Okrakrant juni 2017

 

JUNI 2017

 

GEZONDHEID

is het mooiste bezit

TEVREDENHEID

is de grootste schat

VERTROUWEN

is de beste vriend .

 

( Pinterest)

UITNODIGING KOFFIETAFEL JUNI 2017

We nodigen iedereen uit op de koffietafel van donderdag 1 juni 2017. Vorige maand kwam An van Ende heel kort spreken over ‘Buren voor Buren’ en over de ‘Minder Mobielen Centrale’. Daarna kwam zij bij iedereen aan tafel even spreken indien gewenst. Ik heb weinig reactie gehoord van onze leden, maar An anderzijds vond dat ze heel veel van jullie opgestoken had en dat het een zeer zinvolle namiddag voor haar was geweest.

Ik denk dat we deze maand de volksspelen buiten moeten zetten op de koer, de pétanque-ballen boven halen, enz..  Als het in juni hiervoor geen goed weer is, wanneer dan wel???? Ik heb alleszins ons Rita al horen vertellen dat het normaal koude schotel is in juni. Dat belooft dan toch weer veel goeds? Wie mee wil helpen aan schotels versieren is zeer zeker welkom in de keuken. Zaal zetten vanaf 9u in de voormiddag

Er waren geen nieuwe leden verleden maand, potdekke toch, en voor de maand juni zegden vorige keer al diverse mensen af want ze zouden op vakantie zijn. Breng dus gerust nieuwe gezichten mee naar onze vergadering. Alleen: liefst op voorhand inschrijven.

Het was deugddoend dat er in mei tijdens de woordjes en de bezinning stil geluisterd werd. Wij van onze kant beloven om zo stipt mogelijk om 14u te starten, dan duurt de namiddag precies langer, dan hoeven de mensen die wel stevig op tijd komen niet te lang te wachten op de activiteiten, op onze

helpers die drank willen ronddragen. Die mensen zitten daar soms tot bijna een uur te babbelen enz. als wij het vragen om even stil te zijn voor een welkomstwoord, dat is niet vanzelfsprekend.  Als iedereen om twee uur binnen is zal het ook gemakkelijker zijn om stipter te beginnen. Ik wil alleszins mijn best doen.

Ik heb geen foto’s, noch een verslagje toegestuurd gekregen van de bedevaart naar Scherpenheuvel, noch van de uitstap naar Herkenrode.

Ergens is dit toch een werkpunt punt voor ons trefpunt. Wie neemt het heft in handen? Zie ook verder in dit boekje de info betreffende de Plus-films voor volgende herfst. Okra Neerlinter trekt hier de kar. Weet ge waar we nog altijd naar op zoek zijn? Ons dagelijks bestuur mag met minstens 1 persoon uitgebreid worden. Wie wil er zich smijten in de werking van Okra-Hoegaarden? Wie wil de kar trekken voor deze of gene activiteit? Welkom. Ik weet het: we doen met Okra Hoegaarden al heel veel, maar met extra bestuursleden kunnen we misschien nog meer???

 

OKRA KAARTEN

Eindelijk mag ik eens stoeffen over ons kaartspel. Ik heb gewonnen deze avond, joepie. Ook Gilbert en Guy Poffé haalden aardig wat positieve punten. Maar voor het eindklassement na de laatste spelavond van dit kaartseizoen 2016-2017 op donderdag 15 juni is de spanning heel ver te zoeken. Liliane VDM wint normaal voor José uit Kumtich, tenzij een grove uitschuiver van Liliane en een even grove wint van José.

Nog ander kaartnieuws: onze twee nieuwe leden uit Tienen, Lisette en Viviane zouden ook willen kaarten, maar alle plaatsen aan de andere tafels zijn elke maand trouw ingenomen door dezelfde mensen en daar kunnen ze dus moeilijk terecht. Wij zoeken dus nog minstens twee mensen die zouden willen kaarten tijdens de koffietafel!!

Maar er zijn ook nog mensen die zouden willen leren kaarten en er nog helemaal niets van kennen. Wie voelt zich geroepen om ‘meester of juffrouw’ te zijn voor deze mensen?

Foto 1 : ervaren kaarter

Foto 2 : mensen die ook willen kaarten

 

RAP EEN OKRA-MOP

Een man komt woedend een café binnen met een geweer in zijn hand en roept: “Wie van jullie is met mijn vrouw naar bed geweest?”

Even blijft het stil.

Tot iemand achter in de kroeg zegt: “Zoveel kogels heb je toch niet.”

 

MET OKRA NAAR DE FILM IN 2017-2018

Vorige winter konden de Okra-leden voor het eerst naar de film op een aangepast uur in de namiddag en aan een erg aantrekkelijke prijs. Deze organisatie was een degelijk succes, ook uit ons trefpunt waren er deelnemers. Dus organiseert Okra, met Okra Neerlinter als trekker voor de tweede keer zes PLUS-FILMS namiddagvoorstellingen in het CC de Kruisboog in Tienen. De Kruisboog vindt dit project een absolute meerwaarde voor hun programmatie en de samenwerking verloopt uitstekend. De data zijn al vastgelegd, wie interesse heeft kan al de data in de agenda opschrijven, nl. 9/10, 13/11, 11/12 en 8/1/2018 , 12/2/2018 en12/3/2018. De films die zullen vertoond worden kiest men zo laat mogelijk, hopende nog nieuwe releases te kunnen strikken.

 

OKRA SPORT

Onze fietsuitstappen blijven best leuk, telkens een groepje van 7-8 mensen, dat fietst ontspannen, we moeten geen volgwagen inschakelen, we zitten samen aan tafel om een pintje te drinken halfweg of na de toer. Ook in Scherpenheuvel waren met zijn zessen, maar we hebben de meeste andere bedevaarders domweg gemist. Maar voor de rest: schoon tocht.

Zo fietsen vinden we eigenlijk plezanter als rijden in grote groep zoals met ‘doortrapper’ op 10 mei. Daar waren 40 deelnemers. Leuke tocht ( ha ja, wij organiseerden zelf die rit ) en leuke mensen, prima begeleiding maar ik vind het zelfs veiliger fietsen in een kleinere groep. Onze Monique uit de Biezenstraat reed zelfs niet mee omdat haar dat niet afgaat om in zo’n grote groep te rijden. We moeten er eens aan denken om fotootjes te maken van onze fietsgroep. Ik ben hier helemaal niet goed in. Wie??

Sportprogramma voor juni

8 juni wandelen in Eliksem. Onze Staf is ziekjes geweest, we hebben hem al tijdje niet meer gezien en geen allerlaatste afspraken meer gemaakt. Dus, Staf, hebben we tegen de mensen van Meldert ook al gezegd: 14u  aan de kerk van Eliksem. En op voorhand bedankt.

Donderdag 1 juni: koffietafel

Donderdag 8 juni: wandelen in Eliksem

Donderdag 15 juni fietsen om 13 u 30 aan PC en ’s avonds kaartspel.

Donderdag 22 juni: muzieknamiddag ( zie verder …)

Donderdag 29 juni: laatste fietstocht van het voorjaar

Donderdag is Okradag

 

KOPPEL OKRA WEERSPERUKEN VOOR JUNI

  • Wat St-Medardus geeft voor weer, brengt hij ook in de oogsttijd weer.
  • Als op St-Antonius de zon schijnt, veel zorg voor de boer verdwijnt.
  • Juniregen is Gods zegen. Komt zonneschijn daarbij dan maakt hij boer en stadslui blij.
  • Met St-Jan , nieuwe aardappelen in de pan.

OKRA HUMOR

Oma Fien komt in het rusthuis terecht , iedereen staat er klaar om haar te helpen. De verzorgenden wassen haar, serveren haar een heerlijk ontbijt. Dan zetten ze haar in een zetel naast het raam met zicht op de prachtige tuin. Alles lijkt perfect tot oma Fien lichtjes naar rechts begint over te hellen. De verzorgenden snellen toe en zetten haar terug recht in de zetel. Blijkbaar alles terug normaal tot oma Fien naar links begint over te hellen. Weer snelt het personeel toe om Fien terug in de correcte houding te zetten.

Een paar dagen later komt de familie oma Fien bezoeken om te zien of alles goed verloopt, of omaatje het goed stelt.

Oma Fien zegt : ” Ze zijn hier vriendelijk, behulpzaam. Het is hier nog niet zo slecht, behalve dat je hier geen kans krijgt om eens een deugddoende scheet te laten”!

 

OKRA LEVENSWIJSHEID

  • Eén spiegel is beter dan een hele galerij portretten van voorouders.
  • Heb moed om je leven te accepteren en de humor om ervan te genieten.
  • Wie over de gebreken van anderen zwijgt, kent zichzelf.
  • Eén goede kant is beter dan een groot verstand.

 

ONS PC

Er gaat een brief rond via e-mail over een te vernieuwen bestuur van het PC.  Heeft u vragen,wilt u meer weten: vraag er ons naar tijdens koffietafel. Maar die brief kwam er duidelijk op ons verzoek van Ivan, Andre en mezelf. De te gebeuren verbouwingwerken zijn te groot, te ingrijpend om ze te laten beslissen door enkele Okra-bestuursmensen alleen. Dat willen wij niet, dat durven wij zelfs niet, maar wij willen wel verder meewerken natuurlijk. Maar er is duidelijk nood aan een verjonging in het bestuur. Hebben wij trouwens al niet voldoende werk aan een goede organisatie van de Okra-werking alleen?

 

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Wij bij OKRA klinken op jullie gezondheid ! Lieve leden, doe er nog vele gezonde jaren bij !

Irma Fillé en Agnes Matheus verjaren op vrijdag 2 juni.

Monique Vangrambesen feest op 4 juni.

Henri Sweerts zet Nerm op zijn kop op 7 juni.

Georgina Willems feest op 9 juni.

Suzaane Swellen krijgt kusjes van Dre op 11 juni.

Jean-Pierre Dendooven en Davisfonds klinken op 14 juni.

Maria Houbrechts eet taart op 20 juni.

En Any Smolders is jarig op 25 juni.

 

Er komt geen krantje uit in juli. Dus ook dikke proficiat voor de jarigen van juli.

Zoals Christiane Ausloos, die verjaart op 4 juli.

En Louis Jacoby die jarig is op 6 juli.

Sonia Laermans viert dan weer op 13 juli.

Gilbert Dehennin en Ivonne Denhaen verjaren samen op 17 juli.

Hervé Vanhulst blaast de kaarsjes uit op 20 juli.

Julia Boffé en Alfons Logist blazen die kaarsjes samen uit op 21 juli.

25 juli, dat is begorie mijn verjaardag, maar ook die van Arlette Cortoos en Nicole Paulus.

Alice Cuypers sluit de rij op 31 juli.

 

OKRA MUZIEKNAMIDDAG OP 22 JUNI

Tijdens de koffietafel zal men inkomkaarten aanbieden voor onze jaarlijkse muzieknamiddag waarop kan gedanst en meegezongen worden. De inkomprijs bedraagt net als verleden jaar 5 €. Hierin is tijdens de pauze een tas koffie en een stuk taart begrepen.

Eveneens net als verleden jaar treedt voor ons Gaston op. Die man deed dat vorig jaar prima, kreeg er na een paar minuten al de schwung in. En waarom zou donderdag 22 juni niet opnieuw een mooie namiddag worden? De mensen van Okra Meldert beloofden ook te komen.

Waarom een bustocht organiseren naar een optreden? Wij organiseren doodgewoon zelf zo’n optreden. Om in de sfeer te komen kan je googelen naar www.zingenmetgaston.be.

 

HET GROTE OKRA SCHIP !

We zijn al in de maand juni aangekomen. Juni de maand van de bloeiende rozen, de natuur al bijna op zijn best . Dat wil ook zeggen dat het jaar 2017 al half voorbij is ! Vorige koffietafel was het echt weer een gezellige boel, An Van Ende kwam langs om ons de weg te tonen naar de diensten van de Minder Mobielen Centrale, naar Buren voor mekaar. Er werd duchtig rabarberconfituur verkocht, wenskaartjes, gastendoekjes enhanddoeken gingen zeer vlot van de hand . Er komt geld in onze spaarpot t.v.v. Mensen In Nood . Komende koffietafel zal er nog een beetje confituur te verkrijgen zijn, alsook enige speelgoedjes en handdoekjes. Hier even Monique en Dany danken voor de vele kilo’s rabarber.

Er is terug Café Tricot op 14 en 28 juni in het WZC Hugardis. Iedereen van harte welkom. We krijgen veel lof toegezwaaid van bezoekers en personeel, ik wil hier en nu ook al die vrijwillige, ijverige, lieve dames onderstaand rijmpje meegeven:

” Het geheim van mooie dingen

zit’m niet in naald en draad,

noch in de knoopjes, noch in de maat,

niet in hout , papier of katoen,

maar in de mensen die het maken

en er stiekem hart en ziel in doen.”

 

OKRA FIETST ELEKTRISCH?

Op 10 juni om 13u30 in Sporthal de Struysvogel aan de Tiensestraat is er een informatieve namiddag over elektrisch fietsen. De mensen die nog geen dergelijke fiets hebben maken deel uit van groep 1. Zij krijgen een theoretische les over de eigenheid, de voordelen, de moeilijkheden van de elektrische fiets. Zij kunnen daarna op een behendigheidsparcours een fiets testen. Deze lessen worden niet gegeven door mensen die willen verkopen, maar door mensen die goede uitleg willen geven. Een buitenkans voor u.

Groep 2 zijn de mensen die al een e-bike hebben. Zij krijgen van de begeleiders extra rijtips tijdens een vervolmakingstest. Een aanrader.

Deelname is gratis.

Inschrijven bij an.vanende@ocmwhoegaarden.be of 016 80 87 83.

Een gemeentelijk initiatief, in samenwerking met de seniorenraad.

 

OKRA ZOEKT

Okra zoekt altijd helpende handen, mensen met organisatorische talenten ook. Helpers om de donderdag van de koffietafel te helpen de zaal te versieren, later op te ruimen, om Edgar en Gabrielle te helpen drank ronddragen , …  Talenten om een activiteit te organiseren: een uitstap met de bus, een fietstocht, kaartlessen voor beginners, … alle initiativen zijn bijzonder welkom. Als je denkt: dat kan ik misschien doen voor Okra, wees welkom.

 

OKRA ROUWT

Op 20 april overleed na een lange ongelijke strijd ons  lid Angela Golz . Wij bewonderden haar moed en vechtlust, maar het heeft niet mogen zijn .Het ga je goed daar aan de overkant Angela, wij hier bij Okra zullen je missen .

Al een hele tijd moesten we een van onze trouwste leden missen, nl. Hélène Hermans uit de Bley .Twee dagen voor haar 93 ste verjaardag overleed ze in WZC Hugardis . Hélène, je was een zachte en lieve madame, we zullen je niet vergeten .

 

OKRA WANDELZOEKTOCHT

Ieder jaar organiseert Okra-gewest Leuven een zomerzoektocht. Een paar jaar geleden vond die plaats in Hoegaarden. Dit jaar is Keerbergen aan de orde. De wandeling is 4 km, volledig vlak en overal toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Iedereen kan het. Deelnemingsformulieren kunnen bekomen worden in Brasserie ’t Kasteeltje, Haachtsebaan 85, Keerbergen (sluitingsdag is woensdag). De zoektocht loopt langs een mooi stukje heide, vanaf half augustus staat deze in bloei. Wie in deze periode komt krijgt een brok natuurpracht als extraatje.

Wat vindt ge ervan? Spreken we na de wandeling in Eliksem af om ergens na 15 augustus naar die bloeiende heide te gaan kijken.? De anderen nodigen we dan uit tijdens koffietafel van 3 augustus. Voor die koffietafel van augustus maken we nog een ingekorte versie van ons ledenbled, een vakantie-editie. Kunnen we het daar ook nog in vermelden. OK?

 

KORTE OKRA-MOP

Er staan twee schapen in de wei :
Zegt het ene schaap :”Zeg, wat loop jij mank !”
Antwoordt het andere : ” Tja,…ik ben vroeger lam geweest.”

 

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

01/06 14u Koffietafel met volksspelen , Parochiecentrum

08/06 13u30 vertrek aan Parochiecentrum, wandelen in Eliksem om 14u. Samenkomst aan de kerk in Eliksem. Organisatie Staf Drossart.

10/06 tot 17/06 Vakantie aan zee, Vaya Mundo, Oostende. Olv Vasily.

10/06 13u30 Informatieve namiddag over “Elektrisch  fietsen.

14/06 14u Breicafé Villa Hugardis

15/06 13u30 Fietsen, vertrek Parochiecentrum

20u Kaarten Parochiecentrum

22/06 14u ontspanningsnamiddag met muziek, animatie en dans, Parochiecentrum. Iedereen van harte welkom. Toegang 5 euro, inclusief koffie en taart.

27/06  Fietshappening in Messelbroek, 10u vertrek fietstocht 25 km, 13u vertrek fietstocht 35 km, zaal De Keyt, Kerkendijk 4, 3272 Messelbroek.

Deelname voor hele dag of voor- of namiddag. Drank te verkrijgen. Lunchpakket zelf meebrengen.

28/06 14u Breicafé  Villa Hugardis

29/06 13u30 Fietsen, vertrek Parochiecentrum

19/06 tot 15/9 Zomerzoektocht in Keerbergen.

07/07 Daguitstap naar Turnhout met o.a. bezoek Nationaal Museum van de speelkaart, middagmaal, rondrit of stadswandeling, vrije tijd, ’s avonds broodmaaltijd. Prijs 55 euro, inschrijven voor 15 juni.

24/07 Fietstocht Doortrapper, 13u inschrijven, 13u30 vertrek aan Sporthal “Ter Linde”, Tiensesteenweg 196A, Glabbeek.

03/08 14u Koffietafel met Claire Blondeau, Mensen in Nood, Parochiecentrum

22/08 Fietstocht Doortrapper, 13u inschrijven, 13u30 vertrek op de parking van  “De Kring”, Staatsbaan 221, Bekkevoort

Datum om te noteren:

09/09 vanaf 12u30 Fietszoektocht in en rond Hoegaarden, vanaf 18u Haringen op de barbecue