Okrakrant januari 2019

JANUARI 2019

 

Ik tover uit mijn hoed een jaar

van gezondheid en welbehagen

van vriendschap en vertrouwen

met af en toe wat tegenwind

want die maakt je weerbaar.

Een jaar van voorspoed en geluk

van vrijheid en bewogenheid

met af en toe een tegenwoord

dat je wakker houdt  !

 

GELUKKIG 2019 !

Stienaers

UITNODIGING 1ste LEDENVERGADERING 2019

 Iedereen is weer hartelijk uitgenodigd op onze eerste vergadering van 2019. Wij verwachten jullie op donderdag 3 januari ten laatste om 14u in het cafetaria van WZC Hugardis. Er staat niks speciaals op het programma, maar dat mag ook wel eens. Het is al druk genoeg geweest de voorbije dagen, laat ons eens lekker bijbabbelen met onze vrienden over wat Kerstmis en Nieuwjaar ons bracht.

Herinnert ge u ons eindejaarsfeest nog? Dat zal wel zeg, dat was weer een topper. Den dezen startte zonet jaargang 13 van ons ledenboekje, en na dertien jaar blaast je soms al eens, vind je dat het al eens teveel wordt. Maar zo’n eindejaarsfeest mensen, daar moet iedereen in ons bestuur en van ons helpers ongelooflijk fier op zijn. Dat geeft mij tenminste weer genoeg vitamientjes om er nog een jaartje tegen aan te gaan. Waar ter wereld vind je zoveel goede mensen om dit feest tot een meesterwerk te bouwen. Weet gij mensen dat onze schatbewaarder uitkiende dat de kas aan dit feest niks moet bijdragen? Dat we dat men onze 30 eurootjes kunnen uitvegen? Dat kan alleen maar in een vriendenclub zoals bij Okra Hoegaarden. Alle mensen die vele uren geholpen hebben in de keuken en de zaal betaalden net zoals iedereen hun 30 euro. Mensen wat ben ik fier op deze bende!!

En u vergeet toch ook niet Wim Tollet? Hij leverde voor 125 deelnemers het vlees en wij moeten alle maar merci zeggen daarvoor. Als je in de winkel komt, zegt ook maar eens je dat enorm apprecieert. Dat doet deugd.

En Michel van ‘het Brood’ stortte meer dan 400 euro op onze rekening, we mochten voor al het personeel bij hem en Sven ontbijt leveren. We bakten ter plaatse spek en eieren, maar de eieren en het brood moesten wij niet leveren, dat kregen we nog van Michel en Sven. Tof.

En ook bij bakker Edwin krijgen we altijd de opperbeste voorwaarden. Okra ligt goed in de markt in Hoegaarden. Bedankt nog eens aan allen die ons hielpen in 2018.

Wat 2019 zal brengen weten we natuurlijk nog niet, maar ik beloof jullie in naam van het ganse bestuur een vol jaar met veel inzet van onzentwege voor onze Okra. En als iedereen van jullie nu eens één extra lid maakt in 2019, dan worden wij de grootste Okra van het land.  De beste zijn we al.

Als uw opmerkingen, voorstellen, aanbiedingen tot hulp, enz.. blijven van harte welkom.

Mooi 2019 gewenst.

HUWELIJKSVERJAARDAGEN OP HET EINDEJAARSFEEST

Hebt ge ook hun foto gezien in het Nieuwsblad? Ferm koppel niet?

Hoe kunt ge er nog zo goed en jong uitzien en toch al 65 jaar getrouwd zijn? Proficiat!

Een warm woord, een bloem of een geschenk, ’t was alle even welgekomen. André & Nicole hebben het ter gelegenheid van hun huwelijksjubileum met dank en vreugde op  hun verdere levensbaan meegenomen.                                                          Mailtje van Nicole

Het kwam niet allemaal even professioneel over omdat we niet wisten wie en wanneer er hun huwelijksverjaardag vierde. Vroeger kregen we deze info van het gemeentehuis, maar door de wet op de privacy mogen ze dat niet meer vrij geven. En bovendien hebben we heel wat inwoners uit andere gemeenten dan Tienen. En veel mensen lopen niet te koop met hun speciale data voor vieringen. Laat ons gewoon het volgende afspreken: als u weet van een speciale feestdag van iemand van uw vrienden, dan vertelt u ons dat toch gewoon. Dan kunnen wij de betrokkenen eventjes in het zonnetje zetten, een applausje vragen, een fotootje in ons krantje plaatsen. Dat is toch fijn voor iedereen? Ge zijt bedankt voor uw hulp, en uw vrienden zullen dat normaal wel tof vinden van u.

Die wet op de privacy is toch ook een beetje een miskleun, maar ja, we moeten er rekening mee houden. Wie dus niet graag heeft dat zijn/haar naam of foto in dit boekje of op onze website komt gelieve dit mee te delen. Wij doen ons best om u ter wille te zijn. Groetjes.

Wasily: er staat foutje boven 1 foto. Leer mij eens hoe ik dat zelf kan verbeteren…

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR JANUARI

 • Als het op Dertiendag vriest, vriest het dertien weken lang.
 • In januari veel ganzen in de lucht, dan laat de winter een diepe zucht.
 • Van Sint-Antoon tot Sint-Amand doet de winter al wat hij kan.
 • Als de dagen beginnen te lengen, begint de winter te strengen.
 • Met Sint-Sebastiaan komen de harde koppen aan.
 • Als in januari de muggen zwermen, dan moogt ge in maart uw oren wermen.

OKRA VERJAARDAGKALENDER

OKRA wenst jullie een verjaardag van stille vreugde en dankbaarheid, van voelbare waardering en veel genegenheid .

Maddy Janssens en Lea Kustermans zijn de eerste jarigen van het jaar, zij verjaren op 2 januari. Een gezegend jaar gewenst.

Helene Willems is jarig op 3 januari, de dag van de koffietafel!!

Greet Dehennin, Willy Lambrechts en Gabrielle Wouters zijn jarig op 5 januari. Gabrielle is een van onze allertrouwste leden.

Lucien Geerkens moeten jullie laten winnen bij het kaarten, hij verjaart immers op 11 januari.

Jean Rongé viert dan weer op 15 januari.

Bertha Guelluy is aan het feest op 16 januari.

Josette Sterkendries viert in Goetsenhoven op 18 januari.

Celine Logist, ook van Goetsenhoven, is dan weer jarig op 19 januari.

Denise Godefridi zet den Hoelenberg op zijn kop op 27 januari.

Marcella Dotremont , onze Hoegaardse Walin, viert op 28 januari in Zétrud.

En Pierre Rotty sluit deze rij van de jarigen op 31 januari.

Proficiat aan allen.

OKRA REGIO-QUIZ

Met twee tafels namen we deel. De quiz zelf was weer prachtig georganiseerd, maar de uitslagen van onze Hoegaardse tafels was iets minder prachtig. Met 1 tafel, met den dezen erbij, eindigden we in de laatste gelederen. Onze andere tafel met Nicole, Andre en Lea eindigden in de goede middenmoot. Wij zijn geen vedetten inzake film ed., kunnen moeilijk vooraan eindigen, maar het was weer een mooie namiddag.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS ZEER GOED NA

 • Strijd niet tegen iets, zet je in voor iets.
 • Drukte leidt af . Stilte geeft richting.
 • Wie probeert zijn verdriet te verdrinken, moet eraan denken dat verdriet niet kan zwemmen.
 • Mensen zijn vaak eenzaam omdat ze muren bouwen in plaats van bruggen.
 • Mensen struikelen niet over bergen maar over molshopen.

OKRA LIDGELDEN 2019

Het wordt stilaan tijd om ons lidgeld voor 2019 te vereffenen. Meer dan 20 leden hebben dit al gedaan, maar de anderen vragen we dit te doen in januari of februari. Wie eind maart niet zal betaald hebben veronderstellen we dat deze de vereniging zal verlaten. Dan sturen wij ook geen okrakrant meer, en zeker geen Magazine meer. Wie het lidgeld niet betaalt, is in principe ook niet verzekerd voor eventuele ongelukjes tijdens onze vergaderingen. Dat gebeurde in de dertien jaar dat wij er bij waren nog slecht éénmaal, maar voorkomen is altijd beter dan verhelpen. In principe kunnen niet leden niet deelnemen aan busuitstappen, ed..

Het Okra-lidgeld is inderdaad ietwat gestegen omwille van de stijgende kosten in onze hoofdzetel en in Kessel-Lo. En over het ganse land gezien daalt het aantal Okra-leden heel langzaam. De pensioenleeftijd is inderdaad opgetrokken, er sluiten nog maar weinig mensen aan van 60 of jonger.  En niet overal leeft Okra als in Hoegaarden, op vele plaatsen zoekt men zonder goed gevolg naar nieuwe bestuursleden. Maar wij doen door!!

Gelieve te betalen aan Andre tijdens de koffietafel of over te schrijven op

BE94 0682 4779 4914 van Okra Hoegaarden. Diverse mensen stortten ook al hun maandelijkse bijdrage van2 € voor vijf, zes of zelf tien maanden. Wij beloven terugbetaling als je niet kan komen en tijdig verwittigt.

Het lidgeld bedraagt 25 € per persoon, 42 € voor twee personen op hetzelfde adres. Bewoners van een WZC betalen 10 €.

Mensen die elders hoofdlid zijn, in Meldert bv, betalen zoals voorheen 7€.


OKRA KAARTEN

Ook deze maand moet dit boekje reeds bij de drukker zijn  alvorens ons maandelijks kaartspel bij Brem plaats vindt. Wij kaarten op de derde donderdag van de maand om 20u  bij Brem. U komt toch ook?

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

We zijn aan de laatste dagen van 2018 begonnen, donkere en koude dagen Met Kerstmis en Nieuwjaar voor de deur beginnen we ook al stilletjes aan de lente te denken, aan nieuw leven in de natuur. De winter heeft zo wel ook zijn charmes, maar duurt soms wel lang. Maar er is hoop op komst, met Nieuwjaar worden de dagen al flink wat langer. Nog even terugblikken op 2018. Het was een OKRA-jaar met veel bijeenkomsten, uitstappen, een grote verhuis, een enig mooi eindejaarsfeest. Het was weer iedere keer genieten van veel warme sfeer, van een pak vriendschap en genegenheid. Zo is OKRA nu eenmaal, mensen fijne momenten bezorgen, mensen echt verwennen.

Hopelijk blijft ons trefpunt nog lang trouw aan zijn Openheid, Kristelijkheid, blijft het Respectvol omgaan met mensen en zet ze nog altijd aan om zo lang als mogelijk Actief te blijven.

Welkom 2019 !

De mail hieronder vond ik bijzonder warm en mooi, ik mag hem van Nicole afdrukken…

Dag allemaal !

Gisteren hebben we het werk- en kalenderjaar van café Tricot afgesloten met een kop koffie en veel vriendschap. Het was mooi, het was goed zo. Ik dank jullie voor de mooie kaart, plantenschaal en de lieve wensen.

Komende bijeenkomsten zijn in januari de 9de en 24ste. Mijn gezondheid zegt me dat ik veel minder hooi op mijn vork moet nemen, bijgevolg dat ik mijn activiteiten bij OKRA fel terugschroef. Café Tricot zal wel mijn troetelkind blijven, ik zal stilletjes blijven breien, en Pater Constant blijven steunen. Blijven jullie maar truitjes, kleedjes en dekentjes breien; Constant in het verre Pindi en BOM in Tienen zullen blij en gelukkig zijn. Voor mij zijn de voorbije 7 jaar heel mooi geweest, heb heel erg veel vriendschap mogen ervaren, waarvoor mijn beste dank.

Nog even meegeven dat de opbrengst van de verkoop in Meldert en in Villa Hugardis samen een 350 € bedroeg . Ik schenk namens Café Tricot aan B.O.M. 600 €  en aan Welzijnszorg 50 €. Dat is veel geld, mede door jullie helpen en steunen wij veel mensen in Noord en Zuid.

Fijne kerstdagen en een opperbest 2019 en nogmaals dank voor jullie vriendschap en inzet!

Nicole.

OKRA EN DE SENIORENRAAD

Op 24 november was er dus die ontspanningsnamiddag van de seniorenraad in het Paenhuys. Samen met Okra Meldert hadden we een mooie stand in mekaar gestoken. En de ganse namiddag stond er volk aan de Okra-tafel. Dat was tof, maar het waren bijna uitsluitend leden die kwamen gedag zeggen. En de mat, die ontworpen werd om een beetje leuk te bewegen, kende aardig wat succes. Die mag volgens de meesten eens gehaald worden om tijdens een gewone koffietafel te spelen.  Moeten we zeker eens doen.

Maar nieuwe leden mochten we niet inschrijven, en wij veronderstellen ook de andere verenigingen niet. Gelukkig kent de Hoegaardier onze vereniging voldoende. Eigenlijk hebben wij dergelijke activiteit niet nodig.

BERICHTEN VAN BEVRIENDE VERENIGINGEN

Op zaterdag 29 december geeft de Hoegaardse harmonie Feniks, onder leiding van Jeroen Bavin,  in de St Gorgoniuskerk een nieuwjaarsconcert. Het concert noemt ‘a Winter’s Night’, start om 20u en de inkom bedraagt 7 €. Onze Hoegaardse muzikanten nodigen u allen hartelijk uit.Meer info op www.fenkshoegaarden.be

OKRA SPORT

We bowlen dus altijd de dinsdag na de koffietafel om 14u in Arco te Tienen. We speelden met 7 mensen op 1 baan en dat is eigenlijk een mooi aantal. Als je met meer mensen speelt op 1 baan duurt het een beetje lang voor je aan de beurt bent. En als we al eens op 2 banen spelen met bv 4 spelers per baan, dan ben je heel snel terug een de beurt, dan is het spel snel uit, dan spelen we normaal 3 spelletjes. En dat is een beetje veel voor mensen als wij, dan doen ons schouders en armen pijn van het te vele gooien. Enfin, het was dus goed en plezant, een beetje onverklaarbaar dat er niet meer mensen opdagen.

En de uitslag was ook goed, iedereen vrij kort bij elkaar in punten. Pierre uit Meldert heeft wel weer twee keer gewonnen. En Josee uit Kumtich speelde het raarst. In spel 1 haalde ze 117 punten, hetgeen heel goed is. Maar in spel 2 kwam ze maar aan 75 puntjes. En dat is wel niet veel hé !!!

Bij leven en welzijn tot volgend jaar.

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

03/01  -14u
Koffietafel, WZC Villa Hugardis

08/01  – 14u
Bowling Acro, Tienen

09/01  – 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

11/01 en 12/01
Okra Vakantiebeurs Regio Oost-Brabant, zalen CM, Platte Lostraat 541, Kessel-Lo

14/01  -14u
Film “Vele hemels boven de Zevende“ een film over obstakels die bergen worden en over durven kiezen voor je geluk. CC De Kruisboog, Tienen

15/01  – 10u30
Okra Nieuwjaarsconcert met receptie,  Den Egger Scherpenheuvel

17/01  – 20u
Kaarten, café Brem

22/01  – 14u
Voordracht Okra Academie “Noorwegen, het feest van de natuur” een reisreportage door Guido en Mia Vervoort, CM Leuven, Platte Lostraat 541,

24/01  – 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

29/01  – 14u
Voordracht Okra Academie “Allergiën” door Prof. Jan Ceuppens,  zaal Vinea, Poortveldenplein, Aarschot
Beste mensen, ik ben mijn info van de laatste gewestvergadering kwijtgespeeld. Ik heb denkelijk te hard papieren geruimd. Luister daarom zeer aandachtig tijdens volgende koffietafel naar het vertrekuur van de bus op het Gemeenteplein. Ik dacht 9u, maar ben niet heel zeker. Sorry.

Data om te noteren

12/03 – 14u
Shownamiddag met Lisa Del Bo, Davy Gilles, Bandit, Paul Severs, Koen Bossuyt (magie en humor) en Filip D’Haese (presentatie). 22 euro voor leden, 27 euro voor niet-leden (show, koffie en broodjes inbegrepen)

De halve daguitstap in mei gaat naar het witloofbedrijf Bruyninckx in Messelbroek. Dat is daar waar ze die kleine witloofstronkjes maken. Dat wordt best een leuke namiddag.

De daguitstap in juli gaat naar Tongeren naar een ondergronds museum en schatkamer. Daar wordt ook wel degelijk vrij veel tijd uitgetrokken om eens te winkelen of een terrasje te doen.. Hopelijk meer info tijdens koffietafel..

Okra Hoegaarden zoekt iemand om busreizen te helpen organiseren. U???

NOG 1 AFSPRAAK

Op www.okrahoegaarden.be staan meer dan 100 foto’s van ons eindejaarsfeest. We gaan echter eens heel wat oude foto’s van de site halen. Anders wordt het allemaal een beetje te rommelig. Wie deze foto’s zelf wil bewaren moet ze nu dringend afhalen, straks is het misschien te laat.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

 

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

 

OKRA HUMOR

Gezegdes, waarheden en flappuiten

 • Ik ben vorige maand 5 kg kwijt geraakt … maar ik heb ze deze maand terug gevonden.
 • Als de moed in je schoenen zakt moet je op je kop gaan staan.
 • Een man zegt tegen een andere man: ‘Mijn schoonmoeder is een engel.’ Gij hebt gelukt zegt de andere, de mijne leeft nog.
 • Ik weet dat er nog nooit iemand is dood gegaan van te hard te werken, maar ik neem toch liever geen risico’s.
 • Echte mannen komen niet thuis met bloemen, maar met honger.
 • Toen het op school plots heel hevig begon te hagelen riep onze kleindochter Stien enthousiast : ‘ Kijk juf, er valt hagelslag uit de lucht !’
 • “Heb jij een boodschappenlijstje bij ?” vroeg onze Floris . ” Neen, dat zit in mijn hoofd” stelde ik hem gerust. ” Maar Oma toch, heb jij dan het lijstje opgegeten ?” vroeg de ongeruste Floris .

 

 Het Okra Hoegaarden rekeningnummer voor lidgelden en dergelijke: BE94 0682 4779 4914

Het rekeningnummer voor de reizen is: BE28 7360 3772 8620

Proef de stilte van de winterwende.
Vouw het jaar in vrede dicht.
Laat vol vertrouwen in de liefde je omhelzen door het licht.