Okrakrant april 2017

APRIL 2017

 

Nu de lente weer is gekomen,

gaat de hemel een klein beetje open.

Zonnestralen dansen tussen bloemen,

die vrolijk staan te wuiven.

Vogels zingen een welkomstlied

bij het begin van een nieuw seizoen !

 

UITNODIGING KOFFIETAFEL APRIL 2017

We nodigen iedereen uit op de koffietafel van donderdag 6 april 2017.

Vorige maand waren we met 116 aanwezigen, een recordaantal sedert vrij lang. We draaien inderdaad op volle snelheid, we zijn en blijven een van de grotere trefpunten uit de regio. En er is nog altijd plaats voor nieuwe vrienden. Breng gerust verse gezichten mee. Alleen weten we nog altijd heel graag op voorhand hoeveel mensen we mogen verwachten. Blijft u a.u.b. correct en tijdig inschrijven, zo kunnen we de zaal zo gezellig mogelijk inrichten, zo kunnen we correct taart en avondeten aankopen. Want wij rekenen nog altijd slechts 2 € voor koffie en taart en vol-au-vent met friet zoals vorige maand. Een unicum toch? Dat is alleen mogelijk dank zij de vele helpende handen natuurlijk, onze sponsors uiteraard en het feit dat we geen domme aankopen moeten doen omdat wij vrij juist weten hoeveel mensen er zullen komen opdagen. Merci daarvoor.

Vorige maand trakteerde Wasily ons op een bingo, deze maand houden we een korte quiz. Mia wil hem voorbereiden, je moet alleen juist of fout invullen. Dan kan toch iedereen meespelen? Volgende maand komen An Vanende en Jos Cauwberghs van OCMW enige voorlichting geven. Willen we in juni nog eens Vlaamse kermis houden? In september komt er een spreker van CM over ‘gezonde voeding, evenwichtig eetplezier’ spreken. We moeten ook nog Claire Blondeau van MIN eens vragen om de werking van dit werk waarvoor café Tricot breit te komen toelichten. In oktober is er onze jaarlijkse tombola, in november herdenken we onze overledenen en dan is het begot al terug eindejaarsfeest. Mensen wat gaat het rap.

Hoe rap? Verschrikkelijk rap. Dit ledenboekje is jaargang 11, nummer 4. Dat betekent dat we al 114 Okrakrantjes bij elkaar typten. Kunt ge dat geloven? Ben ik al 11,5 jaar lid van Okra? Waanzinnig rap gaat de tijd!!

Dit zou moeten een boekje zijn dat rap af is, want we hebben foto’s te delen van de vorige vergadering, van de pannenkoekendag, van de uitstap naar Beauvechain, van de muzieknamiddag in Aarschot. Het Okra-programma zit goed vol niet?

Daar komt dan ook veel volk op af. Tijdens de pannenkoekendag werden twee nieuwe mensen lid. Is dat niet tof? Emmanuela De Jongh uit Hauthem en Marleen Lefevre uit de Bley ( jaja die van de politiek ) betaalden het lidgeld. Van verjonging gesproken!! En Maurice D’Hondt, ook uit Hauthem werd hoofdlid in Hoegaarden. Ik bezorg u West-Vleteren Maurice! Beloofd.

 

OKRA KAARTEN

Kaarten op donderdagavond is een mooie zet geweest, we hadden weer een nieuwe kaarter: Staf Drossart. Tof.

Voor de rest wel eentonig want Liliane Vandermolen wint elke maand. Maar ook Josée Vanden broeck won andermaal met maar liefst 69 pluspunten en haar echtgenoot Georges met zelfs 91 punten. Maar dan heb je ook grove verliezers, nietwaar kassier Andre en ex-bakker Willy??

Plezant is ook dat Monique weer den toog verzorgde, gezellige avond die kaartavond.

Afspraak op donderdag 21 april om 20u in PC.

 

SFEERBEELDEN MUZIEKNAMIDDAG AARSCHOT

Bijna 40 mensen van Okra trefpunt Hoegaarden genoten van de Okra shownamiddag in Aarschot. Zie ook op de website van Okra regio Leuven, met foto’s van onze Wasily! Iedereen van Hoegaarden staat op de website van de regio, leuk toch … Ikzelf vond dat jong zangeresje Lissa Lewis met haar liedje van ‘Boven de wolken’ het meest charmerend. Leuke stem,  leuke verschijning ook. En dat goochelnummer stak ook wel best aardig in elkaar, Alfred en Trix noemden die mensen.

Een beetje Hoegaardse geschiedenis: Het Genootschap van de XII Apostelen

Elk jaar opnieuw wordt in Hoegaarden de Palmprocessie gehouden . Hierbij wordt de Blijde Intrede van Jezus in Jeruzalem herdacht. De Palmprocessie van Hoegaarden is cultuurhistorisch erfgoed. Het beeld van Christus gezeten op een ezel wordt sedert 1631 op Palmzondag rondgedragen door de straten van Hoegaarden. Deze traditie wordt in stand gehouden door het toen opgerichte apostelgenootschap . Het beeld wordt gedragen door 4 discipelen, en in de processie gevolgd door de momboorvader en de twaalf apostelen. De apostelen dragen elk een lang kleed, een sjerp, hun attribuut en op het hoofd een umbrakel. Deze processie heeft door de eeuwen heen oorlogen en veel leed doorstaan.

Kinderen zijn altijd een belangrijk onderdeel van de processie geweest. Ze hebben allen een mooie palmmaai in de hand. Na de wijding en na de processie verkopen de kinderen palm van deur tot deur. Zo brengen de kinderen bij de Hoegaardiers nog het verhaal van de Blijde Intrede van Jezus in Jeruzalem. Ze doen dat niet alleen in het centrum, maar ook in Houtem , Rommersom, Nerm en Aalst.

Het Okra-trefpunt in onze gemeente telt onder zijn leden één apostel, nl. André Fillé , apostel Mattheus. Bart Fillé, de zoon van André, is apostel Thaddeus. Ook één discipel: Ivan Rems .

OPROEP !  Leden van OKRA ! Bevlag uw huis, stap mee in de processie, en ontvang de kinderen die bij u aanbellen heel hartelijk!
Laat ons deze mooie en eeuwenoude traditie koesteren !

Programma Palmzondag

9u        Eucharistieviering met wijding van de palmen

9u30    Palmprocessie

10u      Gebedsdienst  en start van de palmverkoop door de kinderen .

Doorlopend tentoonstelling in het gemeentehuis van werken van Hoegaardse kunstenaars o.a. van onze leden: Odette Degeest, Patricia Sterckendries en  Irène Vandenbempt.

 

OKRA WAARHEID ALS EN KOE

Als je ‘s morgens met de kippen opstaat en overdag werkt als een paard, dan dus ’s avonds zo moe bent als een hond, wel dan is de kans groot dat je een ezel bent.

 

OKRA LEVENSWIJSHEID

  • Wanneer de wijze naar de sterren wijst, kijkt de domme naar diens vinger.
  • Probeer niet alles te begrijpen: daarvoor is de wereld te groot en ons hoofd te klein.
  • Iedereen klaagt over zijn geheugen; niemand klaagt over zijn verstand.
  • Wie op tijd zwijgt, hoort beter.
  • Je leert meer door te luisteren dan door te spreken.

 

OKRA EN DE COMPUTER

Wie een internetaansluiting heeft en dit Okra-boekje niet met de email ontvangt moet dringend zijn/haar correct email-adres opgeven. Dit belet niet dat ge ons ledenboekje kunt blijven ontvangen op papier, maar ons ledenblad lezen op de PC is toch wel ook speciaal. En vergeet nooit dat ge ontzettend veel foto’s kunt terug vinden op deze website.

Veel leesgenot.

Wij ontvingen vorige maand een bijkomend email-adres van Lea, een nieuw adres van John. Meedoen mensen.

 

OKRA SPORT

Vanaf april gaan we terug fietsen. Schrijf zeker al op: 8 mei fietsen naar Scherpenheuvel en 10 mei komt doortrapper naar Meldert.

Donderdag is ‘Okradag’, dus fietsen we vanaf dit seizoen op de donderdag i.p.v. op de dinsdag zoals vorige jaren. Vorige seizoenen fietsten we 1 keer per maand, vanaf nu fietsen we twee keer per maand: de tweede en de vierde donderdag van de maand met start om half twee aan ons PC. Een keer per maand fietsen is onvoldoende om ietwat conditie te kweken!

Iedereen hartelijk welkom. De eerste tochten bereiden we de tocht voor doortrapper met start te Meldert voor. We vliegen er dus direct stevig in. Hoewel Guy, moeten we de hele toer die we in gedachten hebben rijden de eerste keer? En Hugo, pikken we u niet best op bij u thuis in Hauthem? Bel a.u.b.

Voor de wandelaars: we hebben de wandelkalender van de regionale wandelgroep Oost-Brabant en kalender 2017 voor de dagtochten van doortrapper liggen voor de geïnteresseerden. En donderdag 8 juni willen Staf en Danielle ons terug ontvangen in Eliksem voor een mooie wandeling rond hun dorp. Dat wordt ook een mooie jaarlijkse traditie. Wie verwittigt de mensen van Okra Meldert?? En de wandelvrienden van Pierre O?

 

OKRA BOWLT

Het bowlingseizoen zit erop voor deze winter, het is lente en dus gaan we wandelen en fietsen. Maar het was eenvoudig gezegd plezant. Ik kan er niks van, barkeeper Marc is de beste. Het was bijzonder leuk en paar nieuwe mensen te mogen ontmoeten van Okra Meldert. Vanaf november zien we elkaar terug voor vijf keer bowlen. En vanaf november bowlen we op elke tweede donderdag van de maand.  We vervangen de naam donderdag in Hoegaarden door ‘Okradag’.

Opgepast: café Tricot blijft op woensdagnamiddag, want dan is de cafetaria van het WZC open. En waarom spreken de verwoede kaarters niet af om twee keer per maand op woensdag te komen kaarten in WZC????

 

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Deze leden krijgen er in april weer een jaartje bij. Okra wenst hen een heel fijne verjaardag !

April is een vruchtbare maand, er zijn heel veel jarigen.

Penningmeester Andre Fille verjaart op 1 april, Maria Vandewauver op 2 april en Simonne Laenen op 3 april.

Op 5 april verjaren ze liefst met 4 personen tegelijk, groot feest in Hoegaarden voor Margeurite Degent, Simone Peeters, Mariette Stockmans en Edgar Vandenbosch.

Denise Paulus is jarig op 6 april en Simonne Swillen de 7°. Opgepast: de dag van de koffietafel.

Gilberte Beys is jarig op 11 april en Theo Delorge op 15 april.

Nieuw lid Arlette Lafosse viert feest op 17 april, net als onze kookvader Ivan Rems.

Nieuw lid Maurice D’ Hondt krijgt een jaartje bij  op 18 april en dan is het wachten op taart bij José Buvé op 26 april.

Een dag later op 27 april vieren Cecile Sweerts en Josée Vanden broeck.

Onze pastor Liesbeth Goris sluit de rij op 28 april.

 

HET OKRA LIDGELD

Wie na de koffietafel van april het lidgeld niet vernieuwde wordt geschrapt als lid. Wie dus nog niet betaalde, het zijn echt maar paar mensen hoor, en dus uitsluitend mensen die zelden aan een activiteit deelnemen, ontvangt dus mogelijk voor het laatst dit boekje op papier. Maar iedereen blijft bijzonder welkom.

 

HET GROTE OKRA SCHIP !

Ja, de maskes van Café Tricot komen maandelijks twee keer samen in het WZC Hugardis. Breien, haken, borduren, koffietjes en pintjes drinken , ijsjes likken, en natuurlijk heel veel babbelen. We werken nu al aan mooie spulletjes die we op de kerstmarkt kunnen verkopen. Er werden door Odette wollige schaapjes gemaakt, Patricia is de katten- en konijnenspecialiste. Nicole en Jacqueline specialiseerden zich in poncho’s en mooie bloesjes breien. Yvette heeft het meer voor katten en dekentjes. Nelly, Any, Sonja en Liliane nemen de sjaals voor hun rekening. Margriet en Gilberte haken of breien voor hun familie, ikzelf borduur wenskaartjes t.v.v. MIN en ons Rosalie en Mady zijn de surveillanten van dienst! We hebben veel beziens en krijgen van de bewoners en bezoekers veel complimentjes. Ja, Café Tricot en OKRA worden meer en meer gewaardeerd in Hoegaarden en dat doet deugd !

Het pannenkoekenfestijn en de trappistenproeverij waren echt een schot in de roos . Heel veel volk kregen we over de vloer, er werden veel pakjes aan huis bezorgd, we kregen zelfs tijdens ons festijn nog bestellingen binnen.Veel onbekende gezichten, veel jonge gezinnen  … dus de toekomst van onze OKRA is verzekerd !

Het is alweer bijna Pasen, maar eerst is er nog Palmzondag . Lees hierover meer verder in dit krantje .

 

NOG ENIGE OKRA WISTJEDATJES

We schreven vorige maand dat onze jongste verjaarde. Verkeerd natuurlijk, de jongste is onze wijkmeester voor Hauthem en Hoksem: vriend John. John beloofde dat als hij ‘later’ op pensioen zal wezen, hij mee in het dagelijks bestuur van Okra zal komen. En Lydia beloofde in een mail dat zij bij haar pensioen op het einde van dit jaar, zij zich in de werking van Okra zal smijten! En onze twee nieuwe leden zijn ook al geboren na 1960. Yes we can zei Obama. Het voortbestaan van Okra in Hoegaarden is veilig.

En we bedanken hier ook Mariette Schoensetters. Zij bezorgde ons nu al de eerste prijzen voor onze ledentombola van oktober.

En als we toch aan het bedanken zijn. Ik dank in uw aller naam de vele vrijwilligers die Okra Hoegaarden mee helpen uitbouwen tot deze mooie vereniging. We hebben een inventaris opgesteld en tellen niet minder dan 40 mensen die ons helpen: bestuur, wijkmeesters, keukenploeg, opdieners en afruimers, afwasploeg, kuisers, … Geweldig niet?

 

OKRA ZOEKT

Het succes van onze café Tricot is hartverwarmend en toch zoeken ze nog dringend iemand die een sjaal wil haken. Er zijn mensen die gevraagd hebben om zo iets te mogen kopen van onze meiskes. Interesse? Neem gerust contact met Nicole: 016/76 67 59.

Okra zoekt altijd helpende handen, ook mensen met organisatorische talenten. Helpers om de donderdag van de koffietafel de zaal te versieren, later op te ruimen, om Edgar en Gabrielle te helpen drank ronddragen, enz.  Talenten om een activiteit te organiseren: een uitstap met de bus, een fietstocht, kaartlessen voor beginners zijn bijzonder welkom. Als je denkt: dat kan ik misschien doen voor Okra, aarzel niet, wees welkom..

 

MET OKRA HOEGAARDEN OP REIS

1 Wing         Toffe dag, leerrijke dag met 32 Hoegaardiers met eigen vervoer naar Beauvechain. Enkelen gingen niet mee, want eigenlijk mochten we maar met 30, mensen binnen. En zij waren er ooit al geweest.  Moeilijke start van ons bezoek, maar goei gidsen, zeker die mevrouw Collin in de voormiddag. Content dat ik dat eens gezien heb..

 

 

 

 

OKRA OP REIS MET GEWEST TIENEN

Namiddaguitstap naar ABDIJ HERKENRODE op woensdag 17 mei 2017

13u00  Vertrek met autocar, 13 u is laatste opstapplaats

14u00 Ontvangst met koffie of thee met een koekje.

14u30  Tentoonstelling Herkenrode in het belevingscentrum. Een boeiende geschiedenis van 600 jaar vrouwen in Herkenrode met multimediale en interactieve opstellingen.

Vanaf 16u00 kun je een bezoek brengen aan de kruiden- en inspiratie-tuinen waarin je honderden kruiden en gewassen kunt ontdekken. Je kan ook de abdijwinkel of andere ingerichte ruimten bezoeken.

17u00  Uitgebreide broodmaaltijd: broodjes met Herkenrode kaas, ham  en huisgemaakte vissalade, een stuk Limburgse vlaai, koffie en thee inbegrepen. Andere dranken zijn zelf te betalen.

18u00             Terugreis naar Tienen.

De vertrekuren en de opstapplaatsen zullen meegedeeld worden, wanneer het aantal deelnemers per trefpunt gekend is.
Kostprijs: 38 € alles inbegrepen(behalve andere dranken bij de broodmaaltijd).

Inschrijven en betalen bij je trefpunt tijdens vergadering van april, ten laatste op 5 mei 2017. Werk voor ons Mia.
Beste OKRA – groeten namens het gewestteam.

 

RESTAURANTDAGEN

 

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

03/04 14u-16u30 Voordracht en muzikale trip “Back to the sixties” door Marc Brillouet, Aula  Cordeys, CC Begijnhof, Infimeriestraat z/n, Diest

06/04 14u Koffietafel met Paasbezinning en quiz

12/04 14u Breicafé Villa Hugardis

13/04 13u30 Fietsen, vertrek Parochiecentrum

18/04 14u tot 16u30 Voordracht “Een duidelijke kijk op kanker”door Prof.Dr. Filip Lardon, Zaal Vinea, Poortveldenplein, 3200 Aarschot

20/04 20u Kaarten Parochiecentrum

25/04 14u tot 17u30 Voordracht “Bachs laatste reis” door Jos Meersmans, OC St.Kwinten, Korenbloemstraat 12, 3210 Linden

26/04 14u Breicafé Villa Hugardis

27/04 13u30 Fietsen, vertrek Parochiecentrum

Noteer in je agenda

8/5 Bedevaart en fietsen naar Scherpenheuvel, inschrijven autobus NU

17/5 Uitstap (halve dag) naar Abdijsite Herkenrode in Hasselt, zie hiervoor

10/06 tot 17/06 Vakantie aan zee, Vaya Mundo Oostende.                                                                                                      22/06 Ontspanningsnamiddag met muziek, animatie en dans, PC

7/7 Daguitstap naar Turnhout met o.a. bezoek Nationaal Museum van de speelkaart,  bezoek aan Medisch educatief museum Dr Paul Janssen

25/9 Daguitstap naar Maastricht wandeling met stadsgids van de Maas naar het Vrijthof, boottocht op de Maas, vrije tijd….