Okrakrant maart 2018

MAART

BUIENMAAND

 

Wat de nacht heeft uitgegomd

hertekent de morgen

met zachte en geduldige kleurpotloden

en toch weer anders

dan het gisteren was.

(F. Vanderpoorten)

 


UITNODIGING KOFFIETAFEL MAART 2018

U wordt met z’n allen uitgenodigd op de koffietafel van 1 maart. We verzamelen als naar gewoonte ten laatste om 14u in ons PC. We zijn nu nog maar goed halfweg februari en het vriest ’s nachts nog heftig, maar vandaag rook ik de lente in de lucht. Het was heerlijk en zonnig. De natuur barst stilaan terug los, er zijn sneeuwklokjes en krokussen en primula’s. De wereld herleeft na een toch wel sombere winter. Alleen onze Okra herleeft niet, die was namelijk niet ingeslapen, die beleefde een schitterende winter. We waren met 121 ingeschreven leden op de vorige koffietafel, prachtig en hartverwarmend. En we schreven Boudewijn Dekeyzer en Carina Strauven in als nieuwe leden. Duizend keer welkom. En voor maart beloofde Nicole ons al een nieuw lid, iemand van café Tricot die ook naar ons PC zou afzakken. Benieuwd!! We schreven in 2018 al bijna 20 nieuwe gezichten in als lid van onze Okra.

U kan ook nog altijd nieuwe vrienden meebrengen, maar leest u toch ook eens verder in dit boekje onder onze rubriek ‘Okra en het PC’. Daar staat volgens mij heel goed nieuws, maar 20 nieuwe leden kunnen we mijns inziens niet meer aan.  Ook nieuwsgierig? Dat was toch mijn bedoeling, u nieuwsgierig maken.

In maart doen we ‘Iedereen burgemeester’. Iedereen mag opschrijven wat hij/zij belangrijk vindt voor ons dorp, wat het volgende gemeentestuur zou moeten realiseren om ons dorp nog aangenamer te maken. Laat u maar eens goed gaan.

Bijna iedereen al heeft het lidgeld voor 2018 reeds betaald. Waarschijnlijk sprak de wijkverantwoordelijke u bij de overhandiging van dit boekje aan indien u nog geen lidgeld 2018 betaalde. En de andere mensen: stort u a.u.b. 23 € op BE94 0682 4779 4914 van Okra Hoegaarden. Merci.

Wij zoeken als altijd naar helpende handen. Wie komt helpen de zaal zetten op donderdagmorgen om 9u? Wie wil na de koffietafel flyers van onze pannenkoekendag mee naar huis nemen om zijn/haar straat te posten? Wie komt er vrijdagavond om 19 u naar PC om de resterende flyers in de bussen te helpen steken? Wie komt er op 11 maart helpen bakken, opdienen, afruimen en opkuisen. We starten op zondag 11 maart om 9u. En ook nog: wie helpt er onze Mia met de inschrijvingen voor de uitstappen? Onze groep wordt te groot opdat 1 persoon iedereen rustig kan aanspreken

OKRA KAARTEN

We blijven op de derde donderdag van de maand spelen, en zoals stillekens gebruikelijk met amper 3 tafels. Eigenlijk te weinig -om fier op te zijn, maar diegenen die komen zijn er erg graag, want het is best gezellig in ons PC. Deze maand erg uitgesproken cijfers om 23u aan het eind van het kaartspel. Hugo Nicolaes haalde 65 pluspunten en Guy Poffé 46. Maar bij de gewone wiezers haalde Jos Gevers liefst plus 195. Zelden gezien.

Wij zien elkaar terug op 15 maart.

OKRA BOWLT

Liefst met zijn tienen waren we, met vijf mensen van Okra Meldert. Goed. Die Jos van hierboven, met zijn 195 punten, was ook de beste bowler van de dag met o.a. een recordscore van 140.

We sluiten ons bowlingseizoen af op dinsdag 6 maart. In april hervatten we het fietsen. Het wordt tijd, want den dezen is 4 kilo bijgekomen deze winter!!

TIJD VOOR EEN EERSTE OKRA-MOP

Een dronken spookrijder wordt aangehouden door de politie!

“Zò … en waar gaat mijnheer wel naartoe?” vraagt de agent streng.

“Ik weet het eigenlijk niet meer”, lult de man, “maar … ik ben waarschijnlijk al veel te laat, … want iedereen komt al terug!”

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS ZEER GOED NA

  • Door het oog van een naald kun je een stukje van de hemel zien.
  • Het is geen kunst ouder te worden. Het is een kunst ervan te genieten.
  • Laat je eigenwaarde nooit afhangen van het oordeel van een ander.
  • Strooi overal een snuifje liefde in en het leven smaakt een stuk lekkerder.
  • Als je fouten zoekt , gebruik dan een spiegel en geen verrekijker.

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

Ik ontving volgend kaartje, het zal trouwens ten toon gesteld worden tijdens volgende vergadering:

Aan Okra trefpunt Hoegaarden

Namens de werkgroep ‘Mensen In Nood’ en al onze kansarmen:

Hartelijk dank voor uw steun aan onze werking

OPGEPAST

De bus naar Aarschot voor Muzikantenstad vertrekt op het Gemeenteplein op dinsdag 27 februari om 12u45.

MET OKRA NAAR FRUITBEDRIJF VAN HELLEMONT: VERSLAG

Met 36 van onze leden reden we naar Meensel, waar we bijzonder hartelijk ontvangen werden door Jeanine, de moeder van de twee zaakvoerders van het bedrijf. Prachtig hoe dat mens kan vertellen, met veel kennis van zaken en bijzonder gedreven. En goed gelachen hebben we ook. We bezochten de bewaarinstallaties, de sorteermachine op water, de inpakzaal. We mochten de appel- en de perenjenever proeven, de fruitsappen, de diverse soorten jam, enz.. De broodmaaltijd was top. En dat allemaal voor 15 €, en zeer toffe namiddag. En fruit en drank en snoepjes dat er gekocht werd na afloop, het heeft geen naam. Heel veel positieve geruchten gehoord, ook van de andere deelnemers. Op naar de volgende activiteit.

HET GROTE OKRA SCHIP !

Ahoi! We zijn er weer met wat nieuws uit ons trefpunt!

De maskes van Café Tricot doen het goed, hebben bestellingen binnen, dromen er nu van om babyovergooiertjes te naaien, … maar dan hebben we fijne stofjes nodig en stiksters … en wie van jullie heeft nog lappen of lapjes stof in die oude vergeten kast of op zolder liggen en die kunnen dienen om zulke kleedjes te  maken?  Die kleedjes wil ik verkopen of aan de Congolese missiepost schenken. Laat het weten aan het ijverige bijtje Nicole Ruyts, aan onze naadspecialistes Céline Logist en ons Marthe van de Vroente of ook aan Nicole van d’Egypte. Enfin, jullie weten ons wel te vinden via telefoon 016/76 67 59, via mail paulus.nicole@skynet.be, aan mijn deur in de Brouwerij Loriersstraat 40 of ook nog via Facebook of “Smoelenboek”!

Noteer op jullie almanak de data van de komende bijeenkomsten van Café Tricot : in maart : 7, 21, en 28 maart en in april :  11 en 25 april.

Noteren jullie ook dinsdag 12 juni, dan is er hier bij ons OKRA-trefpunt een bezinningsnamiddag . Ons Liesbeth Goris zal de bezinning leiden. Het zal een zalige namiddag worden. Meer info in krantje van mei.

Een woord van dank aan Mariake Vanolst, Arletteke Lafosse, Joséeke VDBroeck, Léake Stiers en ons lief Jennyke Depus  en Liesbethje Van Nerum voor de super veel knoopjes en knopen, canvas en veel nieuwe bollen  wol. We hebben er een berg van gekregen, er kan genaaid, gebreid en gehaakt en geknutseld worden. Merci allemaal , echt dikke merci !

Ik was tijdens de zeer koude dagen van begin februari bij B.O.M. met veel warme sjaals, mutsen en een pak warme kinderkledij. Ik werd letterlijk bestormd … het deed mij wat mensen te zien die het zeer koud hadden en content waren met de warme spullen. Dank aan jullie allen.

Okra-leden die abonnee van Kerk & Leven zijn, kijk regelmatig in de rubriek “Mensen in beweging” naar de foto’s van Okra activiteiten. Plezant  toch jezelf in het parochieblad tegen te komen.  Dat was het voor deze keer! Tot een volgende!

GEEF UW EMAIL-ADRES OP, DAN KRIJG JE DIT BOEKJE OOK OP JE PC

OKRA HUMOR

Raadseltje :

Hoe noem je een tent die niet rechtop wil blijven staan?
Een impotent.

Baas tegen bediende : “Je bent deze week al voor de vijfde keer te laat! Wat concludeer je daaruit?”
Zegt de bediende : “Dat het vrijdag is!!”

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Een jaartje ouder, nog altijd even mooi en fris bewijst maar weer eens dat LEEFTIJD   slechts een getalletje is . Fijne verjaardag allemaal!

Mijn eigenste tante Liliane, Liliane Charles verjaart op de koffietafel!!

Albert Vandermeulen is jarig op 3 maart en Georges Gevers op 4 maart.

Nicole Bamps viert op 8 maart.

Onze chef-kok Michel Winnen is jarig op 13 maart.

Willy Vanolst drinkt een extra pintje op 15 maart.

Rachel Merckx verjaart op 19 maart.

Johan Kinaes zet de bloemetjes buiten op 23 maart.

Raymaekers Jacqeuline drinkt een goed tasje koffie op 24 maart.

Marcel Mues wens ik een lekkere trappist toe op 25 maart.

Danie Dehenin wandelt een nieuw jaar in op 26 maart. En op diezelfde dag viert ‘ijverig bijtje’ Nicole Ruyts haar verjaardag.

En Fred Francart tenslotte trekt een streepje bij op 29 maart.

Een paar van de mensen hierboven zijn aan het sukkelen met de gezondheid. Wij wensen allen heel veel gezondheid toe.

En om te bewijzen wat een eigenaardig clubje Okra Hoegaarden wel is. Er verjaren 13 van onze vrienden in maart. Hier vinden we amper 5 echte Hoegaardiers, en twee mensen uit Meldert terug. Maar de anderen wonen in de ruime buurt: Goetsenhoven, Tienen, Lubbeek, Wever en Kumtich.

Er staan vandaag 162 namen op onze ledenlijst. Daar zullen er nog een paar van verdwijnen als ze het lidgeld niet verlengen. Hiervan zijn er 39 niet van Hoegaarden. Jo is nog altijd de jongste, geboren in 1966 en Rosalie de oude café op dezelfde hoogte te brengen als de zaal is de oudste, geboren in 1917. Raar allegaartje, die Okra.

OKRA EN HET PC

Bedankt om met zovelen af te zakken naar het PC voor de restaurantdagen. Met de gebruikelijke stress en spanningen is deze dag weer mooi verlopen. Veel volk gespeeld, aardige winstcijfers voorgelegd. Er is ondertussen weeral een werkdag voorbij, de volgende is 10 maart. Vorige zaterdag daagden er 16 helpers op, ook heel wat van de Chiroleiding. Het plafond in de zaal is stevig gevorderd, het kadrement om de vloer van de oude café en verkleedruimte van Thalia vroeger op dezelfde hoogte te brengen als de vloer van de zaal is bijna af.

Na juni moeten wij dus ook verhuizen. We vroegen vorige maand al helpende handen om in juli een paar na elkaar te komen afbreken, te verhuizen maar de respons was miniem. We moeten nochtans in september kunnen beginnen met de heropbouw. So please help. En wij gaan dus vanaf augustus-september naar het cafetaria van WZC Hugardis. Mede dankzij café Tricot hebben we een goede naam bij directeur en personeel. We mogen op donderdag over de cafetaria beschikken vanaf 11u. Daarom nu al een warme oproep om dan te komen helpen met de voorbereiding van onze vergaderingen: het klaar zetten van de zaal. We zullen maandelijks stoelen en tafels moeten aanslepen, moeten zorgen voor ons eigen bestek en onze eigen drankglazen. We beloofden aan directeur Sam Vanormelingen de zaal netjes achter te laten. Stel het bestuur nu al een beetje gerust en beloof om dan zeker te zullen komen helpen. Het is daar best gezellig, veel licht in de zaal, goede geluidsinstallatie, mogelijkheid tot maken van koffie of om voedsel warm te houden, een petanque-baan kortbij. Julien, er is daar en afwasmachine jong!! Dat moet vlotten. Wij denken 125 mensen te kunnen zetten in de zaal, op vandaag voldoende, maar 20 mensen erbij bv kunnen we niet aan. Zeker niet omdat we al beloofden dat iedere WZC-bewoner welkom is tijdens de donderdagnamiddag. Er wonen aldaar zeker enkele oud-leden van ons of mensen die niet meer in PC raken, maar zeker eens een kijkje zullen komen nemen nu ze ‘thuis’ spelen.

Zo, u weet nog iemand die eraan twijfelt om naar Okra te komen, die de eerste stap nog moet zetten. Vertel die mens dan dat hij nu moet lid worden, want dat hij/zij anders misschien wel moet wachten tot ons PC verbouwd is.

Stoeffen is toch plezant niet? Maar we zijn wel heel blij met deze oplossing.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards. Deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

OKRA KRISTELIJKE VERENIGING VIERT PALMZONDAG

Op zondag 25 maart viert parochie Hoegaarden Palmzondag. Om 9u is er in de St.-Gorgoniuskerk eucharistieviering en palmwijding. Om 9u30 is er traditiegetrouw de palmprocessie en verkoop van palmmaai door de kinderen. Leden van Okra , bevlag uw huizen, stap mee in de processie en koop takjes maai van de kinderen. Laat deze eeuwenoude traditie niet verloren gaan!

André Fillé, apostel Mattheus.

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR MAART

  • Maartse buien en aprilse wind, let dan op je bijen, vriend.
  • Speelt ’t maandje maart in de zonne heur kaart, dan krijgt in mei de winter een staart.
  • Op het feest van Louisa komt de warmte uit de grond.

MET OKRA NAAR MIEL NATENS

Op 10 maart treedt Miel Natens op in CC Kruisboog. Vorige maand bezorgden wij iedereen een flyer.
Wie vergeten heeft kaarten te bestellen: belt u dan snel op 0476 99 26 69.

MET OKRA NAAR DAVIDSFONDS

Op dinsdag 20 maart 2018 geeft Romain Degeest in het kader van de nacht van de geschiedenis een voordracht in Mariadal over het belang van het tweede Vaticaans Concilie. Flyer volgt in de brievenbussen.

Okra St.-Gorgonius Hoegaarden

nodigt u voor de 12de keer uit

op haar jaarlijkse

Pannenkoekendag met trappistenproeverij

Zondag 11 maart 2018 van 14u tot 18u

in het Parochiecentrum

 

Meer weten over Okra: zie www.okrahoegaarden.be

Deelnamekaarten te verkrijgen op koffietafel

Flyers ronddragen op vrijdag 2 maart.

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

01/03 14u
Koffietafel, “Iedereen burgemeester “en kleine  beweegmomenten,  Parochiecentrum

05/03
Voordracht Okra Academie “Waarom ziek zijn arm maakt” door Marc Justaert, Aula Geertrui Cordeys, CC Begijnhof, Infirmeriestraat, Diest

06/03 14u
Bowlen Acro Tienen

07/03 14u
Breicafé Villa Hugardis

10/03 vanaf 8u30

Werkdag verbouwingen aan PC.

10/03  20u
Optreden Miel Natens in CC Kruisboog

11/03 14u tot 18u
Pannenkoeken en Trappistenproeverij, PC

12/03 14u
Film Tulip Fever, CC  De Kruisboog, Tienen, dramafilm over ware liefde, speelt zich af tijdens de tulpenmanie in Amsterdam in de 17e eeuw

15/03 14 u
Wandeling  van Okra Neerlinter in Hoegaarden

15/03 20u Kaarten Parochiecentrum

20/03 14u
Voordracht Okra Academie  “Vroegtijdige zorgplanning” door  CM Leuven , Zaal Vinea, Poortveldenplein, 3200 Aarschot

20/03  20u
Voordracht Davidsfonds in Mariadal

21/03 14u
Breicafé Villa Hugardis

22/03 14u
Kookatelier met Tupperware, Parochiecentrum

27/03 14u
Voordracht Okra Academie “De lever” door Werner Van Steenbergen, Professor Emiritus Hepatologie, ” zaal De Vaart, CM Leuven, 28/03 14u Breicafé Villa Hugardis

Data om te noteren

07/05 13u30
Bedevaart naar Scherpenheuvel

30/05
Halve daguitstap naar Leopoldsburg

31/05
Wandelen met Staf

12/06 14u Bezinningsnamiddag met Liesbeth Goris in Parochiecentrum

28/06 14u
Ontspanningsnamiddag met muziek en animatie

06/07
Daguitstap naar Lier

12/09
Daguitstap naar Louvain-La-Neuve

06/11
Groot dansfeest voor 60 jaar Okra in Aarschot, namiddag en vooravond

Nog een rijpend idee: met de minder validen naar Oorbeek rijden om daar een crèmeke te eten.
En de validen gaan te voet tot daar door het veld. Wie wil verder uitwerken?