Okrakrant februari 2019

FEBRUARI 2019

 

 ’n Groet met een glimlach

overbrugt werelden van rassen en talen

veelkleurig als ze is.

’n Groet met een glimlach

ontdooit ijspegels

tot een ander mens.

Tijd voor een groet

met een glimlach

is er altijd !

 

(Marinus Van Den Berg)

 

 UITNODIGING 2de LEDENVERGADERING 2019

U wordt weer allen uitgenodigd op onze tweede koffietafel van dit nieuwe jaar. Het is inderdaad al februari, nog een maandje en de lente hangt in het land. Jongens, jongens wat gaat het weeral snel. En jongens, jongens, wat worden we snel weer ouder … Laat ons daarom genieten van het leven en van elkaar. Welkom bijgevolg op donderdag 7 februari om 14u stipt aub in het WZC.

Inderdaad graag stipt aub, want er staat weer veel op het programma. Het is Lichtmis, vroeger kwam mijnheer den deken dan altijd een mis doen. Nu heeft pastor Liesbeth beloofd een bezinning te komen doen en dat zou een klein halfuurtje duren. En onze pastor kan dat, dat wordt een heel zinvol moment. De k van kristelijk in de naam Okra blijven we eer aandoen!!

En traditioneel zijn er pannenkoeken met Lichtmis. We moeten nog wel vergaderen met ons bestuur, maar deze traditie gaan we toch in ere houden zeker?

En dan hebben we nog een spreekster. Ene mevrouw Anja van den Eeckhout komt spreken over de productie en de gebruiksmogelijkheden van honing. Er zouden proeverijtjes zijn, ik las ergens iets over chocomelk met honing enz.. Dat zal ook wel plezant zijn zeker. Onze Mia had deze mevrouw uitgenodigd, maar onze Mia en Guy zijn hun zoon bezoeken die voor het werk in Australië zit. Ik zal die madam nog eens bellen zie. Ik veronderstel dat er wel de mogelijkheid zal zijn tot aankoop van honing zeker.

Enfin, mooi zinvol programma denk ik.

Onze Mia is er dus niet en kan bijgevolg niet haar ronde van de zaal doen voor inschrijvingen i.v.m. uitstappen. Ze zond mij alle informatie door. Wie nog vragen heeft wendt zich dus tot Luc.  We proberen u te helpen. Wie de Okra-sportverzekering wenst moet mij ook 8 eurootjes bezorgen, die verzekering moet absoluut na deze koffietafel in orde gebracht worden. Als ik niet tot bij u raak, neem zelf initiatief a.u.b.. Merci.

Vorige maand betaalde mevrouw Bernaerts Louise uit Kumtich en mevrouw Liliane Vandenberg uit Tienen het lidgeld voor 2019. Zij behoren nu definitief tot de club. Hartelijk welkom bij ons. En geloof het of niet, maar we hebben weet van waarschijnlijk drie nieuwe mensen die in februari komen proeven van de sfeer. Als dat lukt zitten we terug op 160 leden, nog 10 te gaan in 2019!!!

VERSLAG OKRA NIEUWJAARSCONCERT

Wat kunnen we weer anders schrijven dan dat het prachtig was?. Met bijna dertig mensen van ons trefpunt waren we op 15 januari aanwezig in cc Den Egger in Scherpenheuvel. Het Vlaams Muziek Theater bezorgde ons een zeer mooie voormiddag met 15 muzikanten, 2 dansers en 4 solisten. Het programma liep van het Zwanenmeer van Tchaikovsky tot het ‘Adieu mein kleine garde Officier’ van Robert Stolz. Na afloop kregen we een mooie receptie aangeboden. Diverse mensen vonden deze het beste concert sedert jaren, erg afwisselend met dans en diverse vertolkers.

Een topper, een must en zoals gebruikelijk hadden de afwezigen ongelijk.

Als je ‘Okra nieuwjaarsconcert’ googelt vind jet tal van reacties uit andere trefpunten. Precies of dat iedereen het goed vond!!

Op onze site staat er een filmpje waarop tijdens de receptie gezongen wordt voor de jarige Paula Wouters, moet je zien. Het was nog plezant ook!

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR FEBRUARI

  • Lichtmis donker maakt de boer een jonker.
  • Geeft Lichtmis klaverblad, met Pasen sneeuw op ’t pad.
  • Sint-Amaan doet het zaaikleed aan.
  • Is februari zacht, dan brengt de lente vorst bij nacht.
  • In februari al lente ? Dat geeft brood zonder krenten.
  • Februari mist, hooi in de kist.

OKRA KAARTEN

Er wordt natuurlijk fel gekaart tijdens de koffietafels, maar al een paar jaar kaarten we ook op elke derde donderdag van de maand. Tijdens de werken aan het PC verzamelen we in cafe ‘Bij Brem’ om 20u. We kaarten tot 23u en houden de stand op jaarbasis bij om zo jaarlijks de kampioen te kronen.

Na 5 van de 10 speeldagen leiden Nicole J bij de kleurenwiezers en Josee Vandebroeck bij de gewone wiezers allebei vrij autoritair. Voorlopig is de spanning zelfs ver te zoeken. Maar eens een hele slechte dag kan het tij alsnog doen keren. Ikzelf vind het gewoon heel gezellig, want voor de rest verlies ik de broek van mij g …

DE OKRA SHOWNAMIDDAGEN

Ik verwijs u graag naar de Sprokkels in bijlage en naar de info in vorige krantje en naar de gesprekken en afspraken die u met Mia maakte. Zij bezorgde mij een lijst met wel 35 namen op van mogelijke deelnemers, met de vermelding ‘x’ voor wie reeds betaalde voor bus en deelname, met vermelding ‘?’ voor wie nog niet zou betaald hebben. Na de vergadering op 7 februari moet ik wel een definitief aantal deelnemers hebben. We hebben immers 35 kaarten besteld en moeten de eventuele overschot terug bezorgen. De zaal zal immers uitverkocht zijn. Maar vooral moeten we het aantal busreizigers exact kennen, kwestie van op de gewestvergadering de busregeling te kunnen opstellen.

De prijs voor de bus bedraagt 9 €.

Ik zal proberen de ronde van de zaal te doen. Ik vind wel iemand die wil helpen. Moniek?? Wie nog mee wil, nog niet ingeschreven en betaald heeft en niemand moest horen volgende donderdag: neem aub zelf initiatief en klamp Luc aan. Het rekeningnummer voor de busuitstappen is BE28 7360 3772 8620. Mia beheert die rekening, ik ga dus geen heel recente info hebben. Gelieve te verontschuldigen.

OKRA-LID MET VERKEERDE PULL??

Vorige maand op onze vergadering vroegen we reeds wie een verkeerde pull zou mee naar huis genomen hebben na het eindejaarsfeest. Er kwam geen reactie, misschien was betrokken niet aanwezig..  Daarom: wie nam er een blauwe pull per vergissing mee naar huis. Hij nam zelfs een iets ouder exemplaar mee naar huis dat diegene die wij nog hebben. Graag reactie want Gui zou de zijne graag terug hebben. 

OKRA LIDGELDEN 2019

Meer dan 70% heeft al het lidgeld 2019 betaald. Aan alle anderen vragen we om eerstdaags het nodige te doen. Want na deze maand blijven zo stilaan diegenen over die we als lid moeten schrappen, mensen die spijtig moeten afhaken of die geen interesse meer hebben in onze club. Dat is spijtig maar dat is de realiteit. Het zal te druk zijn volgende koffietafel. Laat ons gewoon afspreken dat we het lidmaatschapsbewijs, het plakkertje voor op uw lidkaart, volgende maand met de wijkverantwoordelijke meegeven. Mensen die einde maart, dat is dus toch nog twee maanden het lidgeld niet hernieuwden schrappen we uit onze lijsten.

Het lidgeld bedraagt 25 € per persoon, een tweede lid op hetzelfde adres betaalt 17 €, een bewoner WZC slechts 10€, hoofdleden in een ander trefpunt 7 €. Het Okra Hoegaarden rekeningnummer voor lidgelden is  BE94 0682 4779 4914. Opgepast, dit is een ander nummer dan deze voor de reizen! Dikke merci ook aan diegenen die hun 2 € bijdrage voor de koffietafel op voorhand betaalden. Diverse mensen betaalden al voor de volgende vijf of zes koffietafels. De wachtrij aan de kas bij Andre en Nicole zal hopelijk wreed inkorten.

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

04/02 – 14u
Voordracht Okra Academie “Ierland, magisch eiland van de Kelten “  door Guido en Mia Vervoort
Aula Geertrui Cordeys,  Diest

07/02 – 14u
Koffietafel met gebedsviering en demonstratie  en degustatie honing
WZC Villa Hugardis

11/02 – 14u
Film “Darkest Hour” over Winston Churchill en vredesverdrag met Duitsland
CC De Kruisboog Tienen: afspraken bij Danie van Meldert..

12/02 – 14u
Bowlen
Acro Tienen

13/02 – 14u
Breicafé
WZC Villa Hugardis

19/02 -14u
Voordracht Okra Academie  “Slovenië, een reisverhaal” door Demarsin-Opsommer
Zaal Vinea, Poortveldenplein, 3200 Aarschot 

21/02 – 20u
Kaarten
Café  Brem

26/02 – 14u
Voordracht Okra Academie “Londen, financieel centrum” door financieel analist Pascal Paepen
Zaal De Vaart, CM Leuven,Kessel-Lo

27/02 – 14u
Breicafé
WZC Villa Hugardis

23 februari tot 3 maart
Week van de vrijwilliger

04/03
Voordracht Okra Academie “Leven, lijden en dood bij de 5 wereldgodsdiensten” door Bart Lauvrijs”
Aula Geertrui Cordeys, Diest

07/03 – 14u
Koffietafel met voordracht CM  “Lekker Actief”
WZC Hugardis.

10/03 – 14u tot 18u
Pannenkoeken en Trappistenproeverij
Mariadal

De halve daguitstap in mei gaat naar het witloofbedrijf Bruyninckx in Messelbroek. De daguitstap in juli gaat naar Tongeren naar een ondergronds museum en schatkamer. Inschrijven vanaf volgende maand..

Okra Hoegaarden zoekt iemand om busreizen te helpen organiseren. U???

OKRA LEKKER ACTIEF

Samen gezonder en fitter worden: da’s plezant!( zie bijgevoegde Sprokkels). In 2019 helpt Okra je goede voornemens waar te maken.

Gezonder eten, regelmatig bewegen en minder zitten: onder de noemer “Lekker actief” zet Okra Sport je op de goede weg. Op 12 weken tijd kan ook jij jezelf een gezondere en actievere levensstijl aanmeten. Lekker actief biedt je een gevarieerd, wetenschappelijk onderbouwd programma aan, zowel individueel als in groep. Op vrijdag 29 maart starten we. Al wie instapt krijgt ook een stappenteller, een sportverzekering, een handige box met krachtoefeningen die je helpen om langer te blijven bewegen en heerlijke gezonde recepten. Bovendien kan je rekenen op advies van een voedingsdeskundige. Zet de eerste stap en er zullen er vele volgen! Het levert je een flinke portie gezondheidswinst op!

PS: Okra Meldert heeft zonet afgehaakt. Voor Hoegaarden wordt deze activiteit vooral gedragen door Mia Vandebroeck, Moniek Elsen en Monique Dodion. Er zouden bijna 20 kandidaten-deelnemers zijn. Dik OK.

Moniek en Monique zijn heden maandagvoormiddag op ‘cursus’ geweest in Kessel-Lo. Zij waren zeer , zééér, enthousiast over de les. Heel goed te doen, plezant jong, doen we zeker. Wij zijn dus in blijde verwachting.

NOG PS: De voordracht van de CM “Lekker actief” is in orde voor de koffietafel van 7 maart. Jo Delabastita zou deze komen geven en nog 2 of 3 assistenten/lesgevers meebrengen. (Het is de eerste keer dat deze voordracht gegeven wordt).

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

 l Lichtmis , we gaan nogal “ne gang” of in het Frans “ne corridor”…amaai! Tijdens de komende koffietafel komt Pastor Liesbeth langs om een stemmige gebedsdienst te leiden. Het was bij OKRA een traditie om rond Lichtmis samen eucharistie te vieren tijdens de koffietafel  en onze zieke leden en  overledenen te gedenken. Dus we blijven in de geest van OKRA deze traditie verder zetten, iets wat in vele trefpunten in onze regio al zeer lang verleden tijd is, waar er helaas geen plaats meer is voor een korte bezinning of een gebed. De tijden veranderen!

Er werd mij verteld dat de maskes van Tricot een nieuwe breister aangeworven hebben. Welkom in de club Gaby, hopelijk voelt ge rap de warme sfeer van Café Tricot. De maskes hebben plannen, ze spreken over quilten, breien, haken, borduren, stikken, … dus er staat veel op hun jaarprogramma. Ze denken nu al aan een kerstmarkt, aan centjes verdienen voor B.O.M. en heel veel spullen maken en verzamelen voor Pater Constant in Congo. Na 3 weken bang wachten heb ik eindelijk terug contact via internet met de pater. In zijn regio werden een 15 tal mensen vermoord tijdens de presidentsverkiezingen. De sfeer in de streek blijft erg gespannen. Hopelijk komt er geen stammenoorlog.

Niet vergeten: iedere 2de en 4de woensdag van de maand is er in het WZC Café Tricot  en iedereen is van harte WELKOM, men moet echt geen lid van Okra zijn of worden.  Onze groep aanhangers blijft gestaag groeien . Kom gerust eens langs, er zijn lekkere pannenkoeken, ijsjes , glaasjes cava en frisse biertjes te verkrijgen tegen zeer democratische prijzen. In februari is ons Café open op de 13de  en 27ste. Warm aanbevolen !

 

OKRA SPORT

Onze bowlers staan op een kruispunt: we zijn met teveel om op 1 baan te spelen en eigenlijk met nog 2 mensen te weinig om fijn op twee banen te spelen. We waren met zijn negenen in januari, en dan duurt het eigenlijk te lang voor je terug aan de beurt bent. Maar als we ons zouden verdelen was er een baan met bv maar 4 spelers, en dan ben je weer veel te rap terug aan de beurt, dan moet je te dikwijls gooien, dan heb je later pijn je schouders. Dus: wie komt er ons versterken op dinsdag 12 februari om 14 in Arco, Leuvensesteenweg? Je voelt toch dat je nodig bent??

Ho ja, winnaar van de dag: onze Marc voor Pierre van Meldert.

OKRA ROUWT

Afscheid van Jozette Vanstappen

Wanneer we terugblikken op het leven van Jozette
blijkt alles te snel zijn gegaan.

Het duurde allemaal maar even,
dat ritme van een lach en een traan.

Alles moest ze uit handen geven,
het levenstempo werd te zwaar.

Het raderwerk heeft het begeven,
het uurwerk is stil blijven staan.

 

 

OKRA VERJAARDAGKALENDER

 Hieperdepieper ……hoera , ervzijn er bij OKRA weer enkele jarig. Proficiat !

Viviane Medaer is jarig op 1 februari, Irene Swellen op 4 februari.

Monique Verhulpen verjaart op 5 en man Hugo Nicolaes op de elfde.

Maria Vanolst feest op 10 februari, goede gezondheid gewenst.

Op 15 februari vieren ze met z’n 3: Marie-Rose Andries in Kumtich, Marie Rose Stockmans in Tienen en Nelly Tomboy in Hakendover.

Nicole Marchal is jarig op 23 februari.

Terug drie feestelingen op 24 februari: Gilberte Dekeyser, Patricia Gilis en Marleen Lefevre, drie Hoegaardiers deze keer.

Magda Van Leemputten viert in Residentie Beatrijs op 26 februari en Wasily Pedjko in Diepenbeek op 28 februari.

 

Proficiat aan allen.

BERICHTEN VAN BEVRIENDE VERENIGINGEN

Het Davidsfonds nodigt uit. In het kader van de ‘nacht van de geschiedenis’ is er op dinsdag 19 maart om 20u een voordracht in en over het kasteel van Meldert. Het kasteel werd in het midden van de 19de eeuw gebouwd om de aloude macht van de adel op het platteland te illustreren. Recentelijk werd na jaren van restauratie aan daken en gevels het kasteel, het wagenhuis en de orangerie in hun vroegere glorie hersteld. Een verhaal van ambachtelijk meesterschap, van 1845 tot en met 2019. Geschiedenis en restauratie worden toegelicht door Luc Minten en Roland Severijns, resp. leerkracht geschiedenis en directeur van het Sint-Janscollege.

Inkom 7 € voor leden en 10 € niet-leden met gratis consumptie.

Met steun voor onderwijs- en zorgprojecten van de Aalmoezeniers van de Arbeid in Congo.

Op vrijdag 26 april om 20u in het Kapittelhuys op de Houtmarkt spreekt prof Jef Pacolet. Deze prof gaf deze lezing reeds voor Okra in het kader van Nieuwe Horizonten in de provincie Antwerpen. Hij spreekt over de sociale zekerheid van wieg tot graf. Meer info in volgend boekje, maar een datum om vrij te houden….

Op zaterdag 23 februari om 20u in de Sporthal Struysvogel speelt onze Hoegaardse harmonie Feniks o.l.v. Jeroen Bavin. Zij brengen pareltjes uit alle genres. Hun recital noemt dan ook ‘KLASSIEKERS’.

Kaarten bij alle leden of via info@fenikshoegaarden.be aan 10 € in voorverkoop of 12€ aan de kassa.

OKRA-WEBSITE MET VERNIEUWDE LAY-OUT

Heeft u reeds gemerkt dat onze website www.okrahoegaarden.be een beetje vernieuwd werd, met nieuwe teksten, nieuwe links, nieuwe kleuren en met heel veel nieuw? Onze webmaster Erik heeft heel hard gewerkt, waarvoor dank Erik. Ook de foto op pagina 1 van ons boekje en hoofding op elke pagina werden aangepast met het nieuwe Okra-logo. Onze vraag is nu dat iedereen eens gaat kijken en ons zegt wat u ervan vindt. Wat vinden onze leden van de gebruiksvriendelijkheid van onze website, de volledigheid ervan, enz.  Alle oude foto’s bv zijn terug te vinden in het archief ( Albums Archief). Zouden we niet ook de oude okrakrantjes sneller in het Archief plaatsen? Uw mening wordt erg op prijs gesteld. Bedankt.

Waarom je hoofd laten hangen

als je ook je schouders op kan halen.