Okrakrant februari 2018

FEBRUARI  2018       

 

Sprokkelmaand

 

Probeer de fouten van een ander te vergeven,

probeer de missers van een ander niet te zien .

Geef alle mensen het voordeel van de twijfel,

denk wat sneller : ” ’t was een misverstand misschien”.

Word niet boos om zoveel kleine dingen, en denk wat vaker:” Even slikken doet geen pijn .”

Probeer de wereld met een glimlach te bekijken,

bedenk dat mensen zonder fouten er niet zijn.

 

( Thomas/KUL)

UITNODIGING KOFFIETAFEL FEBRUARI 2018

We schrijven potdekke al februari van het jaar 2018, ons lijf is nog niet hersteld van het vieren van Kerstmis en nieuwjaar en het is al februari. De dagen zijn al serieus aan het lengen. De sneeuwklokjes steken hun kopje boven, de natuur herleeft stilaan, de sierhazelaar staat in bloei. Het regent en het waait wel met veel overtuiging, maar straks wordt het weer mooi. U wordt dan ook met z’n allen uitgenodigd op de tweede vergadering van het nieuwe jaar 2018. Deze gaat door in ons vertrouwde PC op donderdag 1 februari om 14 u.

Ik zal een zinnetje uit ons boekje van januari herhalen: “ En als we schrijven ‘met z’n allen’, dan betekent dit voor Okra Hoegaarden ook met z’n allen. Ik heb gisteravond de ledenadministratie terug in orde gebracht en ik mocht zestien nieuwe leden melden aan ons hoofdkwartier in Kessel-Lo. Leest u dat zinnetje nog maar eens opnieuw: 16 !!!! Nadat er op het nieuwjaarsconcert vele nieuwe gezichten te bewonderen waren, daagde tijdens de koffietafel van januari Agnes Sterkendries van de Stoopkensstraat op als nieuw lid. En toen we vrijdag bij Brem een pintje dronken na het flyeren van de reclame voor de restaurantdagen van PC betaalde mevrouw Christiaens Simone uit Altenaken haar lidgeld aan Andre. Joepie en hartelijk welkom iedereen.

Vorige maand deelden de mensen van café Tricot hun opbrengsten aan de goede werken, zie verder. Dit maakt Okra Hoegaarden speciaal, wij zijn fier op onze Okra. Dit jaar zal café Tricot werken voor BOM.

En deze maand komt Wasily Pedjko, onze huisfotograaf met een powerpoint-werkje waarin die oude foto’s zijn verwerkt waarnaar we u maanden aan stuk vroegen. Ik denk dat dit best wel eens heel leuk zou kunnen worden. Als we van pastor Liesbeth de beamer krijgen geeft Wasily een plezante diavoorstelling in onze zaal. Dat werk kunnen we later toch nog op een gewone laptop nog wel een paar keren laten afspelen, niet Wasily? Ik breng in elk geval mijn PC mee om  alles over te tappen. Ook een goed ideetje voor u???

Deze maand ook laatste afspraken maken over uitstap naar Van Hellemont en naar muzikantenstad in Aarschot. En de lidgelden van Okra-sport vernieuwen!!  Kom tijdig a.u.b., dan kunnen we stipt starten.

En vergeet toch nog altijd niet dat we mensen zoeken die in juli-augustus willen helpen met het strippen van PC, dat we mensen zoeken die anderen willen leren kaarten, dat we bestuursleden zoeken, helpers voor het zetten van de zaal op donderdagvoormiddag, organisatoren voor uitstappen, gezant voor de seniorenraad, enz., enz., enz.  Heel graag!.


OKRA KAARTEN

We kaarten altijd op de derde donderdag van de maandag, en we zouden het aangenaam vinden nog een extra tafel te mogen organiseren. Maar het is best leuk ook zoals het er nu aan toe gaat.

Zeer uitgesproken cijfers deze maand met Andre als grote winnaar bij de kleurenwiezers met +95 punten en Staf als nog grotere winnaar bij de gewone wiezers met +124 punten. Staf leidt ruim het klassement bij die mensen. Nicole blijft aan de leiding bij de anderen, zij het ineens veel minder autoritair. Tot donderdag 15 februari?


OKRA BOWLT

Vorige maand stoeffen met het groeiend aantal bowlers, deze maand kenden we een dieptepunt. Andre en Georges waren er wel, maar speelden niet mee wegens rugklachten, Marc, Gilbert en zelf Jo waren afwezig. Winnaar van de dag werd als gebruikelijk Pierre uit Meldert. Schrijver dezes werd als gebruikelijk ‘Verliezetoe’. Maar het pintje smaakte er daarom niet slechter van. En voor het eerst hebben we foto’s, wel van vorige maand maar toch veel dank aan Georges. Andere foto’s op www.okrahoegaarden.be

Tot 6 februari?


HET GROTE OKRA SCHIP !

Met 37 leden trokken we naar het nieuwjaarsconcert, 13 mensen ook uit trefpunt Meldert. Waaauuw! Dat was pas genieten van Rossini, Rota, Mendelssohn en  Strauss. Mooi concert, fijne receptie en aangenaam gezelschap. Het symphonisch orkest Frascati was perfect, tenor Igmar Ruttens groots.

Alleszins: Rendez-vous volgend jaar in Den Egger in Scherpenheuvel voor weer zo’n prachtig concert !

Zie ook www.okrahoegaarden.be


BIJ OKRA BEN JE THUIS !

Donderdag 4 januari, eerste koffietafel van het nieuwe jaar, werd aan Christiane Ausloos een pakket babykledij overhandigd voor een missiepost in Congo. Luc Fourie ontving een cheque voor MENSEN IN NOOD in Tienen. Geen duizenden euro’s, wel 600 € die door vele OKRA leden werden bijeen gebracht voor de kansarmen in onze regio. Dank, 600 keer dank.

Dank aan alle lieve dames van ons Café Tricot die uren breien, haken, borduren en hun werkjes verkopen t.v.v. het goede doel . Dit jaar zetten zij zich verder in voor BOM – BEZORGD OM MENSEN.

De dames van Tricot blijven verder werken, we krijgen bestellingen binnen, onze supportersclub groeit iedere keer. Dat is hartverwarmend en geeft ons een grote gedrevenheid om verder te doen en nog veel beter te doen. Iedereen is welkom in Café Tricot, iedere 2e en 4e   woensdag van de maand in het warme WZC Hugardis. We zijn nog dringend op zoek naar kaartspelers. Arlette Lafosse, Josée VDBroeck en Léa Stiers , dikke merci voor de vele knoopjes en knopen die jullie ons cadeau deden.


OKRA HUMOR

Een vrouw zegt tegen een vriendin: ” Mijn huwelijk is langzamerhand een

verschrikking. mijn man en ik hebben de hele dag ruzie. Het vreet aan me.

Ik ben al tien kilo afgevallen.”

“Als het zo erg is, waarom ga je dan niet bij hem weg?” vraagt de vriendin.

“Dat doe ik zeker, maar er moet eerst nog vijf kilo af.”


OKRA VERJAARDAGKALENDER

Oprechte en opperbeste verjaardagswensen aan jullie allen,

een dikke zoen en knuffel van de redactie .

Vivianne Medaer is jarig op de koffietafel, op 1 februari bijgevolg.

Irene Swellen, onze hoofddanser is jarig op 4 februari.

Monique Verhulpen, ook van ziekenzorg, is jarig op 5 februari.

Maria Vanolst zet Nerm op zijn kop op 10 februari.

Hugo Nicolaes viert een weekje na zijn echtgenote op 11 februari.

Onze Marie-Rosen verjaren op 15 februari. Proficiat aan Marie-Rose Andries en Marie Rose Stockmans. Ook Nelly Tomboy uit Hakendover wordt extra verwend op deze dag.

Nicole Marchal viert op 23 februari.

24 februari is ook een speciale dag. Gilberte Dekeyser, Patridia Gilis en Marleen Lefevre zijn alle drie op die dag geboren.

Magda Van Leemputten uit Residentie Beatrijs viert op 26 februari.

En onze huisfotograaf Wasily wordt er 66 op 28 februari. Heel Diepenbeek en bij uitbreiding heel Limburg viert mee.


OKRA EN HET PC

In bijlage een flyer met de uitnodiging voor de restaurantdagen van het PC.  Deze vinden plaats op 3 en 4 februari, het weekend na onze koffietafel bijgevolg. Het betreft zeer eenvoudige keuken, maar die kan ook lekker zijn en de prijzen zijn dan ook zeer democratisch. Op zaterdagavond is het de keukenploeg van Okra die in de potten roert, op zondag koken de andere vrijwilligers en medehelpers aan het bestuur van PC. Wij zoeken voor zowel de zaterdag als de zondag nog naar helpers voor opdienen-afruimen-afwassen-verantwoordelijken voor koffie, taart en ijs. Uw hulp is ‘nijg wellegekome’. A.u.b. ?? Meldt u bij Andre of Luc.

Ondertussen hangt de geel affiche voor de bouwvergunning aan het venster. Boven is het kader voor de nieuwe plafonds volledig gestoken. Op 27 januari wordt het materiaal voor de afwerking van deze plafonds geleverd. Het houtwerk waarvan hierboven sprake moet bewerkt worden tegen de houtworm, de ‘biesjkes’ zoals ze in Hoegaarden zeggen.

Iedere helpende hand is goud waard.


OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils
Altenaken 80A
3321 Hoegaarden

PATISSERIE SVEN
DOELSTRAAT 47
3320 HOEGAARDEN

 Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.


OKRA KRISTELIJKE VERENIGING

Elke vergadering houden we een kort moment van stilte en bezinnen we heel eventjes. We zijn en blijven een christelijke vereniging  Elk jaar ook houden we traditioneel een herdenking voor de overleden vrienden bij Allerheiligen en vroeger deed onze deken Vandervelpen een H Mis rond Lichtmis. Nu is onze vriendin Nicole verantwoordelijk voor elke vorm van bezinning. Zij doet dat prachtig, kort maar telkens zeer zinvol. Ook nu in februari zullen er een paar mooie teksten voorgelezen worden. Dit is dus een goede gelegenheid om haar te danken voor haar inzet. Dank U, Nicole.

Voor sommige van ons mensen mag het misschien iets meer zijn. Wij nodigen u uit op dinsdag 12 juni in ons PC. Onze pastor Liesbeth leidt dan een iets uitgebreidere bezinning. En wij zijn ervan overtuigd dat onze pastor dat beter kan dan om het even wie. Wij nodigen die dag ook de mensen van de andere Tiense trefpunten uit.

Als gebruikelijk zorgen wij voor koffie en taart na afloop. Dit wordt weer een mooie warme, kwaliteitsvolle namiddag. Of waarin Okra zich van andere verenigingen onderscheidt


OKRA NIEUWE DATA OM TE ONTHOUDEN

Op 31 mei houden we onder leiding van Staf onze traditionele wandeling in en rond Eliksem, met aansluitend bezoek aan PW Eliksem. Wie verwittigt het bestuur van trefpunt Meldert? Want dit trefpunt doet altijd mee..

Woensdag 9 mei komt doortrapper terug naar onze regio. Fietsers noteer: start aan voetbelplein Meldert.


BIJ OKRA DENKEN WE SOMS ZEER GOED NA

 • De zorg voor de natuur is een deel van een levensstijl die het vermogen inhoudt om samen en in gemeenschap te leven. (Paus Franciscus)
 • Méér mens, méér samenleving, méér zorg voor onze aarde. (Paus Franciscus)
 • Oordelen is denken te weten.
 • LEEF en niet met mate.

MET OKRA NAAR MIEL NATENS

Ook bijgevoegd een flyer voor het optreden van Miel Natens op zaterdag 10 maart in CC De Kruisboog te Tienen. Miel heeft al paar keer ons eindejaarsfeest opgeluisterd. Maar in de namiddag tijdens het eten speelt Miel rustig een beetje achtergrondmuziek. Wij praten en luisteren niet altijd. Pas na het dessert draait Miel de volumeknop hoger en krijgt hij velen op de dansvloer, velen aan het meezingen. Deze is een unieke kans om onze vriend, en gesteund door andere muzikanten, vanuit een goede stoel in een mooie zaal te horen.

Eigen vervoer a.u.b. Het is best dat u zelf de kaarten besteld, alle info op de folder. De flyers en de affiches zijn er pas sedert vorige week, en toen had Miel al meer dan 130 kaarten verkocht. Snel zijn want je zou eens te laat kunnen wezen. Als je echt wil kunnen we altijd als bestuur kaarten bestellen bij Miel: centjes meebrengen dan.

Ikzelf heb Miel al meerdere keren dergelijk optreden zien verzorgen: altijd knap en gezellig. Wij zien elkaar na afloop in het Kruisboogcafé?


MET OKRA NAAR VOORDRACHT DAVIDSFONDS

Samen met de flyers voor de restaurantdagen van PC staken we een flyer in van het Davidsfonds, uiteraard een bevriende organisatie. Deze is hier niet toegevoegd. Op vrijdag 9 februari geeft Chris Michel in ’t Paenhuys een voordracht over ‘De gevolgen van conflicten op de samenleving in Afrika’.

Voorverkoop: 5 €, 7 € voor de niet leden. Te storten op BE65 0682 1602 5996 en naam mailen naar hoegaarden@davidsfonds.net. Info op 0473 81 82 79.

U kan ook gewoon naar ’t Paenhuys afzakken en aan de inkom betalen. U betaalt dan 2 € meer.

Op 20 maart in de kapel van Mariadal spreekt Romain Degeest uit Outgaarden over het tweede Vaticaans Concilie en de gevolgen hiervan voor de katholieke kerk. U vraagt natuurlijk info op 9 februari i.v.m. deze voordracht.


OKRA KLAPT NOG E FRITSKE OEGETS

 • Pèjraater                meikever
 • Pèjerepikuir          dierenarts
 • Pëkantig zen          jaloers zijn
 • Pekpot                    iemand die altijd vuil is
 • Pèl                           pijl
 • Në pèl sjoklatt       een reep chocolade
 • Pensje                     pensen
 • Perloeff                   slordig persoon
 • Persees                   juist
 • Persei                      haast
 • Persesse                  processie
 • Përtang, përtae      nochthans
 • Pes                           perzik

OKRA LIDGELDEN

Ongevraagd, -zo zijn we in Hoegaarden dan ook weer -, betaalde reeds 2/3 van ons mensen het lidgeld voor 2018. Het lidgeld 2018 blijft onveranderd 23 € per jaar, 15 € voor een volgende persoon op hetzelfde adres, 10 € voor een inwoner WZC en 7 € voor wij bij ons bijlid is of wordt.

U kan overschrijven op BE94 0682 4779 4914. U kan betalen aan de wijkmeester, op de lijsten van deze mensen staat aangeduid wie reeds betaalde, wie nog niet. U kan betalen aan Andre op de koffietafel. Als u in maart betaalt is het ook nog goed. Maar de sportverzekering dacht we vorige maand te regelen, maar het is er weer niet van gekomen. Een koffietafel duurt niet lang genoeg he mensen. Deze maand beter.


KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR FEBRUARI

 • Als met Lichtmis de kaarskens door de sneeuw lopen, dan gaan de koeien vroeg naar de wei.
 • Als kort maandeke te veel op maarte trekt, de boer een scheve muile trekt.
 • Zingt de leeuwerik hoog in de lucht, heerlijk weer voorspelt zijn vlucht.
 • Sint Bonifaas breekt het ijs.
 • Is februari guur en koud, dan komt er een zomer waar je van houdt.

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

01/02 14u
Koffietafel met bezinning, foto’s Wasily en pannenkoeken, PC

05/02 14u
Voordracht Okra Academie “ Prins Filips Willem van Oranje-Nassau en Diest” door Michel Van der Eycken, archivaris-historicus, Aula Geertrui Cordeys, CC Begijnhof, Infirmeriestraat z/n, Diest

06/02 14u
Bowlen Acro Tienen

12/02 14u
Film “Dunkirk” historisch, oorlog en actie,  CC De Kruisboog, Tienen

13/02 13u30
Uitstap naar fruitbedrijf Van Hellemont, Meensel-Kiezegem, rondleiding, proevertjes, broodmaaltijd, inschrijvingen worden afgesloten op 1 februari, afspraak vervoer naar Meensel-Kiezegem. Dringend nog 15€ storten als je erbij wilt wezen.

14/02 14u
Breicafé Villa Hugardis

15/02 20u
Kaarten, Parochiecentrum

20/02
Forumdag Sport

20/02 14u
Voordracht
Okra Academie “Zot van de koers” door Manu Adriaens, journalist, zaal Vinea, Poortveldenplein, 3200 Aarschot

26/02 14u
Okra Shownamiddag met zang, dans, ambiance en humor met show “20 jaar Muzikantenstad” Stadsfeestzaal Aarschot, inschrijvingen worden afgesloten op 1 februari. Op 12 feb is er gewestvergadering met afspraken voor de bussen. Deelnemers worden dan verwittigd. Dringend nog 30 euro over te schrijven = inclusief broodmaaltijd en bus.

27/02 14u
Voordracht Okra Academie “Zuidwest Engeland, een prachtige tuin vol historie  en legendes” door Guido en Mia Vervoort, reisreportages, zaal De Vaart, CM Leuven, Platte Lostraat 541, Kessel-Lo

28/02 14u
Breicafé Villa Hugardis

Aan de deelnemers van de vakantie aan zee, van 8 juni tot 15 juni 2018, in hotel Vaya Mundo, Oostende. Breng je ingevuld inschrijvingsformulier mee op 1 februari, en 1 klever van je ziekenfonds

Noteer volgende data in je agenda

3 en 4 maart:
Restaurantdagen PC

10 maart
Optreden Miel Natens op in Kruisboog Tienen

11 maart  14u-18u
Pannenkoeken en Trappistenproeverij, Parochiecentrum

7 mei
Bedevaart naar Scherpenheuvel

28 juni
Ontspanningsnamiddag met animatie, zang , muziek en dans, Parochiecentrum

Bezoek brouwerij Vissenaken met voorafgaande wandeling nog te regelen.

 

MET OKRA NAAR DE FILM IN 2018

Te onthouden: 12 februari: Dunkirk, oorlogsfilm  en  12 maart: Tulip Fever, romantische film.