Okrakrant maart 2017

 

MAART  2017

 

Zoals een bloem ontluikt

en groeit naar het licht

voel ik liefde voor het leven.

Warmte voelen van de zon,

luisteren  naar de vogels

die hun lied voor me zingen.

Elke nieuwe dag plukken,

dankbaar dat ik dit

alles kan en mag beleven.

 

 

(P. Hagenaars)

UITNODIGING KOFFIETAFEL MAART 2017

Het is maandagvoormiddag 20 februari en we starten aan ons Hoegaards Okra-ledenboekje voor maart. Jawel, maart al. Men voorspelde een sombere en regenachtige week, maar we hebben al een paar mooie, schitterende dagen gehad deze maand. De lente hangt in de lucht mensen.

Welkom dus op de eerste koffietafel van 2017 na de winter, op de derde van het jaar reeds op donderdag 2 maart om 14u stipt a.u.b. in PC.

Deze maand beloofde onze vriend Wasily een beetje ontspanning met bingo. We zijn benieuwd wat dat gaat geven me zo’n grote bende …

Want onze bende blijft stilletjes aan groeien. Vorige maand mochten wij Lisette Grossen voorstellen als nieuw lid. Lisette is ons derde lid uit de Residentie Beatrijs in Tienen. En zij was laaiend enthousiast over het gebeuren in Hoegaarden.

Diegenen die mee op reis willen naar zee vergaderden vorige maand om enkele afspraken te maken. Daar werd bv de vraag gesteld of niet-leden van Okra ook mee mogen op de Okra-uitstappen. Dat mag, maar aan een meerprijs. Onze Mia is tot bij de bedoelde mensen geweest met de reisvoorwaarden voor niet-leden. En weet je wat: zij werden prompt lid, maar met de mededeling dat ze niet naar alle koffietafels zullen komen, maar dat verandert vroeg of laat ook wel. Alleszins hartelijk welkom bij ons aan Charly  Swellen en Arlette Lafosse uit ’t Stichelke. Als ge deze mensen ziet in het dorp: wens ze dan van harte welkom bij ons. Merci.

Anderzijds, als we de ledenlijst overlopen staan er nog 7 mensen met een blanco achter de naam waar normaal een kruisje moet staan als het lidgeld 2017 zou betaald zijn. Dus diegenen die nog lidgeld ‘schuldig’ zijn, schrijf a.u.b. 23 € over, of 15 € voor gezinslid of 10 € voor bewoner WZC of 8 € voor iemand die elders hoofdlid is. Onze rekening is: BE94 0682 4779 4914.

Je kan natuurlijk ook aan de wijkmeester betalen, of volgende donderdag op de koffietafel. Mensen die volgende maand geen lidgeld zullen betaald hebben, ontvangen dit boekje niet meer op papier en ook de sprokkels en het Magazine niet meer uiteraard, worden uit onze ledenlijst geschrapt. Van uw 23 € lidgeld storten wij immers 15 € door aan de regio, waar dan weer personeel moet van betaald worden, de verzekering, de organisatie van nieuwjaarsconcerten, muzieknamiddagen en zoveel meer als vormingsdagen voor bestuurders, uitstappen met de bus, de jaarlijkse quiz.. Ge zijt dus fel bedankt.

 

 

Okra Hoegaarden St. Gorgonius

nodigt u voor de 11de keer uit op haar jaarlijkse en bijgevolg stilaan traditionele

Pannenkoeken en

Trappistenproeverij

 

 

Zondag 12 maart 2017 van 14u tot 18u

Parochiecentrum Hoegaarden

Laat je eens verwennen op zondagnamiddag
met een lekkere pannenkoek, een ijsje
of een zeldzame trappist
Kaarten te verkrijgen bij de bestuursleden

2 pannenkoeken met suiker en stroop, koffie 5€
1 pannenkoek met ijs en chocolade, koffie 5€
2 pannenkoeken met ijs en chocolade 7€
4 pannenkoeken om mee te nemen 5€
Alle trappisten, maar ook Duvel, gueuze, Hoegaarden en Alpaïde
We proberen een trappistje van het vat …

 

OKRA KAARTEN

Voor het eerst kaartten we op een donderdagavond i.p.v. een vrijdagavond. En op donderdagavond is meestal iedereen vrij, voor het eerst in meer dan 3 jaar waren er terug eens drie kaarttafels. Dat is een stuk plezanter hé mensen, dan moeten rondbellen om misschien een tweede tafel bijeen te krijgen. Dat geeft ook een gezelliger gevoel in ons café, zo’n aantal mensen meer. Josée en Georges waren er, Willy Bamps kwam voor het eerst. En Monique speelde niet mee, maar verzorgde de bar. Het was just echt. Enfin, iedereen gelukkig, want eigenlijk zagen we het kaartspel niet lang meer duren en nu was het tof. En weet ge wat nog toffer was: ik heb 42 punten gewonnen. Alleen Georges Gevers deed nog een beetje straffer. Aan de andere tafels bleven de scores zeer beperkt. Liliane blijft dus de rangschikking aanvoeren.

Het is nu donderdag koffietafel, en op donderdag is er onze kaartavond. Moeten we er niet ernstig over nadenken om op donderdag te gaan bowlen i.p.v. op dinsdag? En zouden we straks het fietsen niet naar de donderdag verplaatsen??? Donderdag is Okradag: Neen??

 

OKRA KREEG SUBSIDIES

Ik kreeg een brief in de bus, ondertekend door Bart Hendrix, secretaris en Jean-Pierre Taverniers, burgemeester en door Tom Groeseneken, schepen seniorenzaken en door Hans Decoster tenslotte, schepen van financiën dat er op onze rekening van Okra 517 € subsidie gestort werd. Dat is meer dan 100 euro meer dan voorheen. Bedankt lieve mensen. Het geld zal goed besteed worden. Tussen haakjes: wisten jullie dat die nieuwe micro nu nog altijd niet geleverd is? Hetgeen in de winkel toekwam was niet wat wij vroegen. Soms zit de wereld raar in mekaar.

 

OKRA GEWESTFEEST

Al jaren heeft Okra gewest Tienen een kookploeg voor mannen. Zij koken in het PC van Bunsbeek, de thuishaven van Okra Glabbeek. Hieraan namen we als Okra Hoegaarden niet deel, ook omdat er in ons PC een jaarlijkse kooklessenreeks voor mannen georganiseerd werd door Davidsfonds. Maar de kookmannen van Okra nodigen jaarlijks uit op een gewestfeest, in principe voorbehouden aan bestuursleden en helpers van de Tiense trefpunten. Wie komt er met mij mee? Vrijdag 24 maart in PC Bunsbeek, 11u 30, richtprijs 25 €.

 

OKRA WEERSPREUKEN

  • Al op Sint-Adriaan en laat de hagel gien gesken staan.
  • Mist in maart , water of vorst in mei .
  • Regen uit het oosten, 48 uur zonder vertroosten.

 

OKRA SPREKT A BEKKE, A FRITSKE HOEGETS

Oeg: Hoog, “ët oeg zitte emme” : hoogmoedig zijn.

Oege: ogen

Oegleengs:  jullie

Oegschejër: wenkbrauw

Oek: hoek, “eet aat den oek oale”: een oude koe uit de gracht halen

Oelle:  steenkolen

Oembak: onmacht, of ook bewusteloos

Oembakkes: masker

Oep: op

Oepenander: elders

 

OKRA KRIJGT TURNLES


Okra krijgt turnles van een 91-jarige. Zot volk zeggen ze daartegen.

 

OKRA BOWLT

We bowlen nog 1 keer deze winter. Op pagina 2 schrijven we dat de lente in de lucht hangt, en dan kriebelen onze fietsbenen. Nog 1 maal bowlen dus: de dinsdag na de koffietafel: 7maart om 14 u aan Arco. Wie daarna nog wil gaan bowlen, spreekt dat af op de koffietafel natuurlijk, natuurlijk kan dat, maar mijn seizoen loopt af, voor mij gedaan tot in november.   Maar wie wil verder organiseren: maak een tekstje voor ons boekje, wij publiceren dat hier elke maand. Durft en niemand??

Onze vriend Jo speelde twee keer meer dan 100 punten, oefening baart dus wel degelijk kunst. Jo speelde drie keer meer dan mezelf, drie keer laatst..  En voor de overwinning gaat het bijna telkens tussen Pierre Ottenburgh en Marc Finoulst, zij spelen altijd 130 en meer.

Wie komt er nog meedoen op 7 maart??

 

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Hieperdepieper ….. HOERA!

OKRA wenst jullie allemaal  een gelukkige verjaardag en een dik pak gezondheid !

Liliane Charles, onze turnlerares wordt er 91 op 1 maart.

Georges Gevers verjaart de vierde en Nicole Bamps de achtste.

Dany Wauters verjaart op 14 maart en Willy  Vanolst op 15 maart.

Rachel Merckx is jarig op 19 maart.

Onze jongste, den Jo Kinaes viert feest op 23 maart.

Jacqeuline Raymaekers drinkt koffie met een stukje taart op 24 maart.

Danie Dehenin en Nicole Ruyts verjaren dezelfde dag : 26 maart.

En Fred Francart tenslotte is jarig op 28 maart.

PS: Viviane Medaer, op een of andere reden ben ik uw verjaardag verloren…help..

 

OKRA EN DE COMPUTER

Wie een internet-aansluiting heeft en dit Okra-boekje niet met de email ontvangt moet dringend zijn/haar correct email-adres opgeven. Dit belet niet dat ge ons ledenboekje kunt blijven ontvangen op papier, maar ons ledenblad lezen op de PC is toch wel ook speciaal. En vergeet nooit dat ge ontzettend veel foto’s kunt terug vinden op www.okrahoegaarden.be.

Veel leesgenot.

 

HET GROTE OKRA SCHIP !

 Jawadde ! We zijn al in maart de buienmaand, of beter gezegd al in de lentemaand aangekomen. Hopelijk krijgen we geen sneeuw en felle koude meer te verduren, laat er maar veel zonnige lentedagen komen, onze botten hebben dringend licht en warmte nodig.

De koffietafel van februari was weer gezellig en vol fijne dingen, weer een namiddag puur genieten.

Bij Café Tricot alles oké, veel ijverige madammen, veel helpende handen. Wij van Café Tricot schonken aan Syrische vluchtelingen hier in onze parochie warme truitjes en sjaals, zo schonk OKRA deze mensen een beetje warmte. Alle spulletjes die wij maken worden verkocht tegen een zeer redelijke prijs, de winst gaat naar MIN (Mensen in nood). Indien er de komende maanden veel fruit is zal er opnieuw een lading confituur gemaakt worden t.v.v. MIN. Vorige koffietafel werden er mooie foto’s verkocht, de opbrengst staken we in de spaarpot van MIN. Deze spaarpot zal iedere koffietafel aan de ingang op een tafeltje staan. Ik wil nog een keer herhalen dat de geschonken centjes echt naar armen in onze regio gaan, zelfs naar mensen hier in Hoegaarden.

En we gaan lotto spelen! Wasily is de spelleider. Een dikke merci aan Celine Logist en aan Gaby Wouters die ons een dik pak lottokaarten gaven.

 

WAARHEDEN ALS EEN KOE

  • Geld lijkt op vet. Van beide is er genoeg, maar altijd op de verkeerde plaatsen.
  • In al onze ijver om sportief te blijven parkeren we onze auto toch zo dicht mogelijk bij de sporthal.
  • Alle paddenstoelen zijn eetbaar. Weliswaar zijn er paddenstoelen die je maar een keer kunt eten.
  • Op een dag vind je de vrouw van je leven, maar dan ben je al getrouwd, natuurlijk.
  • Ik was een mooie baby. Maar in het ziekenhuis hebben ze mij verwisseld.

 

OKRA SPORT

Vanaf april gaan we terug fietsen. Schrijf zeker al op: 8 mei fietsen naar Scherpenheuvel en10 mei komt doortrapper naar Meldert. Wie helpt die fietstocht opstellen? Okra Meldert ontvangt de fietsers van regio Brabant, maar wij beloofden de tocht uit te tekenen.

 

RECHTZETTING

In vorige Okra krantjes stonden op de 1e pagina vaak mooie en zinvolle teksten afgedrukt zonder de naam van de auteur te vermelden . Bij deze rechtgezet: het waren zeer vaak teksten van Kris Gelaude, auteur van o.m. “Voor wie woorden zoekt “en “Zonder woorden kan je niet”.

Sorry. En trouwens, wie eens een ‘beter’ boek wil kopen, wie eens een goed boek wil cadeau doen, dit zijn echt aanraders.

 

DE OKRA SHOWNAMIDDAGEN

Op 14 maart gaan we naar de shownamiddagen in Aarschot. Treden voor u op: Lindsay, John Terra, Lissa Lewis, PC Brown, De Melando’s, Alfred en Trix, het Showballet. Er zijn 34 inschrijvingen. De deelname aan de show, met broodmaaltijd achteraf kost 20 euro voor de leden, 25 euro voor niet leden. De bus kost 8 euro.

Gelieve te storten op BE94 0682 4779 4914 van Okra Hoegaarden met vermelding Aarschot. Gelieve te storten voor de koffietafel aub, dan kunnen die dag de laatste afspraken maken. Er zijn al diverse betalingen binnen… De bus vertrekt om 13 u aan Gemeenteplein, de bus vertrekt in Meldert een kwartier vroeger.

 

MET OKRA HOEGAARDEN OP REIS

Op 24 maart gaan we naar de 1Wing in Beauvechain. We worden verwacht om 9u45 aan post2. Normaal mogen er slechts 30 mensen binnen, maar ik had 35 inschrijvingen op de laatste koffietafel. We zullen ons met een paar bestuursmensen al uitschrijven, dan komt dit wel dik ok. Het is met eigen vervoer. Op deze vergadering dus heel dringend af te spreken wie met wie rijdt. Gelieve 13€ heel dringend te storten op BE94 0682 4779 4914 van Okra Hoegaarden met vermelding Bauvechain.

Dat is dezelfde dag als het Okra gewestfeest, tomme toch. Zal ik naar dat gewestfeest gaan, in de hoop dat er toch nog iemand mij vergezelt??

 

OKRA ROUWT

Stil en zonder vragen

wilde hij zijn ziekte dragen.

Hij vocht met al zijn levenskracht

voor elke nieuwe dag en nacht.

Zo is hij moegestreden

uit het leven weggegleden

en na een dappere en ongelijke strijd

uit zijn lijden nu bevrijd.

 

Een goede vriend, een Okra-bestuurslid als wijkmeester voor Outgaarden en Goetsenhoven ging heen. Piet werd geboren in Brussel in 1946. Piet was een fervent kaarter, een goed schaker. Maar hij was zeer zeker trotse vader en grootvader. Piet was overtuigd Vlaming. Dat moet ge wel zijn als Nederlandstalige in en rond Brussel, zei hij, anders telt ge daar niet mee. Piet, ik bewaar schone herinneringen aan u.

 

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

02/03 14u
Koffietafel met Bingo

06/03 14u tot 16u30
Voordracht “Hoe wordt een strip gemaakt?” Aula Geertrui Cordeys, CC Begijnhof, Infimeriestraat z/n, Diest

7/03 14u
Bowlen Acro Tienen

08/03 14u
Breicafé Villa Hugardis

12/03 14u tot 18u
Pannenkoeken en trappistenproeverij, Parochiecentrum.
Kaarten beschikbaar bij de wijkverantwoordelijken en de bestuursleden

14/03 14u tot 17u
Okra shownamiddag met dans, zang, ambiance en humor, Stadsfeestzaal  Aarschot.
Nog enkele kaarten beschikbaar

16/03 20u
Kaarten Parochiecentrum
Opgelet! Wijziging vanaf nu elke 3e donderdag ipv 3e vrijdag van de maand

21/03 14u tot 16u30
Voordracht “Roemenië” door Jean-Pierre en Mieke Demarsin-Opsommer, Zaal Vinea, Poortveldenplein, 3200 Aarschot

22/03 14u
Breicafé Villa Hugardis

24/03
Daguitstap naar Luchtmachtbasis in Beauvechain
Volzet

28/03 14u tot 17u30
Voordracht “Levenseinde” door Jacinta De Roeck, OC St.Kwinten, Korenbloemstraat 12, 3210 Linden

Noteer alvast de data in je agenda

8/5 Bedevaart en fietsen naar Scherpenheuvel

17/5 Uitstap (halve dag) naar Abdijsite Herkenrode in Hasselt, een voormalig klooster voor cisterciënzerinnen met abdijhoeve en kruidentuin en 100 hectare natuurgebied.

10/06 tot 17/06 Vakantie aan zee, Vaya Mundo Oostende. Nog enkele kamers beschikbaar.

22/06 Ontspanningsnamiddag met muziek, animatie en dans Parochiecentrum

07/07 Daguitstap naar Turnhout met o.a. bezoek Nationaal Museum van de speelkaart,  bezoek aan Medisch educatief museum Dr Paul Janssen

25/09 Daguitstap naar Maastricht wandeling met stadsgids van de Maas naar het Vrijthof, boottocht op de Maas, vrije tijd.