Okrakrant juni 2019

Okrakrant Juni 2019

 

ZOMER !

 

Warme zonnestralen

Zacht zand

Bootjes dobberen

BARBECUE   GEUREN

Frisse Rosé

en een ijsje toe !

 

 

PS: voor mij een lekkere geuze in plaats van een rosé a.u.b

UITNODIGING JAARLIJKSE ZANG-DANSNAMIDDAG

Als gebruikelijk is er geen koffietafel op de eerste donderdag van juni. Als gebruikelijk is er een zang- en dansfeest op het einde van de maand, want in juli is er geen koffietafel. U wordt dus met z’n allen uitgenodigd op ons volgende feest op donderdag 27 juni om14u in het cafetaria van het WZC. Voor u treedt Fever op: een garantie op leute en plezier. Wij dienen echter voor één keer 5 € deelname in de kosten te vragen i.p.v. de gebruikelijk 2 €. Anders rijdt onze kas zich te pletter. Wij kunnen ook niet als voorheen mensen uit de andere trefpunten vragen wegens plaatsgebrek. Natuurlijk zijn de mensen van trefpunt Meldert welkom. We zullen proberen iedereen een plaatsje te bezorgen, maar de kosten zullen door minder mensen dan voorheen moeten gedeeld worden.

En in augustus gaan we dus naar Oorbeek, het WZC is bezet, en daar in Oorbeek wordt hoogst waarschijnlijk heel tof. Als we daar op het terras mogen zitten op een mooie zomerdag. In april reeds zegden meer dan 70 mensen de verplaatsing te willen maken. De mensen van de Begijnhoeve willen echter graag weten wie er dan pannenkoeken zou willen eten, wie eventueel ’s avonds voor het naar huis gaan iets zou willen eten. Een grote groep als Okra-Hoegaarden ontvangen is inderdaad niet alledaags. Zie daarom ook toegevoegd blad, wie mee wil en hoopt op vervoer moet dat dringend melden. Maar in Oorbeek zullen we uiteraard geen 2 € deelnamekost vragen.

Dus moet onze computerspecialist Erik mij nadat we dit boekje afwerken helpen om die 2 € die zovelen onder ons reeds op voorhand betaalden op te schuiven naar latere koffietafels. U zijt gegarandeerd uw centen niet kwijt, u mag altijd informatie hierover vragen aan Luc of Andre. Vraag dit liever niet aan de kassa bij het binnenkomen, anders wordt de wachtlijst aldaar ellenlang.. Bedankt voor uw begrip.

Er heeft een mevrouw 25 € gestort op onze rekening als lidgeld 2019. We gaan die mevrouw hartelijk welkom heten de eerste keer dat we mekaar ontmoeten, ik moet haar geboortedatum en adres zelfs nog opvragen. Maar we zijn ondertussen terug met 165 leden, waarmee we terug zo sterk zijn als ooit tevoren, en we kunnen nog een halfjaar groeien. En heel hoogst waarschijnlijk breidt ons bestuur nog deze week uit. Eindelijk wil er iemand onze daguitstappen helpen begeleiden. Nu zoeken we weer nog een nieuwe wijkverantwoordelijke. Kom, versterk onze groep.

OKRA LEKKER ACTIEF

Kijk even naar de foto’s en je voelt de wandelmicrobe in je benen. We zetten ons beste beentje voor en stappen vrolijk de toontuinen in.

We wijken van de laan af en gaan richting het Kapelleke van Troost. We steken wel 15 kaarsjes aan. We keren terug langs de Konijnenpijp waar we aan Villa Hougardis een korte stop houden en een vriendelijke dame een fotootje schoot en dan hop naar het terras voor een lekkere tas koffie.

De vermoeidheid van de 1854 stappen waren vlug vergeten en maakte plaats voor “dat hebben we goed gedaan”.
Volgend week doen we er nog er nog stappen bij.

De wandelaars van de grotere afstanden blijven ook trouw op post. Onze voorlaatste tocht werd er eentje van meer dan 8 km: via de visvijver, de Ravel over Bleystraat naar Outgaarden en door het veld naar Zétrud. Ferm, maar redelijk zwaar. En vorige week gingen we wandelen in Eliksem en Ezemaal. Staf mag fier zijn, hij verzamelde 48 wandelaars, waarvan dik de helft van ons trefpunt, maar ook mensen van Trefpunt Meldert en uit Eliksem zelf. We wandelden heel tijdje langs de oevers van de Kleine Gete. Mensen wat wonen wij in een prachtig land! Hele dikke merci aan Staf en zijn helpers. Het was gewoonweg sjiek. En het onthaal in de PC van Eliksem achterna was warm. De Tumulus was lekker. Top.

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR DE ZOMER

 • Met St.-Jan de wind uit ’t noorden, het goede weer is geboren.
 • Donderweer in juni, maakt het koren dik.
 • Als de kippen schuilen gaan, houdt de regen zelden aan.
 • In de hooimaand moet geladen wat in september wordt gebraden.
 • -Jacob koud en rein, koud zal Kerstmis zijn.
 • Zijn de hondsdagen hel en klaar, verwacht dan maar een vruchtbaar jaar.

OKRA KAARTEN

Bij de kaarters is alle spanning nagenoeg verdwenen. Bij de kleurenwiezers verloor onze vriend Hugo en heeft hij nu een vrij onoverbrugbare achterstand op Nicole. Bij de gewone wiezers was de strijd reeds enige tijd gestreden, en Josée won weer maar eens. Twee dames winnen het Okra kaartspel in 2019. Proficiat! We speelden in mei in café Odette in Meldert. Ik vond dat tof, zo ne keer op ‘verre’ verplaatsing. Wij ontmoeten elkaar een laatste keer dit kaartseizoen bij Brem op 20 juni?

MET OKRA NAAR BLOKKEN

Andrée Pierlet komt onze rangen versterken en nam direct de verantwoordelijkheid i.v.m. deze uitstap over. Zij bekwam reeds dat we toch met meer dan 40 mensen naar de opnames mogen. Dus al wie nog op de wachtlijst stonden omdat er meer dan 40 mensen inschreven kunnen mee. Andrée wil in de toekomst o.a. samen met Mia de verantwoordelijkheid delen i.v.m. uitstappen en reizen. En Mia en ik fel content! Meer info en kennismaking op 27 juni.  Opstapplaats en vertrekuur wordt later bezorgd.

VERSLAGSKES UITSTAPPEN VAN DE MAAND MEI

Met 23 Hoegaardiers namen we deel aan de uitstap naar het bedrijf Bruyninckx in Messelbroek. Ik denk dat het voor de meesten een openbaring was hoe een hydrocultuur witloofbedrijf werkt. En dan was het nog lekker ook wat we mochten ook proeven. En als dat jong bazinneke sprak, lekkel lekkel nietwaal. Plezante en leerrijke dag.

En onze bedevaart naar Scherpenheuvel was aangenaam. En ons etentje in de Ram na de H. Mis in de Mariahal was dat zeker. Het regiobestuur zoekt mensen om de bedevaart van volgend jaar te helpen voorbereiden: teksten voor de Mis op zoeken, enz.. Wie interesse heeft: Luc brengt u in contact met de juiste mensen. Warm aanbevolen..

OKRA VERJAARDAGKALENDER

 Jullie zijn niet oud, jullie zijn RETRO.
Kom, laten we proosten en vergeten hoe oud jullie zijn ! 

Waar is dat feestje ?  Hier is dat feestje !  ~

Een lange lijst volgt, want het betreft twee maanden deze keer.

Agnes Mathues open de rij met een verjaardag op 2 juni, samen met Rita Vincke uit Vissenaken.

Monique Vangrambesen volgt op 4 juni.

Carina Strauven hangt de vlaggen uit op 5 juni.

Henri Sweerts wensen we goede gezondheid toe op 7 juni.

Georgina Willems uit Tienen viert op 9 juni, proficiat.

En Suzanne Swellen blijft eeuwig jong, ook na 11 juni.

Jean-Pierre Dendooven van Davidsfonds is jarig op 14 juni.

Any Smolders, zeg maar Annieke, en Paulette Vercammen blazen de kaarsjes uit op 25 juni.

Christiane Ausloos viert haar verjaardag op 4 juli.

Louis Jacoby wensen we goede gezondheid tot op 6 juli.

Ons aller Sonia Laeremans is dan weer jarig op 13 juli.

Gilbert Dehenin en Ivonne Denhaen vieren samen  op 17 juli.

Hervé Vanhulst is jarig op 20 juli.

Het zijn zomerkinderen, zij verjaren samen op 21 juli: Julia Boffé, Boudewijn Dekeyser en Alfons Logist.

En al zeg ik het zelf, een schitterend trio verjaart op 25 juli: Luc Fourie, Nicole Paulus en Arlette Cortoos. Kusjes Nicole en Arlette…..

Dit is m.i. toch ook een eigenaardig lijstje, hierboven leest u aardig veel namen van leden die we eigenlijk zelden ontmoeten tijdens onze activiteiten. Is ons activiteitenaanbod nog onvoldoende? Laat het ons weten aub, mogelijk lossen we het probleem op. En als altijd: fouten melden aub, dan kunnen we onze administratie verbeteren..

Aan alle Okra-leden die momenteel ziek of herstellende  of een  fritske op de sukkel zijn, die in een WZC verblijven , wenst Okra het allerbeste en geeft hen allemaal een dikke zoen !

OKRA-ACTIVITEITENOVERZICHT

07/06 – 14u
Wandelen Lekker Actief, vertrek terras Kapittelhuys

11/06 – 13u30
Bowling om 14u, zaal Acro, Tienen

12/06 – 14u
Breicafé, WZC Villa Hugardis

14/06 tot 21/06
Vakantie aan zee, Vaya Mundo, Oostende

14/06 -14u
Wandelen Lekker Actief, vertrek terras Kapittelhuys

18/06 13u30
Fietsen, vertrek Parochiecentrum

20/06 20u Kaarten, café Brem

21/06 14u Wandelen Lekker Actief, vertrek terras Kapittelhuys

25/06 13u30 Fietsen, vertrek Parochiecentrum

26/06 – 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

27/06 – 14u
Koffietafel en Ontspanningsnamiddag  met muziek en animatie

28/06 – 14u
Wandelen Lekker Actief, vertrek terras Kapittelhuys

 

05/07 
Daguitstap gewest Tienen naar Tongeren, zie pagina 11.

10/07 – 14u
Breicafé Villa Hugardis

24/07 – 14u
Breicafé Villa Hugardis

 

01/08 – 14u
Geen gewone koffietafel, vertrek te voet, met de fiets, met de auto naar de Begijnhoeve  in Oorbeek. Meer info volgt, zie ook elders.

14/08 -14u
Breicafé Villa  Hugardis

23/08
Wandelen in Bokrijk  in de voetsporen van Breughel. Meer info volgt

28/08 – 14u
Breicafé Villa Hugardis

Volgende data zeker al noteren

25/09 Daguitstap naar Namen
Voormiddag geleide stadswandeling, namiddag keuze uit boottocht van 45 min op Samber en Maas of een wandeling in de onderaardse  gangen van de citadel. Wandeling duurt 1u30. Inschrijven voor 25 juni door overschrijving van 57 € (inbegrepen vervoer, programma, koffie met croissant, middagmaal (soep, hoofdgerecht, dessert), avondmaal (broodjes en koffie).

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

Bijna grote vakantie, weldra de grote uittocht naar het zuiden of exotische oorden. Misschien ook wel het mooie Vlaanderen of het gastvrije Wallonië, best eens proberen. Mooie en rustige plekjes genoeg, zelfs in ons eigen Hoegaarden. Stap eens langs de kruiswegen naar Nerm of Sluizen, veel groen en rust, of eens naar Klein Scherpenheuvel naar de Marollenkapel, of de Goudberg misschien. Eens genieten van het Melderts bos, mooie wandeling door de Meerstraat, Overhem, Begijnenblok, het Roth, dat zijn nog stilt gebieden, en hopelijk blijven ze dat ook en slaat ook hier de Vlaamse bouwwoede niet toe. De betonstop moet er voor zorgen dat onze mooie hoekjes en kantjes bewaard blijven.

Het fruitseizoen komt er ook weer aan , en het kriebelt om terug confituur te maken. Ik ga dat ook doen in beperkte hoeveelheden om mijn Okra-klanten nog een ambachtelijke potje zoetigheid te kunnen verkopen. Ik doe een oproep: WIE DE KOMENDE MAANDEN KRIEKEN,PRUIMEN OF PERZIKEN OP OVERSCHOT HEEFT  aub bel me dan 016 76 67 59. HEB JE RESTJES KATOENEN STOFJES , KLUWENS WOL geef me dan ook een seintje. Mijn maskes bij Café Tricot beginnen te quilten en breien momenteel dekentjes aan de lopende meter  Kom eens langs op woensdagen 12 en 26 juni en 10 en 24 juli in ons WZC Hugardis. Kom genieten van de gemoedelijke sfeer, kom even de eenzaamheid vergeten, kom eens naar ons Café Tricot. (Mijn favoriete plekje is bij Okra’s Café Tricot, en dat van jullie?) Een warm en hartelijk welkom!

HOT NEWS , GEEN FAKE NEWS !

Er is terug verse, lekkere rabarberconfituur te verkrijgen bij Nicole van d’Egypte. Bestel nu uw potjes ambachtelijke zoetigheid: 2 € per potje en de opbrengst is uiteraard voor B.O.M.(016/766759 of paulus.nicole@skynet.be.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

 • Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.
 • Wie zijn eigen weg gaat, kan door niemand worden ingehaald.
 • Een optimistische houding is het geheim van succes.
 • Het mooiste geschenk dat je kunt krijgen is een nieuwe dag om te leven.
 • Wie vandaag leeft heeft morgen een fijne herinnering.
 • Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren.

OKRA FIETSEN EN WANDELEN

Zie nieuwe data in ons activiteitenoverzicht, wij doen zeker verder in het kader van lekker actief. Maar we blijven ook 2 keer per maand fietsen. Wie een fietstocht wil leiden: neem eventjes contact op met Luc aub..

OKRA BOWLING

Bij de bowlers werd Georges uit Kumtich de winnaar van de dag, hoewel ik vind dat Herman uit Hakendover de strafste prestatie van het seizoen leverde: hij smeet het eerste spel liefst 110 punten, dat is bijna drie keer meer dan zijn eerste spel enkele maanden geleden. Bowlen kan je leren…

We berekenden voor het eerst eens een gemiddelde per spelbeurt, volgende keer drukken we hier een totaaluitslag. Drie menen wierpen tot nog toe gemiddeld meer dan 100 punten per spel: Pierre 124, Marc 111 en Georges 105….

Laatste afspraak dit seizoen op 11 juni om 14u in zaal Acro in Tienen. We herstarten met ieders toestemming in september. We spelen dan 10 keer per jaar ipv 5 keer zoals vroeger.. Het moet maat niet zo plezant zijn. 

PS: ik schrijf hier al 10 jaar over zaal Arco, het is wel zaal Acro.   Jong, jong, jong …  maar gijle had het toch ook nog niet gezien niet?

OKRA UITSTAP NAAR NAMEN

25 september

Voormiddag: een stadswandeling met gids door het oude centrum, om heel wat historische gebouwen te ontdekken, het belfort van Namen of de tour Saint-Jacques, Halle al’Chair of het vroegere gildenhuis van de slagers, dichtbij de samenvloeiing van de Samber en de Maas

Namiddag: keuze tussen                                                                                                                                         
– een wandeling  door de onderaardse gangen van de Citadel, begeef u naar het hart van de  “ Termietenheuvel van Europa” en kom de grootste bestaande onderaardse gangen in de Citadel verkennen. Wandeling duurt ongeveer 1u30 
 – of een boottocht van 45 min op de Samber en de Maas

Prijs: 57 euro inbegrepen vervoer, programma, koffie met croissant, middagmaal (soep, hoofdgerecht, dessert), avondmaal (broodjes en koffie)

Keuze namiddag boottocht of wandeling opgeven bij inschrijving

Inschrijven voor 25 juni, overschrijven op rekening nummer Okra uitstappen  BE 28 7360 3772 8620

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

 

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

 

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

 

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

 

OKRA VRIJWILLIGERSFEEST

Elk jaar dankt Okra Hoegaarden alle vrijwilligers die elke maand klaar staan om het voor iedereen aangenaam te maken:

boekjes ronddragen, koken, opdienen en afruimen en kuisen, enz..  Er is zo veel,

en allen werken gratis ende voor niks. Dan

mogen we die mensen toch 1 keer per jaar

eens bedanken op een klein feestje!!!

Bezoek aan TONGEREN op vrijdag 5 juli 2019

Het team van OKRA gewest Tienen nodigt al zijn leden uit.

Programma

08.45 uur         We gaan met een autocar. Vertrek op de laatste opstapplaats.

10.00 uur         Ontvangst met koffie en specialiteiten.
                           Daarna bezoeken we het Gallo-Romeins Museum.

12.00 uur         Lunch: soep, Haspengouws stoofpotje en koffie.

14.00 uur         OFWEL: Bezoek aan de schatkamer en kloostergang in het Teseum

                           OFWEL: Bezoek aan de archeologische site. Dat is heel tof en leerrijk, maar niet heel toegankelijk voor
                            minder mobielen: ongelijke vloer, minimale belichting..

KEUZE maken bij de inschrijving

16.00 uur         Afsluiten doen we met koffie en taart

17.00 uur         Terugreis naar Tienen.

De vertrekuren en de opstapplaatsen zullen meegedeeld worden, wanneer het aantal deelnemers per trefpunt gekend is. Er is okra-gewestraad op 16 juni.

Kostprijs : 57 € (inbegrepen: vervoer, bezoeken en eten).

Inschrijven en betalen bij je trefpunt ten laatste op 10 juni 2019.

Wie mee wil moet dus dringend storten op de rekening  voor de reizen: BE28 7360 3772 8620 van Okra Hoegaarden reizen met mededeling : Tongeren en bezoek schatkamer of archeologische site… U neemt best contact op met Mia op 0478 98 41 43.  Wie wil deze reis begeleiden voor Hoegaarden? Mia, Marc, Luc zijn op kamp met de oudleiding Chiro … uit de jaren 80.

OKRA wenst jullie heel veel zonnestralen !

Bedankt aan wie meehielp aan de realisatie van dit krantje.

Mia Vandebroeck voor het activiteitenoverzicht, informatie uitstappen.
Nicole Paulus voor tekst voorblad, bijdrage bij Okra ben je thuis, hoofding verjaardagkalender, nadenkertjes, weerspreuken.
Erik Vanoppen voor lay-out, website, verbeteringen ledenlijst.
Wasily Pedjko voor de foto’s.
Moniek Dodion met verslag korte wandelingen en foto’s lekker actief.
En ikke de rest.

Het rekeningnummer voor de uitstappen blijft BE28 7360 3772 8620.

Inschrijven is betalen, zie ook bijgevoegde pagina..

Onze gewone bankrekening is BE94 0682 4779 4914. Hierop kan vandaag bv nog de bijdrage voor de sportverzekering gestort worden, uw voorschotten van 2 € per koffietafel voor de volgende maanden, uw openstaand lidgeld eventueel. 
Merci.