Okrakrant mei 2019

MEI 2019

 

PSSSSSSST ……

Hé, jij daar !

Ja,  jij OKRA-lid !

Heeft iemand je

vandaag al gezegd

dat jij een

GEWELDIG  MENS

bent ?!

 

UITNODIGING 5° LEDENVERGADERING 2019

Het is vandaag Paasmaandag, heerlijk lenteweer, zomerweer eigenlijk. En ik mag u uitnodigen op onze volgende maandelijkse ledenvergadering op donderdag 2 mei 2019 om 14u in WZC Hugardis.

En we gaan het deze keer rustig houden. Alle voorgaande maanden was er iets speciaals: voordrachthouders en een paar zelfs met muziek. Het mag eens een keer terug gewoontjes zijn: tijd om te kunnen babbelen met de vrienden, tijd om desnoods eens aan een andere tafel te gaan bijschuiven en met die mensen eens een woordje te wisselen. Bovendien kosten die speciale activiteiten telkens centjes aan de kas. En we willen toch nog eventjes doorgaan met Okra te spelen aan 2 € per vergadering. Dus moeten we af en toe ook eens een beetje gieriger gaan leven.

Luister a.u.b. heel goed tijdens het woordje op de koffietafel, normaal zal Mia dat verzorgen. Hoogst waarschijnlijk wordt de koffietafel van juni verschoven naar later op de maand, zoals alle vorige jaren trouwens. Er zal dan terug een vergadering met muziek en dansgelegenheid zijn. Normaal nodigen we dan ook de mensen van Meldert uit om te komen meevieren. In juli is er nooit een koffietafel, daar om wordt die van juni een beetje verlaat. En in augustus is het WZC bezet. Dan trekken we met de ganse bende naar Oorbeek, daar verkopen ze lekker ijs en pannenkoeken.

En in september doen we terug gewoon.

En tegen dan zijn we benieuwd hoe ver het zal staan met de bouw van ons PC. Vandaag zijn de werken in volle gang: die ruwbouw en zo dat gaat echt snel marcheren.  En de Koning Boudewijnstichting zou de te vernieuwen keuken mee financieren. Het vernieuwde bestuur van PC doet goed zijn best. Het komt wel allemaal goed.

In april mochten we Mia Vlasselaar verwelkomen als nieuw lid, ook zij woont in het WZC. Heel hartelijk welkom Mia.

Ook vorige maand hadden we eventjes aandacht voor de vele afwezigen, mensen die omwille van ziekte van zichzelf of een naaste niet konden aanwezig zijn. Vandaag delen we in het verdriet van de familie Lenaerts-Medaer bij het overlijden van Leo na een zeer lange strijd. Wij wensen ons lis Viviane heel veel goede moed toe om haar verdriet een plaatsje te kunnen geven. Wij bidden donderdag voor hem een weesgegroetje.

En tot vervelens toe: we zoeken nog altijd een nieuw bestuurslid die busuitstappen wil helpen regelen.

OKRA LEKKER ACTIEF

Op een zonnige vrijdag 29 maart, stonden een 30-tal Okra leden en niet-leden te popelen om van start te gaan. Onder begeleiding van Ruth en Daan van de KU Leuven deed iedereen zijn instaptest en kregen we hulp om onze stappenteller te installeren. Op basis van de verschillende instapniveaus werden er 2 wandel-groepen gemaakt. De korte wandelingen (1à 2 km) worden begeleid door Moniek Dodion en Liesbeth Van Nerum, de langere wandelingen (3 à 5 km) door Rita Drossart. De fiches met tips voor het individueel wandelprogramma geven  je  elke week een nieuwe uitdaging. De doelstelling is je beginafstand te verdubbelen na 10 weken.

Wist je dat ….  beweging beschouwd kan worden als een belangrijk medicijn tegen allerlei welvaartziektes zoals suikerziekte, zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten.

Wist je dat …. beweging een goede remedie is tegen pijnlijke gewrichten en artrose. Bewegen voorkomt stramheid en wegkwijnende spieren..

Wist je dat … beweging botontkalking kan tegengaan.

Wist je dat … wie regelmatig beweegt, beter slaapt. Een halfuur bewegen, heeft hetzelfde  effect als een slaappil, zonder de kwalijke gevolgen ervan.

Wist je dat … regelmatig bewegen de kans kop kanker opvallend verkleint.

Wist je dat … wandelen de ideale bewegingsactiviteit is. Het is eenvoudig, niet duur en het risico op  blessures is minimaal.

Wil je ook nog meedoen? Iedere vrijdagnamiddag om 14u vertrekken we aan het Kapittelhuys zowel voor de korte als langere wandelingen. Nadien komen we terug samen en sluiten we af met een drankje op het terras.

En het is gedorie een plezante groep. Op Goede Vrijdag was er geen wandeling gepland, want dat was toch wel een speciale dag.  Maar na de wandeling van 12 april waren er een paar die toch voorstelden om een maar een wandelingske te maken op^Goede Vrijdag: een surpluske zogezegd. Wel er kwamen 21 wandelaars opdagen. Zottekes nietwaar? Mooi. En de grote groep wandelde bijna 7 km, met een afsnijding voor wie maar 5 km wou doen! En we beloofden mekaar dat als we het project tot een goed einde brengen om samen naar Bokrijk te gaan. Daar is een project rond Breughel lopende met veel om te wandelen, te proeven, te genieten, enz.. En vermits wij vinden dat deze wandelgroep Breugheliaans leeft met veel aandacht voor de mooie kanten van het leven gaan we daar naartoe. Zouden we dat niet met de trein kunnen lappen?

Wij hebben het goed bij Okra: gezellige babbels,  kaarten, breien, lekkere koffietafels, bowlen, rummicubben, uitstappen, … maar wandelen “ontbrak”. Maar voortaan hebben we een toffe wandelgroep! Helpers van  KUL hebben ons op weg   gezet om met een stappenteller ieder volgens eigen mogelijkheden aan te sluiten in een groep die hem of haar het best ligt. We proberen elke week wat hoger te mikken en zo ons aantal stappen  te vermeerderen. Uiteindelijk willen we na een 12-tal weken onze stappen verdubbelen, worden het i.p.v. 2000 misschien 4 of 5 000 stappen of zelfs 10 000 of meer. Met de hulp van motivators, sociale aanmoedigers en trekkers kijken we nu al uit naar de nu al vijfde tocht. Natuurlijk kan het achterafje niet ontbreken, napraten met een tasje koffie en … of een frisse pint dat hebben we dik verdiend. Iedereen kan nog aansluiten, van harte welkom, elke vrijdag afspraak aan de toontuinen om 2u. Voor de starters  van  het eerste uur wij kunnen niet meer zonder.

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR APRIL

  • De eerste mei hebben alle vogels een nest of een ei.
  • Pas op, pas op, pas op Sint Job, want hij steekt een vuurtje op.
  • Voor Servatius geen zomer, na Servatius geen vorst.
  • Als er schaapjes aan de hemel staan, kan men zonder paraplu wandelen gaan.
  • Regent het op Sint-Urbijn, zo is er weinig wijn.

OKRA KAARTEN

Nog twee keer kaarten en er zit weeral een seizoen op. Alle getrouwen waren op post bij Brem. En de resultaten? Bij de kleurenwiezers leidt Nicole met 8 punten voorsprong op Hugo. Hier is de spanning nog groot. Danny won voor het eerst dit seizoen en dan nog wel met een grove +45.

Bij de gewone wiezers won Staf, maar de achterstand op Josée is indrukwekkend, liefst meer dan 100 punten. Zou Josée dus toch kunnen kaarten??

Volgende aflevering op donderdag 17 mei om 20u bij Brem.

MET OKRA NAAR BLOKKEN

In ons vorig krantje werd heel even voorgesteld om eens naar de opnames van Blokken te gaan figureren als publiek  Zo kwestie van dat ook eens meegemaakt te hebben. En tijdens de koffietafel kwamen we luisteren wie dat mogelijk interesseerde, zo een keer gaan kijken hoe dat in zijn werk gaat. ‘Het kinke in ze gat letten’ zeggen ze in Hoegaarden. De interesse was ruim. Dus heb ik zonet gereserveerd voor donderdag 21 november. Die datum kan nog wijzigen, er is nog geen bevestiging binnen…

Een opnamedag bestaat uit 4 opnames van programma’s, twee in de voormiddag en twee in de namiddag. Na de bevestiging zullen we bus bestellen.

De opnames bijwonen is gratis, en iedereen ontvangt twee drankbonnetjes. Het middagmaal is te gebruiken in het bedrijfsrestaurant van Videohouse aan 18 €. We zouden moeten ten laatste om 11u  in Vilvoorde zijn en de laatste opname is uiterlijk gedaan om 17u30.

Er zijn maximum 40 plaatsen in de zaal beschikbaar. Dus de eerste 40 mensen die vanaf volgende koffietafel hun naam opgeven zijn ingeschreven. Betalen in september pas. Moniek, neemt gij die inschrijvingen volgende donderdag ten uwen laste? Laat u maar helpen..

OKRA VERJAARDAGKALENDER

De allerbeste gelukwensen omdat jullie jarig zijn. Een hartelijke groet en een dikke klapzoen via dit krantje

En we zijn weer met velen om te verjaren in mei

Jeannine Smets bijt de kop eraf op 1 april.

Marie-Louise Stockmans is jarig op 2 mei, de dag van de koffietafel!.

Cecile Struyf feest op 3 mei.

Maria Muls wensen we op 5 mei een mooi kaartjaar toe.

Mariette Schoensetters doet er een jaartje bij op 6 mei.

Jenny Depus mag een lekker glaasje drinken op 7 mei.

Jaak Dekeyser wensen we gezondheid toe op 13 mei.

En op 16 mei is Angèle Morren jarig, proficiat.

Alphonsine Ruelle is aan het feest op 19 mei.

Ons aller Rita Drossart is jarig op 20 mei. En haar schoonzus Danielle Bellis op 22 mei. Tegen dan is die operatie vergeten Danielle, gelukt is ze al.

Liesbeth Van Nerum kraait van geluk op 24 mei. Dat is ne vrijdag van de wandeling Liesbeth.

Danielle vierde dus op 22 mei, onze Staf Drossart is jarig op 25 mei. En Jeanne-Marie Verbelen uit Meldert viert ook al op 25 mei.

William Dirix en Danny Hanique zijn dit jaar zondagskinderen, zij verjaren op 26 mei.

En Jacqueline Noe sluit deze plezante rij per 27 mei.

Gelieve zoals altijd foutjes mee te delen. We zetten dat graag recht.

 

Aan alle mama’s , oma’s , omi’s en de vele suikertantekes …
een heel fijne moederkensfeestdag !

En al die OKRA-leden die in een ziekenhuis , herstellingsoord  of woonzorgcentrum verblijven kunnen best een lekker dikke OKRA-knuffel gebruiken. Goede moed allemaal!

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

26/04 – 14u
Wandelen met Lekker Actief

26/04 -20u
Uiteenzetting Sociale Zekerheid, Kapitttelhuys, Davidsfonds

30/04 – 13u30
Fietsen, vertrek aan PC.

02/05 – 14u
Koffietafel WZC Villa Hugardis, kleine beweegmomenten, petanque, mat Okra Leuven

03/05 – 14u
Wandelen Lekker Actief

06/05 – 13u
Bedevaart  naar Scherpenheuvel, bus Gemeenteplein

07:05 – 14u
Bowling, zaal Arco, Leuvensestraat Tienen

08/05 -14u
Breicafé, WZC Villa Hugardis

10/05 – 14u
Wandelen Lekker Actief

14/05 – 13u30
Fietsen, vertrek Parochiecentrum

16/05 – 20u
Kaarten, café Brem

17/05 – 14u
Wandelen Lekker actief

22/05
Namiddag uitstap naar Witloofbedrijf in Messelbroek

22/05 – 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

23/05 – 14u
Wandelen met Staf Drossart. Laatste kans om in te schrijven bij Staf. Opgepast, zeker 8km en langs moeilijke stukken. Goed schoeisel vereist. Na de wandeling worden we onthaald in het PC van Eliksem.

24/05 -14u
Wandelen met Lekker Actief

28/05 – 13u30
Fietsen, vertrek Parochiecentrum om 13u30, naar Scherpenheuvel???

31/05 – 14u
Wandelen met Lekker Actief

Uitstap Messelbroek: Luister aandachtig naar Mia i.v.m. exact vertrekuur en vertrekplaats bus. Waarschijnlijk te laat om nog in te schrijven.

OKRA BEVRIENDE VERENIGINGEN

Misschien ontvangt u dit ledenboekje nog tijdig om er aan herinnerd te worden dat op vrijdag 26 april om 20u in het Kapittelhuys op de Houtmakrt de spreekbeurt door professor Pacolet plaats vindt. De prof heeft het over de sociale zekerheid in het algemeen, de stelsels van pensioenen, gezondheidszorg en ouderenzorg in het bijzonder. Zeer leerrijk!!

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

Palmzondag en Pasen zijn ook alweer voorbij, tulpen en narcissen al bijna uitgebloeid, de bloesems al bijna weg , ja …. we zijn al in de 5de maand van het jaar gekomen. Niet te geloven hoe snel alles voorbij vliegt; dat wil ook zeggen dat we van iedere gekregen dag moeten genieten, en er dankbaar voor moeten zijn. Het wil ook zeggen dat we positief moeten blijven denken en we niet knorrig en zwartgallig moeten zijn. Voilà se , een boel raadgevingen van ondergetekende.

Deze laatste dagen verbleef Abbé Basabana in Hoegaarden. Hij dankt voor de vele handdoeken, washandjes, enz.. In de media horen we bitter weinig over Congo maar de toestand is er echt niet zo rooskleurig, momenteel zijn de dokwerkers in staking, bijgevolg is het ook niet mogelijk om op een veilige manier goederen te versturen naar zijn land. Maar de maskes van Café Tricot blijven mooie kleedjes breien om de mensen van Pindi te steunen. Christiane Ausloos en Liesbeth Van Nerum zoeken wel een oplossing om tussendoor toch pakken op een veilige en betrouwbare manier in Kinshasa te krijgen.

(Voor de data van Café Tricot zie de maandkalender verder in dit krantje.)

Veel groeten van Nicole van d’Egypte, tot een volgende!
En heel graag tot op de garageverkoop, alle opbrengsten worden aan goed doel besteed!

OKRA BOWLING

Andermaal waren we met z’n tienen en konden we dus op twee banen spelen, mooi zo. De resultaten waren gewoontjes deze maand: geen uitschieters. Maar als gebruikelijk was Pierre uit Meldert en van Davidsfonds de winnaar met 116 en 127 punten. Ook Michel en Georges haalden 1 keer die 116. En er werd weer maar eens bewezen dat je bowlen leert door te doen. Luc VDM speelde twee keer meer dan 90, waar dat een paar maanden geleden amper 65 was.

Volgende maand maak ik voor iedereen eens een gemiddelde van de voorbije maanden. Tot dinsdag 7 mei om 14u in Arco, Tienen.

OKRA FIETSEN

We hebben ons weer eens niet gehouden aan de afspraken gemaakt in ons vorig krantje. Het mooie weer joeg ons reeds een week vroeger dan afgesproken op de fiets. Alle fietsers hebben e-mailadres, we peppen mekaar op via computer. We hebben dus al een keer halt gehouden aan ons cafeetje aan de kerk van Neerheylissem, dat is echt een tof cafeeke. Enfin ge moet maar mee komen fietsen, zo leert ge uw streek veel beter kennen en het is zeker zo gezond als wandelen.

Het is vandaag dus Paasmaandag, dus morgen fietsen.   En in mei de week na het bowlen, dus 14 mei en ook op 28 mei. Afspraak aan PC op 13u30.

OKRA WANDELEN

De afspraken staan elders al vermeld on ‘lekker actief’, elke vrijdag om 14u aan Kapittelhuys, afspraak na de wandeling op terras.

Maar het oogt toch lekker mooi op 1 blad nietwaar, zo onder elkaar: Okra bowlen, Okra fietsen, Okra wandelen. De mensen gaan denken dat wij een sportclub zijn. Ik denk toch dat we na lekker actief maandelijks minstens 1 keer moeten blijven wandelen, niet?

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

  • Weet dat hoe minder tijd je hebt, hoe meer je tracht te doen.
  • Weet dat je met geld geen “klasse” kunt kopen.
  • Weet dat een glimlach vele harten doet smelten.
  • Weet dat er bij Okra Hoegie-City nog plaats is voor jullie vrienden.
  • Weet dat het bij onze OKRA  altijd plezant is.

OKRA OP DE FOTO De koffietafel van maart


een nieuwe lidkaart uitgereikt


ne jalouze kerel


nog ene een beetje jalous


ons orkest Miel Natens

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

 

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

 

OKRA HUMOR 

Dankbaarheid is de kortste weg naar geluk.

 

Bedankt aan wie meehielp aan de realisatie van dit krantje.

Mia Vandebroeck voor het activiteitenoverzicht en de grootste bijdrage lekker actief, de foto’s hiervan.
Nicole Paulus voor tekst voorblad, bijdrage bij Okra ben je thuis, flyer garageverkoop, rouwtekst, hoofding verjaardagkalender, nadenkertjes, weerspreuken.
Erik Vanoppen voor lay-out, website, verbeteringen ledenlijst.
Wasily Pedjko voor de foto’s.
Rita Drossart voor laatste stuk tekst over Lekker actief.
En ikke de rest.

Het rekeningnummer voor de uitstappen blijft BE28 7360 3772 8620.
Inschrijven is betalen:
Onze gewone bankrekening is BE94 0682 4779 4914. Hierop kan vandaag bv nog de bijdrage voor de sportverzekering gestort worden, uw voorschotten van 2 € per koffietafel voor de volgende maanden, uw openstaand lidgeld eventueel.  Merci.