En ergens hopen we om 300 ontbijten aan de man te kunnen brengen. Ivan gaat zelfs te plaatse bij bakkerijen Het Brood en bij Sven spek en eieren bakken. Tijdens de koffietafel komen we rond met kaarten.

De flyers dragen we rond in het dorp op vrijdag 3 november, afspraak 19u aan PC. Op zaterdag zaal zetten vanaf 14 u en de helpers graag op afspraak op zondag vanaf 6u30. Lydia en John hebben hulp beloofd, graag nog 1 à 2 extra werkers gevraagd. Dank U.


OKRA VERJAARDAGKALENDER

Aan alle jarigen van de novembermaand wenst Okra een heel fijne en warme verjaardag!

Rosalie Emmanuel wordt er honderd op 1 november.

Arnold Geerkens verjaart de derde.

Luc Vandermolen is jarig op 4 november. Wanneer komt ge naar onze vergaderingen Luc?

Guido Poffé is jarig op 15 november en vrouwtje Mia Vandebroeck op 22. Dolle vreugde in Nieuw Overlaar.

Nelly Vanhulst verjaart op 24 november en Maurice Hermans op 25 november.

En Marc Finoulst ten slotte verjaart op 27 november. Wij zijn 66 hé Marc?


OKRA KLAPT NOG E FRITSKE OEGETS

Pallabëre                     lang praten, redetwisten

Paljë                             overloop

Pallet                           schopje

Paltouw                       korte mantel, overjas

Pandooring                 rammeling

Pannegat                    een bende sloebers die voor de deur van een weduwe of weduwnaar  die ging trouwen verschillende dagen met deksels en buizen een oorverdovend lawaai gingen maken tot de vrouw of man in kwestie die groep sloebers een vaatje bier kregen .

Pannendekker           dakwerker

Pansei                         viooltje

Pantille                       een hoogmoedige houding aannemen , nauwgezet zijn.

Pardëssu                    lange overjas voor mannen

Parrette  –

z’ n parrette speile    streken, zich onbehoorlijk gedragen


OEI

Een paard en een ezel waren aan het twisten wie van hen het hoogst

aangeschreven stond.

Het paard zei: “Ik, want ik ben fier op mijn verleden.”

De ezel zei: “Ik, want ik ben fier op mijn toekomst.”

Het paard: “Waarom?”

De ezel: “Wel, de techniek zal het paard overbodig maken, maar ezels zullen er altijd zijn.”


HET GROTE OKRA SCHIP !

Vorige koffietafel veel tombola verkocht, de prijzen vielen heel goed mee, van een mooie handdoek tot een bloeiend plantje. De opbrengst moest uiteraard dienen om een nieuwe geluidinstallatie te kopen … en de micro marcheerde fantastisch. Onze geluidsinstallatie: versterker en microfoon kostten 725 €, de tombola bracht 650 € op. En als je dan weet dat we de meeste prijzen kregen van leden of van de Hoegaardse handelaars, dan is dat ook weer tof. Zo is het plezant Okra spelen.

De komende koffietafel zal ook wel weer geslaagd zijn, eerst een kort herinneringsmoment voor de afgestorven leden van ons trefpunt. We vragen u beleefd maar uitdrukkelijk om tijdens de bezinning stil te zijn, geen dranken te bestellen, we vragen alleen maar een paar minuten stilte en respect.

Dan volgt een feestelijk moment, een 1OO jarige in ons midden! Wat een mooi moment gaat dat worden!

De dames van Café Tricot komen samen in het WZC op woensdagen 8 en 22 november. Op 10 december is er de jaarlijkse kerstmarkt in het rusthuis. Café tricot zal er dan ook zijn om leuke dingetjes te verkopen voor het goede doel. In december komen we ook nog 2 keer samen om te breien en om nog een goeie babbel te hebben bij een kop koffie en stuk cake. Noteer dus 13 en 27 december. Iedereen welkom!

Nog één keer een oproep: Wie heeft er overschotten van wol in de kast liggen ? Geef ze a.u.b. aan Café Tricot. Wij breien er leuke en nuttige spullen van die we ofwel verkopen of schenken aan kansarmen in onze regio. We vernamen ook dat onze dekentjes en kleedjes hun weg in Afrika vonden en er zeer welkom zijn. Chic hé , de spulletjes van OKRA worden aan de andere kant van de wereld in dank aanvaard! Salukes hé! Tot 8 november in het WZC!

En weet ge wat de directeur van het WZC zei? Hoe meer OKRA, hoe liever! Okra brengt hier warmte en vriendschap, daar hebben we nood aan.


KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR NOVEMBER

  • Allerzielen zilverwit, ’t groen vroeg in de bomen zit.
  • Zoals het weer is met Sint-Leonardus, zo blijft het tot Kerstmis.
  • Donder in november laat een goed jaar verhopen.
  • November heeft op de loer gelegen en komt te voorschijn met veel regen.

OKRAROUWT

Op 8 oktober overleed in Tienen Maurice Coeckelberghs. Hij was de goede vriend van Jef Scheepmans. Een goed en gelovig man is niet meer. Wij bij OKRA herinneren ons Maurice als een stille en lieve man. Het ga je goed Maurice !Maurice kwam dit jaar nog één keer naar onze Okra, was voor de rest te zwak geworden. Onze pastor Liesbeth heeft tijdens de uitvaart zeer mooi gesproken over Maurice en over wat hij allemaal betekende voor de parochie en de parochiegemeenschap  van Sint Niklaas in Outgaarden.  Maurice was een schoon mens.

 

Wij herinneren ons …..

Tijdens deze sombere en vaak trieste dagen en ter gelegenheid van Allerheiligen  gedenken wij onze leden die sedert november 2016 er helaas niet meer zijn . Wij noemen ze de komende koffietafel nog bij hun naam en steken voor elkeen een kaarsje aan:

Van Mol Margriet
Medaers Emma
Vandenbossche Piet
Golz Angela
Hermans Hélène
Elshout Georgette
Fillé Irma
Tritsmans Jacqueline
Coeckelberghs Maurice.

Dat ze allen in vrede mogen rusten. Toch wel een moeilijk jaar, het voorbije jaar.


MET OKRA OP UITSTAP

We bereidden voor u een halve daguitstap voor bij fruitbedrijf Van Hellemont in Meensel. Op dinsdag 13 februari om 14u ontvangt men ons aan de Heibosstraat in Meensel. Vertrek dus uiterlijk om 13u30 aan PC met eigen vervoer. Chauffeurs geven zich op aub om paar mensen mee in de wagen te nemen. Een rondleiding in de sorteerruimtes en frigo’s duurt iets meer dan 2 uur. We krijgen 2 sterke drankjes van eigen makelij te proeven, de perenjenever van Van Hellemont is bv te koop in ’t Nieuwhuys en in de streekwinkel op de Grote Markt in Tienen. We krijgen ook appelsap en appelthee te proeven en wel 5 verschillende soorten confituren. Die madam vertelt heel boeiend, dat moet goed komen. Zij hebben daar een streekwinkel waar diverse Hagelandse producten te koop worden aangeboden. Wist je bv dat de Hagelandse tripel gebrouwen wordt met perensiroop van Van Hellmont ipv met suiker. Dat bier ligt ondertussen al in mijne kelder. Ze verkopen deze en andere streekbieren in een knusse verbruikersruimte. Proeven maar … En als klap op de vuurpijl wil de mevrouw voor ons in haar verbruikersruimte een broodmaaltijd verzorgen. Een week op voorhand moeten we het aantal deelnemers opgeven en dan zorgt zij bij de lokale handelaars voor de aankopen. Koffie, dessert, rondleiding met proeverijen, appelsap alles inbegrepen voor amper 15€. Te storten op de rekening van Mia bij KBC. En we nodigen Okra Melert ook uit.  Wie meer wil weten kan dit op www.fruitvanhellemont. We hebben ook enkele foldertjes meegekregen. Vraag er naar.


OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

Okra Kalender november

02/11 13u30
Koffietafel met bezinning Allerheiligen en viering honderdjarige Rosalie, Parochiecentrum. Uitzonderlijk starten we om 13u30!

08/11 14u
Breicafé Villa Hugardis

12/11 7u30 tot 11u30
Ontbijtbuffet Parochiecentrum, een lekker en uitgebreid ontbijtbuffet. Kaarten te bestellen bij het bestuur en de leden. Volwassenen 12 euro, kinderen 7 euro. Ook leveringen aan huis maar uitsluitend mits vooraf inschrijving. Maak goede afspraken met de verkoper van uw deelnamekaart.

13/11 9u
Gewestvorming  voor alle vrijwilligers, CM Tienen

13/11 14u
Film “Neruda” drama, misdaadfilm, biografische film in Cultuurcentrum De Kruisboog, St Jorisplein 20, Tienen. Los ticket 3 euro, Plus abonnement 12 euro voor 6 films. Tickets en abonnementen kunnen aangekocht worden aan de balie van CC De Kruisboog of op 016 80 56 96  in Tienen

13/11 14u
Voordracht Okra Academie, “Nieuw Zeeland”, dhr en mevr Demarsin-Opsommer, Aula Geertrui Cordeys, CC Begijnhof, Diest

14/11 14u
Bowlen, Arco Tienen

14/11 14u
Voordracht Okra Academie, “Ierland” , dhr en mevr Demarsin-Opsommer,  Zaal Vinea, Poortveldenplein,  Aarschot

16/11 20u
Kaarten, Parochiecentrum

21/11 14u
Breicafé Villa Hugardis

28/11 14u
Voordracht Okra Academie, “Stemmen voor een onbewoond eiland” door Jos Stroobants Zaal De Vaart, CM, Platte Lostraat 541, Kessel-Lo

Noteer volgende data al in je agenda:

7/12 11u30 tot 18u
[wp-svg-icons icon=”table-2″ wrap=”i”]Eindejaarsfeest, Parochiecentrum. We zoeken nog paar mensen voor hulp in keuken en voor opdienen en afruimen etc.. Onze dank zal overweldigend zijn. Voorbereidende vergadering op dinsdag 21 november als het PC open is? Om 20u?

16/1/2018  14u30
Nieuwjaarsconcert in CC Den Egger, Scherpenheuvel. We hebben 23 kaarten besteld en de eerste 23 die betalen zijn dus zeker van heel goede plaatsen. De anderen moeten nu dringend beslissen, of je zit mogelijk niet samen met de rest, maar ergens apart in een uithoekje. 23 euro voor de leden, 28 euro voor niet-leden. Gewest Tienen legt een bus in, normaal 8 euro. Het orkest Frascati treedt op, die zijn met meer dan 50 mensen, de moeite dus, daarna nieuwjaarsdrink.

13/2/2018  13u30
Bezoek aan fruitbedrijf Van Hellemont, zie elders.

27/2/2018  14u
Shownamiddag in Aarschot met “20 jaar Muzikantenstad”