Okrakrant april 2018

APRIL – GRASMAAND

 

Pasen is

lente in je hart toelaten

luiken opengooien

het laatste stof afschudden

met een schone lei beginnen

iemand bij de hand nemen

vol vertrouwen

openbloeien, doorgroeien

verder bouwen.

(K. Boedt)

UITNODIGING KOFFIETAFEL MAART 2018

U wordt met z’n allen uitgenodigd op onze volgende grote vergadering op donderdag 5 april om 14u stipt in ons PC. Op onze kalender staat de jaarlijkse Okra-quiz. Jaarlijks zoeken we inderdaad naar de slimste mens van Hoegaarden. Benieuwd wie er dit jaar als slimste zal uitkomen.

Pas op: volgende maand hebben we muziek op onze koffietafel. Op ons jaarlijks eindejaarsfeest speelt onze Miel Natens. Deze keer komt Remi Vangoetsenhoven, Okra-lid in Glabbeek en vriend van mij. Remi is de man die ons in contact bracht met fruitbedrijf Van Hellemont. Hij brengt een kameraad mee, zij brengen meer volkse muziek, veel ‘meezingmuziek’. Hun repertoire gaat van ‘de purperen heide’, over liedjes van de Kadullen naar ‘Waar is dat feestje’. Remi speelt mondharmonica. Allez, dat ziet er weer goed uit.

Nog meer: in juni zijn schrijver dezes, Marc, Rita, Moniek en Gilbert niet thuis op de normale Okra-datum. Op zich is dat natuurlijk op te vangen, maar ikzelf, Marc, Guy van Moniek gaan thuis heel wat mensen afhalen. En als dat niet kan is het misschien wel een belangrijk handicap. Op onze eerste bestuursvergadering moeten we hier een beslissing nemen, mogelijk de Okra-vergadering een weekje uitstellen.
U hoort hier nog wel van.

En ondertussen blijft onze vereniging maar groeien. Vorige maand mochten we hier Boudewiin Dekeyzer en Carina Strauven als nieuwe leden verwelkomen. Op de koffietafel zelf ontmoette we voor het eerst Angèle Pierlet. Tof u erbij te hebben Angèle. En ondertussen stortten Pierre Otttenburgh en zijn echtgenote Rita Vincke uit de Kronkelweg in Vissenaken lidgeld bij Okra Hoegaarden. En uit de Kasteelstraat in Tienen werd Anita Thiry lid. Hopelijk kan ons aanbod u bekoren en we hopen wreed fel jullie op onze activiteiten te mogen begroeten.

En nog straffer: tijdens de pannenkoekendag waren er mensen die zeiden lid te willen worden van Okra. Alleen het transport zou voor problemen kunnen zorgen. Is er bv iemand die over Oorbeek naar ons PC komt, daar woont een madammeke die naar onze Okra wil komen

En nog 1 keer oppassen: wie in april het lidgeld voor 2018 niet betaalt moeten wij schrappen van onze lijsten. Wij moeten immers straks 17 € per persoon doorstorten voor de verzekering, de Magazines en de Sprokkels. Sorry, het leven is hard.

OKRA BOWLT

Het seizoen is weer ten einde … de winter is immers voorbij … het wordt tijd voor activiteiten buiten. De mannen speelden op baan 1, de vrouwen op baan 2. Bij de dames versloeg Josée haar Meldertse concurrenten met groot gemak. Bij de mannen haalde Marc een monsterscore met 162 punten. Ikzelf speelde in ronde twee met 120 punten een persoonlijk seizoenrecord, maar het mocht niet baten. Toen scoorde Pierre 131, Marc 128 en Georges 126. Dat zijn wel scores die mogen gezien worden!!

Besluit voor seizoen 2017-2018: er mochten best wat meer bowlers opdagen, met zo’n grote vereniging als we zijn. Maar de aanwezigen hebben zich best vermaakt, leuk, toffe sfeer. Volgende winter opnieuw!!

OKRA KAARTEN

Zoals gebruikelijk dit jaar hadden we 3 tafels, vorig jaar waren er dat amper twee. En volgend seizoen hopelijk 4 ? Maar andermaal: een vereniging als de onze zou toch moeten 6 tafels kunnen mobiliseren? Geen grove uitschieters deze maand, winnaar van de dag werd voor de tweede keer na mekaar onze architect Hugo. Hij rukt ook op naar de leiding in de seizoenstand. Bij de gewone wiezers haalde die Josée van hierboven het met 56 pluspunten, terwijl haar echtgenoot Georges en tevens leider in het klassement het meest verloor. Eigenaardig spelletje dat wiezen.

OKRA FIETST

Gedaan voor enkele maanden met bowlen, … wij willen naar buiten. Dinsdag 10 april om 13u30 starten we aan PC voor een eerste tocht dit jaar. Het is bij mij lang geleden dat ik nog een pint gedronken heb aan de kerk van Neerheylissem mensen!

Op dinsdag 24 april stel ik een tweede fietstocht voor met start aan het Wit Toreken in Aarschot. Daar in de buurt is plaats om de wagen achter te laten. Volgens google is dat fietspad langs de Demer tot Werchter 11,7 km lang. Schijnt heel mooi te zijn, nog nooit gefietst.

Op 7 mei fietsen we naar Scherpenheuvel, naar de Okra-bedevaart, dat is zwaardere koek. En op woensdag 9 mei komt ‘doortrapper’ naar Meldert, start aan voetbalplein. Die mannen komen normaal de week ervoor de rit verkennen. En ergens moet ik die rit zelf nog eens fietsen, om te zien hoe lang ze is. Wie doet mee? Afspraken op 10 april?

Amai, en mijne velo staat nog met platte banden in het tuinhuisje.

MET OKRA OP STAP

Onze Mia, Hilde en Lieve van trefpunt Meldert bereidden de halve daguitstap van gewest Tienen naar Leopoldsburg voor, meer bepaald naar het kamp van Beverlo. Het wordt een driekwart-uitstap met de bus, vertrek in de latere voormiddag. We starten met een typisch troepenmenu uit authentieke gamellen, proeven er van ‘de soldaat’, een jenever. Er is bezoek met gids aan het vroegere militair hospitaal dat ingericht is als museum. Er is een rondrit met een bus door het militair domein, er wordt afgesloten met koffie en ‘kampse soldatenkoek’. De opstapuren voor vertrek en terugreis moeten nog besproken worden op de gewestraad, de prijs moet nog berekend worden in functie van de prijzen van de bus, enz..   Maar noteert u alleszins al 30 mei in uw agenda en vraag Mia verdere informatie tijdens onze koffietafel. Ziet er weer piekfijn uit.

En op 31 mei is er dan onze jaarlijkse wandeling in Eliksem onder leiding van Staf. Ons programma zit weer mooi vol. Het wordt stilaan tijd om in te schrijven bij Staf.

En dan hadden we nog een bezoek aan de brouwerij Vissenaken op ons lijstje staan. En een wandeling door de velden naar de Begijnhoeve in Oorbeek. Luc Briesen wil onderweg even gidsen aan de geosite. Dat zal naar juni moeten opschuiven, maar dan hebben we ook al onze bezinningsnamiddag en op 28 juni onze muzieknamiddag. En ondertussen wil het bestuur van PC ‘afscheidsfeesten’ van PC organiseren, ook al met zang en muziek. Het wordt pokkedruk.

Noteert u toch ook al maar 6 juli in uw agenda met daguitstap naar Lier en 12 september met daguitstap naar Louvain-La Neuve. Daar schijnt recent veel veranderd te zijn, daar zou nu een stripmuseum van Hergé zijn.
Joeng, joeng het is veel.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS ZEER GOED NA

  • Spreek niet over maar met elkaar.
  • Eenvoud is niet altijd eenvoudig.
  • Het hoeft niet perfect te zijn om prachtig te zijn.
  • In de koekjes van het leven zijn de vrienden de stukjes chocolade.
  • Respect is de basis voor vrede en geluk op de wereld.

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

25 maart …. Een bomvolle kerk, 4 stoere fiere mannen die het beeld van de zegenende Christus gezeten op een ezel de kerk binnendragen, de momboorvader en de 12 apostelen in het koor, honderden kinderen met hun buxustakken, hun “palmmaaien ” … dat is Hoegaarden op zijn best.

Ondergetekende, echtgenote van apostel Matthëus en fiere moeder van apostel Thaddëus, bracht bij Okraleden en sympathisanten die in ons WZC Hugardis wonen een mooie palmtak en bezinningskaartje. Kinderen verkochten hun palmmaai van deur tot deur, mooi om al die blije gezichten  te zien . Een eeuwenoude traditie om te koesteren: Hoegaarden en zijn palmprocessie.

Bij Café Tricot gaat het goed , met een 18 tal dames komen wij 2 keer per maand samen om te breien, haken ,patroontjes en weetjes aller handen uit te wisselen. En wat belangrijk is, we hebben een mooie en trouwe supportersgroep. Van verschillende leden kregen we lappen stof, van Céline 2 patroontjes … de dames kunnen beginnen knippen en stikken.

Veel gehaakte knuffeltjes, mooie en warme kinderbloesjes en vestjes, mutsen en sjaals liggen op kopers te wachten. We werken ook op bestelling.

Wij komen samen op 11 en 25 april in het WZC Hugardis. Heb jij ook zin om eens naar ons Café Tricot te komen?  Kom gerust eens langs voor een fijne en gezellige namiddag. Tot binnenkort?

Gezocht:  katoenen stofjes om leuke kinderjurkjes van te naaien.

OKRA ROUWT

Op 21 maart 2018 overleed op 95-jarige leeftijd en na een verblijf van amper 1 maand in WZC ”De gouden jaren” in Tienen de vader, respectievelijk schoonvader van onze leden-helpers Monique Elsen en Danny Hanique. Wij bieden Monique en Danny onze christelijke deelname in hun leed aan.

GEEF JE EMAIL-ADRES OP, DAN KRIJG JE DIT BOEKJE OOK VIA MAIL, EN LEES JE DE OKRAKRANT VAN OKRA-HOEGAARDEN OP JE PC

OKRA HUMOR

Brief aan God

Een arm vrouwtje schreef een brief aan God, adres “Hemel”, waarin ze 2 000 € vraagt om haar huurschuld af te betalen. De sorteerders van de Post weten geen raad met het adres en maken de brief open. Ze zijn zo ontroerd door het lot van het arme vrouwtje, dat ze met de pet rondgaan.

Zo halen ze 1 800 € op. Dit bedrag doen ze in een envelop met een briefje van “God” erbij en sturen het terug aan het oude dametje.
Een week later ontvangt de Post weer een brief gericht aan God, adres: “Hemel”. Ze maken de brief weer open en lezen: “Lieve God, bedankt voor het geld. Als u nog iets kunt missen, stuur het dan niet meer via de Post, want die rotzakken hebben er  200 € uit gepikt.”

 

Deze is keigoed …

Een aantal mannen kleden zich om in de kleedkamer van de golfclub. Een mobiele telefoon gaat af en een van hen begint een gesprek. Iedereen in de kleedkamer luistert natuurlijk mee.
MAN: “Hallo”
VROUW: “Schat, ik ben het. Ben je op de club?”
MAN: “Ja”
VROUW: “Ik ben aan het winkelen en ik heb een onwijs mooi leren jasje gezien. Het kost maar 995 euro. Mag ik het kopen?”
MAN: “Natuurlijk, als je het mooi vindt moet je het kopen.”
VROUW: “Ik ben ook nog even langs de BMW-dealer gegaan. Ik heb de nieuwe 2018 modellen gezien. Er was er eentje zo mooi.”
MAN: “Hoeveel kost ie?”
VROUW: ” 129.000 euro”
MAN: “OK, maar voor die prijs wil ik wel alle accessoires erbij krijgen.”
VROUW: “Geweldig! Oh, ja nog een ding.Het huis dat we vorig jaar zo graag wilden kopen, staat weer te koop. Ze vragen nu 950.000 euro.”
MAN: “Nou, breng maar een bod uit. Bied maar 900.000 euro.”
VROUW: “OK. Ik zie je later vanavond. Ik hou van je!”
MAN: “Doei, ik hou ook van jou.”
De man hangt op. De andere mannen in de kleedkamer kijken vol verbazing naar hem. Dan vraagt hij …”Weet iemand van wie deze GSM is?”


 KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR APRIL

  • April heeft soms een vijske los, zendt regen en sneeuw over veld en bos.
  • Op Sint-Lidwina na de noen worden de velden groen.
  • Meeuwen aan land, storm voor de hand.
  • Regent het voor Sint-Jorisdag dan duurt zeer lang de regenslag.

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Jarig zijn wordt kostbaar als je elk jaar vult met waardevolle herinneringen.

 Aan jullie een fijne verjaardag gewenst !

Onze penningmeester Andre Fille is jarig op 1 april.

Maria Vandewauver verjaart op 2 april. Simone Laenen is nog een dagje later op 3 april jarig.

Er zijn maar liefst vier jarigen op 5 april. Proficiat bijgevolg aan Margeurite Degent, Simone Peeters, Mariette Stockmans en Edgar Vandenbosch.

Brigitte Cox verjaart op 6 april, wij verwachten haar nog altijd op een koffietafel om te komen proeven van de sfeer.

Simonne Swillen is jarig op 7april.

We zijn nog altijd maar de 11° en dan feest Gilberte Beys.

Viviane Vanderweyden viert in Lubbeek op 13 april en Theo Delorge in Goetsenhoven op 15 april. Andrée Pierlet blaast de kaarsjes dan weer uit in Tienen op 16 april.

We zijn terug in Hoegaarden: Arlette Lafossen en Ivan Rems verjaren op 17 april.

Wij wensen Maurice D’Hondt een volledig herstel toe op 18 april. Ook gloednieuw lid Angele Pierlet verjaart op 18 april.

José Buvé verjaart op 26 april.

En op 27 april feesten Cecile Sweerts en Josee Vanden broeck.

Onze pastor Liesbeth Goris sluit de rij, zij verjaart op 28 april.

En dan is het ook zomer beste mensen. Dan wordt het mooi.


OKRA WANDELVOETBAL 26 APRIL

Wie speelt mee wandelvoetbal.  Als er 5 kandidaten zijn, schrijf ik ons zeker in. Als er maar drie zijn wil ik naar Glabbeek bellen om te vragen of er daar geen paar spelers zijn.  Of we gaan gewoon tot daar en we vinden wel nog andere sportieve mensen .Reageer zelf a.u.b., ik kom niet rond om volk te bedelen (meer informatie: Sprokkels)

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

 Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

  

MET OKRA OP BEDEVAART NAAR SCHERPENHEUVEL

De jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel gaat door op maandag 7 mei. De misviering voor ons trefpunt is om 13u30. Inschrijven en betalen kan tijdens de koffietafel van 5 april. Het gewestbestuur bepaalde de prijs voor de bus andermaal op 8 €, de laatste opstapplaats zou om 12.30 u zijn. De bus(sen) zouden terug vertrekken om 17.30u. Dit betekent dat er na de mis tijd genoeg is om ergens iets te gaan snoepen. Wie neemt voor ons trefpunt initiatief? Wie wil busverantwoordelijke worden, ergens in Scherpenheuvel plaatsen voor onze mensen reserveren, broodjes of pannenkoeken bestellen?? Anders wordt het iedereen voor zich… dus niet zoals wij het gewoon zijn.

De afwezigen op 5 april kunnen inschrijven door te storten op rekening nummer uitstappen BE28 7360 3772 8620 ten allerlaatste voor 11 april. Op 16 april is er een nieuwe gewestvergadering, worden de starturen voor de bus bepaald in functie van aantal deelnemers per trefpunt. Correct startuur voor Hoegaarden wordt bijgevolg meegedeeld in volgend okrakrantje.

De fietsers verzamelen om 12u aan PC? Dan zien we elkaar aan de ingang van de Mariahal..

DIT IS EROVER!!

Een Mercedes stopt voor een rood verkeerslicht.
Een dakloze klopt op zijn ruit en zegt “Ik heb honger.”
De bestuurder kijkt op zijn uurwerk en antwoord “Dat is heel normaal, het is middag, ik heb ook honger.”

OKRA OP DE FOTO

Het Okra jaarthema “Lekker actief” staat in teken van gezondheid. Er wordt gewerkt op beweging, voeding en het doorbreken van zitgedrag. We proberen onze leden wat in beweging te brengen en starten met kleine eenvoudige oefeningen. Ook coördinatie en reactiesnelheid komen aan bod.

PANNENKOEKEN: EEN VERSLAG

Zondag 11 maart 9 u: onze vrijwilligers komen enthousiast het P.C. binnen. Ze gaan er eens aan beginnen. De jaarlijkse gistpannenkoeken, trappisten en bierproeverij staan op de dagorde. Sommigen beginnen met het schikken van de tafels en stoelen, anderen zorgen voor de bloemen, bestek, den tap, versieringen of het klaarmaken van het deeg. Even later schieten de bakkers in ’t gang. Ze zijn in hun nopjes, met de opbrengst van vorige activiteit zijn er degelijke elektrische kookplaten aangekocht. Het bakken verloopt gelijk een fluitje van een cent. Zo’n 600 pannenkoeken gaan door hun handen. Onze voorzitter heeft de 4 windstreken gedaan om enkele zeldzame trappisten en bieren te laten proeven. Vanaf 14u staan sympathisanten in de rij om van al dat lekkers te genieten. Er zijn zelfs bieren, trappisten en heel veel pannenkoeken gekocht om thuis nog wat verder te genieten. Een groot succes. De bezoekers zijn content, de helpers krijgen schouderklopjes. Het bestuur ziet dat het goed is. Tot in de late uurtjes is er opgeruimd en nog wat nagepraat. OKRA-Hoegaarden is al bezig met plannen voor een volgende grote activiteit, ondertussen zien we jullie allen bij onze volgende maandelijkse bijeenkomst. Bedankt allemaal.

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

05/04 – 14u
Koffietafel met bezinning rond Pasen en quiz

09/04 – 14u
Voordracht Okra Academie “Melodiën, te mooi om te vergeten” een namiddag boordevol muziek en nostalgie, door Marc Brillouet, gewezen radiopresentator. Aula Geertrui Cordeys, CC Begijnhof, Infirmeriestraat z/n, Diest

10/04 – 13u30
Fietsen, vertrek Parochiecentrum

11/04 – 14u
Breicafé Villa Hugardis

17/04 – 14u
Voordracht  Okra Academie “Our great Mr. Händel”, door Jos Meersmans, musicoloog,     Zaal Vinea, Poortveldenplein, 3200 Aarschot

19/04 – 20u
Kaarten Parochiecentrum

20/04 – 19u
Dankfeest vrijwilligers in Parochiecentrum

24/04 – 13u30
Fietsen, vertrek Parochiecentrum, fiets op de wagen…

24/04
Voordracht Okra Academie “Mei 68, het begin van de culturele revolutie?” door Herman De Dijn, Porfessor Emeritus Wijsbegeerte en student in 1968. Zaal De Vaart, CM Leuven, Platte Lostraat 541, Kessel-Lo

25/04 – 14u
Breicafé Villa Hugardis

26/04
Wandelvoetbal, ’t Solveld, Tielt-Winge

23 tot 29 april Okra Zorgweek

Data om te noteren

07/05 – 13u30
Bedevaart naar Scherpenheuvel

30/05
Halve daguitstap naar Leopoldsburg

31/05
Wandelen met Staf

12/06 – 14u
Bezinningsnamiddag met Liesbeth Goris in Parochiecentrum

28/06 – 14u
Ontspanningsnamiddag met muziek en animatie

06/07
Daguitstap naar Lier

12/09
Daguitstap naar Louvain-La-Neuve

06/11
Groot dansfeest voor 60 jaar Okra in Aarschot.

OKRA EN PC

Tijdens het weekend van 15-16 juni plant het bestuur van PC grote afscheidsfeesten. Op vrijdag zouden er optredens voorzien worden van muzikantengoepen en op zaterdag zou er een grote TD georganiseerd worden met een uurtje muziek uit de jaren 50, dan de jaren 6, enz. …  om de nacht af te sluiten met hedendaagse muziek. Wij, de ouderen, worden verwacht in de vooravond en avond, de jeugd kan hotsen en botsen in de nacht. Kan leuk worden. Info volgt.